Barion Pixel
Február 2. -hoz kapcsolódik az egyik legismertebb időjósló szokásunk.

Ha ezen a napon, gyertyaszentelő napján kisüt a nap, és a medve meglátja az árnyékát, akkor visszamegy, és még negyven napig tart a hideg. Ha viszont borús idő van, akkor a medve kint marad, és rövidesen jön a tavasz.

Ehhez a jeles naphoz kapcsolódva az oviban is gyakran rendezünk medve napot, vagy egy egész macis hetet, amikor minden tevékenység a medvékről szól. A medvés meséken és macis verseken kívül sok érdekes játékötletet is felhasználhatunk a vidám játékhoz, képességfejlesztéshez egyaránt.

Nézz meg erre néhány ötletet!

 

Maci kiállítás

 

Óvodában biztos, de talán otthon is tudtok rendezni mackó kiállítást, ahol a sokféle fajtájú, méretű és színű játékmackókat mutathatjátok be. Nézegessétek meg mindegyik macit egyenként és meséljetek róluk pár dolgot! Mindenki bemutathatja a kedvenc maciját!

 • Mi a neve?
 • Milyen színű a bundája?
 • Mekkora a mérete?
 • Van-e valamilyen különleges ismertetőjele (például egy masni a nyakában)?
 • Emlékeztek-e rá, hogyan került hozzátok?
 • Mit szoktatok vele játszani?

 

 

 

Játsszatok „Gondoltam egy macira…” játékot!

 

Valaki gondoljon egy macira a sok közül és mondjon róla három dolgot – a többieknek pedig ki kell találniuk, hogy melyik maci az. Például:

 • A legnagyobb az összes maci közül.
 • Barna a bundája.
 • Középen helyezkedik el.

Kitaláltátok? 🙂

 

Maci méregetés, válogatás

 

A sok-sok macit „tornasorba” is állíthatjátok, vagyis sorba rakhatjátok őket a legkisebbtől a legnagyobb felé haladva. Amikor kész a sor, mondhatsz különböző állításokat, amelyekről a gyerekeknek el kell dönteniük, hogy igaz, vagy hamis.

Például:

 • A legkisebb maci bundája fekete.
 • A piros masnis maci mögött (mellett) egy fehér maci található.
 • Az utolsó előtti maci a sorban egy barna mackó.
 • Összesen 10 maci van a sorban.
 • Több a barna maci, mint a fekete.
 • Julcsi macija nagyobb, mint Péteré (ez már igazán nehéz, hiszen vissza is kell emlékezni arra, hogy melyik maci kié).

 

A macikat akár egy eszköz segítségével is lemérhetitek. Például egy Lego-ból készült toronnyal, de akár vastagabb fonallal, vagy mérőszalaggal is.

Méregetős játékokat itt is találsz.

 

Scissors and Crayons

 

Találd meg a macidat!

 

Ha már megismerkedtetek a sokféle mackóval, kipróbálhatjátok, hogy megtaláljátok-e bekötött szemmel a saját kis kedvenceteket a többi között. Elsőre érdemes csak 4-5 maci között keresgélni, vagy többféle plüssállattal próbálkozni, amelyek között csak egy mackó van.

 

Nele Cauchie

 

Maci bújócska

 

Ki van a takaró alatt?

Ezt az ötletet Bellák Anikótól kaptam, aki a Játéktár Facebook csoportjában osztotta meg velünk – utólag is nagyon köszönöm, kedves Anikó! 🙂

 

„A klasszikus takaró alá bújós játékot ilyenkor macissá alakítom. Körben ülünk, valaki kimegy, valaki bebújik a takaró alá. Behívjuk a kiküldött gyereket és ezt mondjuk neki:

 

Hóesésben sétálgattunk,
egy barlangra rátaláltunk.
Mondd meg ……. (a kitaláló neve),
mondd meg szépen
melyik maci hortyog éppen!

 

A kitaláló a versike alatt nézelődik és megmondja, hogy ki van a takaró alatt.”

 

Hideg-meleg játék

 

A macik el is bújhatnak amíg a gyerekek becsukják a szemüket, aztán megkereshetik őket egyenként a klasszikus „hideg-meleg” játékkal.

 

Bekötött szemmel

 

Egy másik változat, amikor a mackókat szétszórva elhelyezzük a szőnyegen, és a gyerekeknek bekötött szemmel kell összegyűjteniük és a „barlangba” (kisszék alá, kosárba stb.)  vinni őket .

 

Fonalkövető játék

 

Ennél a bújócskánál egy fonalat kötünk a macira, majd elrejtjük valahol. A a fonalat akár több helyiségen is átvezetjük. A végét egy papírgurigára kötjük.

A gyerkőc feladata az lesz, hogy elkezdje követni a fonalat, miközben feltekeri azt a gurigára. Ehhez akár asztal alatt is átbújhat, vagy kerülgethet különböző tárgyakat (székeket). Minél változatosabb útvonalon vezet a fonal, annál érdekesebb.

A fonal végén pedig ott várja őt a maci!

 

Színes macik

 

Ha esetleg rendelkezésetekre állnak kis színes játékmacik, akkor sokféle válogatós, számolgatós játékot játszhattok velük. Itt tudtok például ilyet vásárolni. 

A macikat akár a képen látható módon színek alapján is tudjátok válogatni, de a gyerekek egyszerűen kedvük szerint is játszhatnak vele – valószínűleg ekkor is előbb-utóbb észreveszik a színek szerinti csoportosítás lehetőségét 🙂 .

 

 

 

Macis matematika

 

Ezt az ötletet is Anikótól kaptam  🙂  !

„Van egy nagy barlangunk, ebben alszanak a macik. A macik pocakján 1-6 pötty van. Dobok a kockával és az a maci jön ki körülnézni a barlangból, akinek ugyanannyi pöttye van.
Egy másik játék – kiosztom a macikat. Dobok a kockával és az a maci megy be a barlangba, amelyiknek ugyanannyi pötty van. Az győz, aki először lefekteti a macikáit.”

 

Ehhez a játékhoz készítettem egy nyomtatható oldalt, amit itt tudtok letölteni.

 

 

 

 

„Ennek a macis játéknak hamarosan készül egy színeket tanuló/gyakorló változata. Itt a macik hasán egy-egy színes korong lesz és szín dobókocka kell hozzá. De lehet formákkal is készíteni. Ahhoz keresni kell egy másik játékból formás dobókockát, vagy készíteni kell.”

A színes és formás változathoz pedig itt találjátok a számpöttyök nélküli macikat, amiket kedvetek szerint tudtok színezni, vagy akár formákat is rajzolhattok rá.

 

Etesd meg a macit!

 

Ezt a játékot számtalan variációban lehet játszani. Egy papírzacskóból készítünk egy macit, és a száján vágunk egy nagyobb nyílást. Készítünk még maci eledelt is, például halakat. A halak tetszés szerint lehetnek különböző színűek, vagy rajzolhatunk rájuk különböző formákat, betűket is.

Ez a maci nagyon éhes. Etessük meg, de mindig mondjuk meg neki, hogy mit eszik! A gyerekek ekkor tetszés szerint választhatnak eledelt, betehetik a maci szájába, miközben elmondják, hogy milyen színű / milyen formát, / vagy milyen betűt látnak rajta.

 

Fun Learning for Kids

 

 

Macis mozgásos játékok

 

 

Medvenyomok

 

Rajzolhattok, vagy akár nyomtathattok is medvenyomokat, amelyeket aztán a padlóra ragasztva követni kell a gyerekeknek.

Ha megfelelő távolságban és biztonságosan, csúszásmentesen le tudjátok ragasztani, akkor a gyerekek tenyerüket-talpukat ráhelyezve is haladhatnak rajta, de akár lépegethetnek, vagy ugrálhatnak is a nyomokon.

Ide kattintva letölthetsz egy nagyobb méretű medvenyomot.

Itt pedig valamivel kisebb változatot találsz.

 

 

Mrs. Plemon’s Kindergarten

 

Medvejárás

 

A gyerekek szívesen gyakorolják a medvejárást (ilyenkor a tenyerük és a talpuk éri a talajt) utánozva a medvék hangját, de ezt a játékot akár meg is bonyolíthatjuk egy kicsit azzal, hogy a medvejárást gyorsan, vagy lassan, előre-, vagy hátrafelé, és (nagyobbaknál) megadott számú lépéssel kell végezni.

Ezt a jó kis ötletet a 3 Dinosaur oldalán láttam:

 

3 dinosaurs

 

 

Torna plüssmacival

 

Bármilyen egyszerű tornagyakorlatot végezhettek a kismacikkal úgy, mintha babzsákok lennének.

Ebben a bejegyzésben olvasd el a „Torna sapkával” részt, és próbáljátok ki ugyanezeket a gyakorlatokat macikkal!

Egy nagyobb takaró, lepedő segítségével megpróbálhatjátok a macikat feldobálni és elkapni, vagy hintáztatni is!

 

Kép forrása

 

 

Macis szerepjáték

 

Nincs is jobb, mint egy maci bőrébe bújni, hiszen akkor erősek, bátrak leszünk! 🙂 Ehhez a gyerekeknek néha elég csak egy macifül, vagy egyszerű maci álarc. És persze enélkül is remekül át tudnak változni mackóvá.

Ehhez egy egyszerű álarcot is le tudsz tölteni innét.

 

 

Macis finomságok

 

Ezen a napon akár macis szendvicset is kaphatnak a gyerekek, amit akár saját maguk is el tudnak készíteni. Közben akár arról is beszélgethettek, milyen finomságokat szeretnek a medvék.

 

The Spruce Eats

 

És végül ezt a kedves dalt is Anikó küldte , szerintem érdemes meghallgatni!

 

 

 

Jó játékot kívánok!  🙂

feladatok színekről

 

Készítsd el a

meséhez tartozó

nyomtatható

bábokat,

játékokat!

Tudd meg, hogy melyek óvodás gyermeked legfontosabb képességei, amelyek fejlődésére szülőként nagyon fontos odafigyelned!

Olvasd el az egyszerű tippeket, amelyeket tehetsz érte a mindennapokban!