Barion Pixel

Tudtátok, hogy a kisgyerekek képekben gondolkodnak? Mivel még nem tudják pontosan kifejezni, megfogalmazni szavak segítségével a mondanivalójukat, képként rögzülnek a kis fejükben az események, élmények, történések. Ha azt mondjuk, napocska, biztosan egyből maguk előtt látják a saját változatukat, és ha megkérdeznénk, hogy milyen, talán el is kezdenének kört rajzolni az ujjukkal a levegőbe (hát ilyen kerek), vagy egy óriási gömböt mutatnának a két karjukkal. De vajon mi jut eszükbe a tavaszról? Valószínűleg elsőre nem sok minden. De a következő játék után már biztosan sokkal több! Ebben segít Tavasz tündér! Tavaszi kreatív ötlet gyerekeknek.

Biztosan tapasztaltátok már, hogy mennyire szeretnek vagdosni a gyerkőcök a nekik való kis ollókkal. Sajnos elég kevés jó minőségű gyerekollót találni – fontos, hogy ne legyen életlen, mert akkor hamar elmegy a kedvük a próbálkozástól.

Bátran adjatok nekik gyakran régi újságpapírt, vagy pár olyan lapot, amit nem sajnáltok! Az olló használatát egy kicsit gyakorolni kell, míg rájönnek, hogyan is kell belebújtatni és mozgatni az ujjaikat. 4 éves kortól általában már sikerül nekik, de előfordul, hogy korábban is elboldogulnak vele.

A tavaszról beszélgetve előkereshettek egy csomó régi színes újságot, és azokat lapozgatva kivághattok olyan képeket, amelyek erre az évszakra jellemzőek.

 

Tavaszi kreatív ötlet gyerekeknek

 

Bármi tartozhat ide a virágzó fáktól a zöldborsóig, vagy akár a húsvéti tojásoktól a madárkákig. Az a jó, ha mind a ketten – oviban: sokan 🙂 – keresgéltek és közben együtt megbeszélitek,  miért is illik a tavaszhoz az általatok választott kép.

Ha már egy csomó képet kivágtatok, készíthettek belőlük egyszerű montázst, tablót, de akár tavasz tündért is! Ehhez egy sablont is letölthetsz innét, de persze ehhez egyáltalán nem kell ragaszkodni.

Ha találtok egy nagy-nagy virágos képet, elképzelhető, hogy pont illeni fog a tündér fejére:

 

Tavaszi kreatív ötlet gyerekeknek

 

Próbáljatok a ruhájához is olyan képeket keresgélni, amelyek illenek a körvonalhoz, kitöltik a forma belsejét – ez a tevékenység segíti a vizuális észlelést, a képek beragasztgatásával pontosabban érzékelik a gyerekek, hol van az adott forma határa.

Végül pedig rajzoljatok kedvetek szerint arcot is a tündérkének (hát ez egy kicsit hasonlít egy gésára):

Tavaszi kreatív ötlet gyerekeknek

 

Az sem baj, ha több kisebb képetek van, abból is nagyszerűen lehet rakosgatni, próbálgatni, hogyan lehetne egy hajkoronát alkotni tavasz tündérnek. Lehet, hogy még ékszerei is lesznek – virágokból, vagy akár paradicsomokból!

 

Tavaszi kreatív ötlet gyerekeknek

 

Az arc megrajzolásával máris számba vehetitek az arc részeit és hogy melyik hol helyezkedik el. Keressétek is meg saját magatokon, és egymáson – így könnyebb megérteni, hogy a szánk az orrunk alatt, a két szemünk pedig egymás mellett van. Mindez a testséma fejlesztés része, ami az ovis évek egyik fontos feladata. Segítségével fognak majd rögzülni az irányok is, amelyek az írás-olvasás alapfeltételei lesznek.

 

Tavaszi kreatív ötlet gyerekeknek

 

Persze sablon nélkül is dolgozhattok, hiszen lehet, hogy éppen egy óriási rózsás szoknyát képzeltek el tavasz hercegnőnek egy gyönyörű lila virágos kalappal és zöldborsóval díszített blúzzal!

 

Tavaszi kreatív ötlet gyerekeknek

 

Persze, hogy ne csak a lányokra gondoljunk, a fiúk egész nyugodtan készíthetnek maguknak uborka autót paradicsom kerekekkel, vagy bármilyen más figurát – az eredmény ugyanaz lesz: játék és láthatatlan képességfejlesztés egy örömteli együttlét alkalmával!

Próbáljátok ki!

Játék a ruhadarabokkal

Készítsd el a

tavaszi virágos 

nyomtatható

játékokat

a gyerekeknek!

Tudd meg, hogy melyek óvodás gyermeked legfontosabb képességei, amelyek fejlődésére szülőként nagyon fontos odafigyelned!

Olvasd el az egyszerű tippeket, amelyeket tehetsz érte a mindennapokban!