Barion Pixel
 

Óvodás életkorban a gyerekek legalapvetőbb tanulási formája a játék. Talán nem is sejted, mennyi ismeretet képesek felfedezni és elsajátítani a kisgyermekek csupán azáltal, hogy játszanak. Erről itt olvashatsz bővebben!

A gyerekek számára ebben az életkorban a másik nélkülözhetetlen tanulási forma a mozgás, cselekvés, tevékenykedés.

Mozgás során ismerik meg saját testüket, annak határait, térbeli elhelyezkedését, a különböző irányokat, a sokféle tevékenység során pedig a tárgyak, élőlények, különböző anyagok tulajdonságait, a környezetüket. Mozgás segítségével alakul ki a ritmusérzékük is (bár ez már jóval óvodáskor előtt kezdődik) és tökéletesednek azok az idegrendszeri kapcsolatok, amelyek a különböző tanulási képességekre is hatással lesznek majd.

 

Sok mindennel kiegészíthetjük a mozgás és játék közben megszerzett tudást,

de erre két alapvető fontosságú dologra mindig elegendő időt kell hagynunk!

 

Ezek mellett igenis szükség van a gondolkodtató, ügyesítő, okosító játékokra is, hiszen sok-sok fontos terület van, amelyre oda kell figyelnünk ahhoz, hogy a gyerekek az ovis évek után bátran indulhassanak neki az iskolai tanulásnak.

Egy ovis csoportban sokféle kisgyerek van, és mindannyian máshol tartanak a fejődésben, hiszen legtöbbször még az életkoruk sem ugyanaz. Ez nekem is sok fejtörést okozott.

Hogy a szükségleteiknek legjobban megfelelő feladatot adhassam nekik, ami ráadásul még felkelti az érdeklődésüket is, esetleg illeszkedik az éppen aktuális témakörünkhöz is – az elmúlt évek alatt sokféle feladatlapot, játékot készítettem.

Mindig kíváncsian próbáltam ki a legújabbakat, és lestem, hogy tetszik nekik. Persze volt, amit jobban szerettek, és volt amiről én gondoltam azt később, hogy változtatásra szorul. A gyerekek legrosszabb véleménye az volt, hogy “Ez túl könnyű!”.

 

ovis jatekcsomagok

 

 

Minden játék, feladatlap készítésénél szem előtt tartottam, hogy valamilyen számukra szükséges képesség használata kerüljön előtérbe a játék során.

A sokféle memóriajáték a vizuális észlelés és az emlékezet fejlődését segíti, a kirakójátékok a rész-egész viszony megértését, a rajzolgatós oldalak a kis ujjak ügyesítését célozzák meg. Sok játékban számolgatni, válogatni, csoportosítani, párosítani kell, vagy éppen hangokat keresni, sorba rendezni, vagy a megadott szabályt követni.

 

 

 

 

A letölthető ovis játékcsomag

egy bizonyos témára épülő,

többségében színes oldalakat

tartalmazó ötlettár,

amelyet otthon

kinyomtatva egy komplett,

képességfejlesztésre alkalmas

játékgyűjteményt kapsz.

 

De hiszen ilyen játékok megtalálhatók az óvodák polcain is!

 

Természetesen igen, hiszen a feladatunk éppen ez: a játék által segíteni a sok-sok képesség terület fejlődését. Hogy miért készítek mégis saját kezűleg nyomtatható játékokat?

Egyrészt – mert nagyon szeretem az ezzel való foglalatoskodást. Kitalálni, eltervezni, megrajzolni, és a végén a valóságban látni, hogy működik – vagy éppen kis javításra szorul 🙂 .

Másrészt – bármit elkészíthetek, ami mégis hiányzik az óvodai polcokról. Láttál már Márton nappal kapcsolatos társasjátékot, vagy kártyát? Vagy az ovikezdés sok-sok újdonságát megjelenítő játékokat? Pedig ezekre szükség van, hiszen az óvodai év során szoros összhangban haladunk az éppen aktuális eseményekkel, évszakokkal, ünnepekkel.

Ami még jó dolog:

 

Azok az anyukák, apukák, akik otthon elkészítik ezeket a játékokat,

képesek megvalósítani azt, amit mi, óvónénik is csinálunk:

együtt játszva a gyerekekkel figyelmet fordítanak egy sor apró képesség

fejlődésére.

 

Sok anyuka vásárol foglalkoztató füzeteket, mert szeretne biztos lenni abban, hogy megfelelő ismeretekkel kezdi majd az iskolát gyermeke. Ennek egyrészt örülök, de gyakran előfordul, hogy ezeket a feladatokat a szülők amolyan mindenható csodafegyvernek tartják, azt gondolva, ha feladatoznak otthon, akkor biztos nem lesz gond az első osztályban. Ez egyáltalán nem így van! Nagyon sok képesség fejlesztésében hasznosak a papír-ceruza alapú feladatok, de önmagukban keveset érnek.

Játsszunk együtt! oldalon szeretném népszerűsíteni a közösen töltött idő fontosságát, egyúttal megmutatni az anyukáknak, apukáknak, hogy az egyszerűbbnél egyszerűbb játékötletekkel milyen sokat tehetnek az iskolára való felkészülésért.

A többi fontos dolog pedig talán egyszerűen megoldható az otthon kinyomtatható feladatokkal, játékokkal.

Ne hidd tehát azt, hogy a webshopban megvásárolható letölthető ovis játékcsomagok mindenhatóak, viszont biztos lehetsz benne, hogy:

  • tudatos tervezés rejlik mögöttük
  • az óvodás korú gyerekek képességeihez, életkorához maximálisan igazodnak
  • óvónői szakértő szemmel készültek
  • igazából kipróbált ötletek
  • alkalmasak arra is, hogy egy időre lekössék a gyerekeket, hiszen a legtöbben egyedül is jól elboldogulnak velük (persze ezt nem az első alkalomra értem)
  • változatosak, nem mindig csak ugyanazokat a feladatokat tartalmazzák
  • költséghatékonyak, hiszen a színes oldalakat laminálás után bármennyiszer fel lehet használni (a filccel írt vonalak letörölhetők róla egy nedves szivaccsal)
  • tartósak, hiszen a számítógépen tárolva bőven elállnak addig, amíg a gyerekek kinőnek az ovis korból – de ha véletlenül elveszik, vagy kitörlődik, bármikor elküldöm újra.
  • gazdaságosak, hiszen egy megvásárolt játékcsomagból annyi példányt nyomtathatsz, amennyit csak akarsz – az ovis csoportba is nyugodtan beviheted

 

 

A letölthető, nyomtatható oldalakból álló ovis játékgyűjteményekkel játszva

könnyen és mindenféle szaktudás nélkül biztos lehetsz benne,

hogy az érzelmi biztonságon túl kisgyermeked képességfejlődését is

segíted.

 

Köszönöm, hogy elolvastad ezt a bejegyzést! És most menj gyorsan játszani!

Ötleteket itt találsz hozzá!

A nyomtatható ovis játékcsomagokat pedig a webshopban tudod megnézni!

Tudd meg, hogy melyek óvodás gyermeked legfontosabb képességei, amelyek fejlődésére szülőként nagyon fontos odafigyelned!

Olvasd el az egyszerű tippeket, amelyeket tehetsz érte a mindennapokban!