Barion Pixel

Február 2. -hoz kapcsolódik az egyik legismertebb időjósló szokásunk. Ha ezen a napon, gyertyaszentelő napján kisüt a nap, és a medve meglátja az árnyékát, akkor visszamegy, és még negyven napig tart a hideg. Ha viszont borús idő van, akkor a medve kint marad, és rövidesen jön a tavasz.

Ha ti is meséltek a gyerekeknek erről a medvékkel kapcsolatos időjóslásról, akkor ez egy jó alkalom lehet arra, hogy egy macis alkotást is készítsetek közösen.

Persze a medvés kreatív ötleteket máskor is felhasználhatjátok. Akár az erdei állatokkal ismerkedtek, akár arról beszélgettek a téli időszakban, hogy mely állatok alszanak téli álmot.

 

Maci tenyérnyomattal

 

Már a 2-3 éves picikkel is könnyen készíthetünk tenyérnyomatos macit. A maci fejét is megfesthetjük akár ujjfestéssel, vagy egy kartonpapírból kivágott körlapot is ragaszthatunk rá.

 

Happy Home Fairy

A barna macin kívül természetesen jegesmaci is készülhet. 🙂

 

Kép forrása

A tenyerünk befestése helyett egyszerűen körbe is rajzolhatjuk azt – ovisoknak ehhez azért még segítség kell. Ez a tevékenység nagyon jó lehetőség arra, hogy amikor körberajzoljuk az ujjakat, el is mondjuk a „nevüket” (hüvelykujj, mutatóujj… stb.) .

A kéz forma kivágása is még nehéz feladat óvodásoknak, viszont a ragasztás, a jégtáblák elkészítését, és a kép dekorálását nyugodtan rájuk bízhatjuk.

 

 

Maci villanyomattal

 

Macis képet villa nyomdázással is készíthettek, ez már kicsit nehezebb, mint a tenyérnyomatos kép. Az elkészítéséhez a temperafestéket ajánlom. A füleket ecsettel tudjátok megfesteni, az orr és a szem pedig papírból készült. Végül egy mosolygós maci szájat is rajzolhattok 🙂 .

 

Crafty Morning

 

Maci papírdarabkákból

 

Macis képet úgy is készíthettek, hogy kis papírdarabkákat téptek (esetleg ollóval vágtok), és beborítjátok vele a maci formát. Ez a tevékenység egyszerű, a tépés, ragasztás és az ollóhasználat is jól ügyesíti a kis ujjakat .

Ide kattintva le tudsz tölteni egy maci sablont.

 

Styles at Life

 

Hasonló módon apró papírgalacsinokat is gyűrhettek selyempapírból, vagy krepp-papírból és ezeket felragasztva is elkészülhet a maci. Ez a módszer is viszonylag egyszerű és a finommotorika fejlesztés szempontjából is nagyon hasznos, de az aprólékossága miatt eltart egy darabig, ezért érdemes lehet csak egy macifejet készíteni ezzel a technikával.

 

Simple Every day Mom

 

Macik papírgurigából

 

Egyszerűen elkészülnek a papírgurigából alkotott macik is. A papírgurigát fessétek be tetszés szerint, vagy ragasszatok rá színes papírt. A maci orrának egy kis körlapot, a füleinek pedig két félkört kell kivágni. A szeme is készülhet papírból, vagy a képen látható mozgó szem segítségével, de akár meg is rajzolhatjátok.

Az elkészült macikkal akár bábozhattok, énekelhettek is, és a gyerekek fel tudják használni bármire a saját játékuk során.

 

Creative Family Fun

 

 

Játék a ruhadarabokkal

Alkoss

együtt  a

gyerekekkel!

Gyere a

Játéktárba

a kreatív

ötletekért!

 

Maci fonalból

 

Ez a kedves, fonallal betekert macifej karácsonyfadísznek készült, de igazából bárhová felakasztható. A fonal tekerése figyelem összpontosítást igényel és nagyon jól támogatja a szem-kéz koordináció fejlődését.

The OT Toolbox

 

Maci papírhajtogatással

 

Ilyen origami macit már sokszor készítettem az ovisaimmal, bátran nekiállhattok!  🙂 A kép alatti linkre kattintva láthatjátok a hajtogatás lépéseit.

 

All for the Boys

 

 

Maci papírtányérból

 

Egyszerű papírtányér felhasználásával gyorsan készíthettek egy kedves macifejet. Beboríthatjátok kisebb darabokra tépett vékony papírral, de akár be is festhetitek a maci arcát.

 

Glued To My Crafts

 

Fehér papírtányérból jegesmacit készíthettek. Az orra pompom, a mozgatható lábakat pedig Milton kapocs tartja a helyén.

 

Building our Story

Ha több maci is készül, akár egy barlangba is költözhetnek 🙂

 

Kép forrása

A jegesmacik pedig egy jégtáblára:

 

Kép forrása

 

Maci báb

 

Papírzacskóból is gyorsan elkészül a maci báb, amellyel bármelyik macis mesét eljátszhatjátok.

 

Coffee Cups and Crayons

 

Maci maszk

 

Percek alatt elkészül papírtányérból ez a maci álarc – festés helyett akár zsírkrétával is kiszínezhetitek, így a száradásra sem kell várni:

 

JDaniel 4’s mom

 

Papírtányérból akár ilyen macifejet is készíthettek, aminek segítségével játékból macivá változhatnak a gyerekek, vagy akár cuki fotós kellékként is használhatjátok 🙂 .

 

Toddler Approved

 

Vidám alkotás kívánok 🙂 !

Tudd meg, hogy melyek óvodás gyermeked legfontosabb képességei, amelyek fejlődésére szülőként nagyon fontos odafigyelned!

Olvasd el az egyszerű tippeket, amelyeket tehetsz érte a mindennapokban!