Az önálló öltözködést csak akkor tudják megtanulni a gyerekek, ha tisztában vannak azzal is, melyik ruhadarabot melyik testrészükre kell felhúzni. A testrészek ismerete azonban nem csak ezért fontos. Nagy szerepe van a téri irányok megtanulásában is, hiszen a kisgyerekek először saját testükhöz viszonyítva tudnak tájékozódni a térben. Lehet, hogy ez elsőre kicsit bonyolultnak hangzik, viszont a testséma fejlesztését szolgáló játékok egyáltalán nem azok!

Tükröm-tükröm

Szerintem manapság kevés gyerekszobában van tükör, pedig nagyon hasznos kis eszköz. Persze nem csak azért fontos, hogy megnézzék a gyerkőcök, elég csinosan felöltöztek-e, hanem  nagy szerepe van abban is, hogy  megismerjék a saját testüket, kialakuljon a magukról alkotott testképük. Ez csupán annyit jelent, hogy valaki tudatában van annak, hogyan néz ki. Talán nem is gondoltál még arra, hogy a gyerekeknek ezt is meg kell tapasztalni, tanulni.

Játékötletek gyerekeknek

Érdekes játék a tükör előtt grimaszolni, bohóckodni, hiszen így közelről tanulmányozhatják a kicsik az arcukat, sőt még a szájukba is bekukucskálhatnak. Ha a tükör elég nagy, láthatják benne az egész alakjukat, megfigyelhetik, hol helyezkednek el a végtagjaik, és mi történik a testükkel, ha mozognak. Játszhatjátok azt, hogy valamelyikőtök mutat egy mozdulatot, vagy grimaszt és a másiknak utánoznia kell.

Ez a szemem, ez a szám,

ez meg itt az arcocskám.

jobbra-balra két karom,
 
forgatom, ha akarom.
 
Két lábamon megállok,
 
ha akarok ugrálok.
 
Nyisd a kezed, zárd ökölbe,
 
forgasd csuklód körbe-körbe.
 
Tapsolj kettőt, csapj térdedre,
 
Engedd karod le a mélybe

Ilyen vagyok!

Vegyetek elő nagy csomagolópapírt és a ráfektetett gyerkőcöt rajzold körbe! Amelyik testrészét éppen körberajzolod, azt nevezd is meg! Ha készen van, egészítsétek ki, rajzoljatok neki ruhát, arcot, hajat! Felragaszthatjátok a gyerekszobába, hogy mindig szem előtt legyen – így csak rá kell nézni és máris látja saját magát!

Játékötletek gyerekeknek

játékok gyerekeknek

Rajzold le magadat! Színezd ki a ruhádat, rajzold rá az arcodra, ami hiányzik róla!

Orvosos játék

Nem is láttam még olyan gyereket, aki ne szeretett volna doktorosdit játszani! Főleg akkor, ha még orvosi táska, esetleg egy fehér köpeny is akad, amivel igazi orvossá változhatnak a kicsik. Először Te legyél a beteg és kisgyermeked az orvos. Mondd el és mutasd is meg, hogy melyik testrészed fáj. Aztán vidd el a babát is az orvoshoz, hogy gyógyítsa meg a doktor bácsi (néni). Végül cseréljetek szerepet; most a gyerkőcnek kell elmondania és megmutatnia a fájós testrészeket! Észre sem fogja venni, mennyiszer szóba kerül, hol van a torkunk, a hasunk, a hátunk, vagy éppen a térdünk.

Rongybaba

Készítsetek rongybabát az alábbi sablon segítségével. Ha a képre kattintotok, megnézhetitek, hogyan készül! A rongybabát aztán mindig felöltöztethetitek az évszaknak, időjárásnak megfelelően!

Játékötletek gyerekeknek

kreatív ötletek gyerekeknek

Még néhány ötlet:

kreatív ötletek gyerekeknek

Kids Activities Blogs

kreatív ötletek gyerekeknek

Carolina Teacher

kreatív ötletek gyerekeknek

Készítsetek bábokat, babákat – ez a tevékenység is nagyon jó alkalom a testrészek megnevezésére!

Folyt. köv.!