Barion Pixel
Télen nem csak a téli időjárással, az évszak jellemzőivel ismerkedünk meg, hanem szót ejtünk arról is, mi történik a növényekkel, állatokkal télen. A kettő közül a növények változása szemmel láthatóbb: a fák kopaszon állnak, sehol nem látunk virágokat, csak az örökzöld növények jelentenek színfoltot a természetben. De vajon…
 

 

Mi történik az állatokkal télen?

 

Az alábbi játék segítségével kiválogathatjátok, mely állatok azok, amelyek téli álmot alszanak, kik azok, akik elköltöznek a hideg tél elől és mely állatok azok, akik itt maradnak és átvészelik a telet. Mielőtt azonban nekikezdenétek a játéknak, érdemes beszélgetni arról, mi történik az állatokkal télen!
 

 

Költöző madarak

 
A közismert fecske és gólya mellett költöző madaraink például a sárgarigó, a fülemüle és a daru is.

Beszélgessetek róla:

  • Vajon miért repülnek el? Mert nem találnak táplálékot, hiszen a föld fagyos, a bogarak, rovarok is alszanak.
  • Mikor kelnek útra? Ősszel, a hideg beállta előtt.
  • Egyedül, vagy csoportosan repülnek? Csapatosan repülnek, így biztonságosabb (illetve energiát is megspórolnak repülés során – de ezt ebben az életkorban még nem igazán értik a gyerekek).
  • Hová repülnek? Afrikába – erről itt is olvashatsz bővebben.Ha van kedvetek, nézzétek meg a térképen, vagy földgömbön, milyen nagy utat tesznek meg a madarak!

 

 

 

Téli álmot alvó állatok

 

Az állatok egy része télen megfelelő kuckót keres magának, és téli álomba merül. Néhányan közülük jól megtömik a pocakjukat  alvás előtt, hogy kitartson egész télen (kígyó, sün), mások viszont üres gyomorral mennek aludni (például a rovarok, bogarak). Vannak, akik időnként felkelnek enni, például a mókusok, és a medve.

Az állatok néha csoportosan alszanak, mert összebújva még jobban tudják melegíteni egymást. A téli álmot alvó állatok szívverése lelassul, hőmérsékletük lecsökken – úgy mondjuk, hogy hibernálódnak.

Vajon hová bújnak az állatok télen? Fakéreg alá, faodúkba, föld alá, barlangba, a halak a vizek mélyére.

 

 

Mi történik a többi állattal?

 

Mi történik vajon azokkal az állatokkal, akik nem költöznek el, nem merülnek téli álomba? Ők is átvészelik a telet, de sokszor segítségre van szükségük.

A vadászok etetik az erdő állatait: szarvasokat, őzeket, vaddisznókat, ha a föld fagyos és nem tudják kitúrni onnét a táplálékot. Kukoricát, szénát, takarmányrépát, almát adnak nekik, hogy ne éhezzenek. Az etetés azért is fontos, hogy az állatok ne tegyenek kárt a mezőgazdasági területeken és a facsemetékben. Az itt telelő kismadarak télen behúzódnak a házak közelébe, mert sokszor kapnak táplálékot a madáretetőkben.

Vannak olyan állatok, amelyek ragadozók, kisebb állatokkal táplálkoznak. Az ilyen állatok, mint például a róka, nyest télen szintén gyakran közel merészkednek a falvakhoz, városokhoz, hogy ennivalót keressenek. Néhány állat télen fehér bundát ölt, hogy a ragadozók ne találják meg könnyen őket. Ilyen például a hermelin.

 

 

Képek válogatása

 

Töltsd le ide kattintva az állatos képeket és játsszatok velük többféleképpen!

 

Költöző és telelő madarak

 

Válogassátok ki a madarakat! Nézzétek meg, hogy közülük kik azok, akik ősszel elköltöznek melegebb vidékre és kik telelnek nálunk. Ehhez akár az időjárással kapcsolatos letölthető képeket is használhatjátok. A napocska jelzi a melegebb éghajlatot, a hófelhő pedig a telet.

 

Költöző madarak: gólya, fecske, sárgarigó, fülemüle, daru.

Nálunk telelnek: erdei fülesbagoly, veréb, feketerigó, széncinege, fakopáncs, réti sas, fácán.

 

Ki alszik téli álmot?

 

Most tegyétek félre a madarakat és a többi képpel játsszatok! Válogassátok ki, hogy vajon kik alszanak téli álmot a képeken szereplő állatok közül!

 

Téli álmot alszanak: sün, mókus, barna medve, denevér, katicabogár, csiga. A mókus és a medve éberen alszik, többször is felébrednek és esznek is. Vajon hol alszanak ezek az állatok, hova bújnak el télen?

Nem alszik téli álmot: őz, szarvas, mezei nyúl, róka, vaddisznó. Vajon közülük mely állatokat etetik a vadászok és mivel?
 

 

Gondoltam egy állatra…

 

A barkochbához hasonló játék, de a képek segítenek a megfejtésben. Tegyétek ki az összes képet és mondj pár jellemzőt az egyik állatról. Például:

 • Szőrös a teste
 • Orrával kitúrja a földből az eledelt
 • Nem alszik téli álmot
 • A vadászok etetik
 • Szereti a makkot

(Vaddisznó)

Aki kitalálja, az folytathatja a játékot. A fordított- és egyben nehezebb változata a játéknak, amikor kérdéseket kell feltenni a kigondolt állattal kapcsolatban. Ilyenkor sorra lefordíthatjuk azokat az állatokat, amelyek nem jöhetnek szóba. Például: az alábbi játék esetén az első kérdés után lefordítjuk az összes négylábú állatot – csak a kétlábúak maradnak.

 • Négy lába van? (Nem)
 • Kettő lába van? (Igen)
 • Ősszel elrepül melegebb vidékre? (Igen)
 • Piros a csőre? (Igen)

Gólya

 

Játsszunk az állatokkal!

 

Ilyen sok új ismeret után Itt az ideje, hogy hagyjuk a gyerekeket játszani 🙂 . Szerintem örülni fognak, ha a játékukat gazdagítjuk egy-egy érdekes erdei állattal, spatulából barkácsolt vadetetővel, magas lessel. A többit pedig nyugodtan bízzuk rájuk!

 

 

 

Ehhez a játékhoz is jól jönnek a természetes anyagok. Pár faágból (akár gyurmába szúrva) erdő is készülhet, vagy ha van pár fakorong, az is biztosan kedvelt játékeszköz lesz az állatos játéknál.

 

 
Jó játékot!

 

btr

Készíts

állatos játékokat!

Legyél a Játéktár tagja!

Tudd meg, hogy melyek óvodás gyermeked legfontosabb képességei, amelyek fejlődésére szülőként nagyon fontos odafigyelned!

Olvasd el az egyszerű tippeket, amelyeket tehetsz érte a mindennapokban!