Télen nem csak a téli időjárással, az évszak jellemzőivel ismerkedünk meg, hanem szót ejtünk arról is, mi történik a növényekkel, állatokkal télen. A kettő közül a növények változása szemmel láthatóbb: a fák kopaszon állnak, sehol nem látunk virágokat, csak az örökzöld növények jelentenek színfoltot a természetben. De vajon…
 

 

Mi történik az állatokkal télen?

 

Az alábbi játék segítségével kiválogathatjátok, mely állatok azok, amelyek téli álmot alszanak, kik azok, akik elköltöznek a hideg tél elől és mely állatok azok, akik itt maradnak és átvészelik a telet. Mielőtt azonban nekikezdenétek a játéknak, érdemes beszélgetni arról, mi történik az állatokkal télen!
 

 

Költöző madarak

 
A közismert fecske és gólya mellett költöző madaraink például a sárgarigó, a fülemüle és a daru is.

Beszélgessetek róla:

  • Vajon miért repülnek el? Mert nem találnak táplálékot, hiszen a föld fagyos, a bogarak, rovarok is alszanak.
  • Mikor kelnek útra? Ősszel, a hideg beállta előtt.
  • Egyedül, vagy csoportosan repülnek? Csapatosan repülnek, így biztonságosabb (illetve energiát is megspórolnak repülés során – de ezt ebben az életkorban még nem igazán értik a gyerekek).
  • Hová repülnek? Afrikába – erről itt is olvashatsz bővebben.Ha van kedvetek, nézzétek meg a térképen, vagy földgömbön, milyen nagy utat tesznek meg a madarak!

 

 

 

Téli álmot alvó állatok

 

Az állatok egy része télen megfelelő kuckót keres magának, és téli álomba merül. Néhányan közülük jól megtömik a pocakjukat  alvás előtt, hogy kitartson egész télen (kígyó, sün), mások viszont üres gyomorral mennek aludni (például a rovarok, bogarak). Vannak, akik időnként felkelnek enni, például a mókusok, és a medve.

Az állatok néha csoportosan alszanak, mert összebújva még jobban tudják melegíteni egymást. A téli álmot alvó állatok szívverése lelassul, hőmérsékletük lecsökken – úgy mondjuk, hogy hibernálódnak.

Vajon hová bújnak az állatok télen? Fakéreg alá, faodúkba, föld alá, barlangba, a halak a vizek mélyére.

 

 

Mi történik a többi állattal?

 

Mi történik vajon azokkal az állatokkal, akik nem költöznek el, nem merülnek téli álomba? Ők is átvészelik a telet, de sokszor segítségre van szükségük.

A vadászok etetik az erdő állatait: szarvasokat, őzeket, vaddisznókat, ha a föld fagyos és nem tudják kitúrni onnét a táplálékot. Kukoricát, szénát, takarmányrépát, almát adnak nekik, hogy ne éhezzenek. Az etetés azért is fontos, hogy az állatok ne tegyenek kárt a mezőgazdasági területeken és a facsemetékben. Az itt telelő kismadarak télen behúzódnak a házak közelébe, mert sokszor kapnak táplálékot a madáretetőkben.

Vannak olyan állatok, amelyek ragadozók, kisebb állatokkal táplálkoznak. Az ilyen állatok, mint például a róka, nyest télen szintén gyakran közel merészkednek a falvakhoz, városokhoz, hogy ennivalót keressenek. Néhány állat télen fehér bundát ölt, hogy a ragadozók ne találják meg könnyen őket. Ilyen például a hermelin.

 

 

Képek válogatása

 

Töltsd le ide kattintva az állatos képeket és játsszatok velük többféleképpen!

 

Költöző és telelő madarak

 

Válogassátok ki a madarakat! Nézzétek meg, hogy közülük kik azok, akik ősszel elköltöznek melegebb vidékre és kik telelnek nálunk. Ehhez akár az időjárással kapcsolatos letölthető képeket is használhatjátok. A napocska jelzi a melegebb éghajlatot, a hófelhő pedig a telet.

 

Költöző madarak: gólya, fecske, sárgarigó, fülemüle, daru.

Nálunk telelnek: erdei fülesbagoly, veréb, feketerigó, széncinege, fakopáncs, réti sas, fácán.

 

Ki alszik téli álmot?

 

Most tegyétek félre a madarakat és a többi képpel játsszatok! Válogassátok ki, hogy vajon kik alszanak téli álmot a képeken szereplő állatok közül!

 

Téli álmot alszanak: sün, mókus, barna medve, denevér, katicabogár, csiga. A mókus és a medve éberen alszik, többször is felébrednek és esznek is. Vajon hol alszanak ezek az állatok, hova bújnak el télen?

Nem alszik téli álmot: őz, szarvas, mezei nyúl, róka, vaddisznó. Vajon közülük mely állatokat etetik a vadászok és mivel?
 

 

Gondoltam egy állatra…

 

A barkochbához hasonló játék, de a képek segítenek a megfejtésben. Tegyétek ki az összes képet és mondj pár jellemzőt az egyik állatról. Például:

 • Szőrös a teste
 • Orrával kitúrja a földből az eledelt
 • Nem alszik téli álmot
 • A vadászok etetik
 • Szereti a makkot

(Vaddisznó)

Aki kitalálja, az folytathatja a játékot. A fordított- és egyben nehezebb változata a játéknak, amikor kérdéseket kell feltenni a kigondolt állattal kapcsolatban. Ilyenkor sorra lefordíthatjuk azokat az állatokat, amelyek nem jöhetnek szóba. Például: az alábbi játék esetén az első kérdés után lefordítjuk az összes négylábú állatot – csak a kétlábúak maradnak.

 • Négy lába van? (Nem)
 • Kettő lába van? (Igen)
 • Ősszel elrepül melegebb vidékre? (Igen)
 • Piros a csőre? (Igen)

Gólya

 

Játsszunk az állatokkal!

 

Ilyen sok új ismeret után Itt az ideje, hogy hagyjuk a gyerekeket játszani 🙂 . Szerintem örülni fognak, ha a játékukat gazdagítjuk egy-egy érdekes erdei állattal, spatulából barkácsolt vadetetővel, magas lessel. A többit pedig nyugodtan bízzuk rájuk!

 

 

 

Ehhez a játékhoz is jól jönnek a természetes anyagok. Pár faágból (akár gyurmába szúrva) erdő is készülhet, vagy ha van pár fakorong, az is biztosan kedvelt játékeszköz lesz az állatos játéknál.

 

 
Jó játékot!

 

btr

Készítsd el a legismertebb őszi mesék bábjait!

Gyere az Őszi Játéktárba!

Ugye tudod, hogy a gyermeked számára a veled való kapcsolat pótolhatatlan és nagyon nagyon fontos?

A gyerekekkel való meghitt, szoros kapcsolat egyik legnagyszerűbb eszköze a játék!

Ehhez nyújt segítséget számodra az oldalon található sok-sok játékötlet.

A közös játék révén ráadásul te is egy varázslatos világba csöppensz, ahol ellazulhatsz, kikapcsolódhatsz, és világossá válik számodra, hogy semmi sem olyan fontos, mint együtt lenni! 

Kérd a 10 hetes játéktipp sorozatot és próbáld ki a gyermekedhez való kapcsolódás legegyszerűbb, legélvezetesebb formáját!

Közös játék 10 héten át!