Barion Pixel
Ha a kinti játékokra gondolunk, a homokozáson kívül talán mindenkinek a labda jut eszébe először. Már a pici babák is imádják a labdát, mert színes és ide-oda gurul. A tipegő gyerekek pedig már meg is tudják fogni, így rájönnek, hogy lehet a labdát gurítani, dobni és rúgni is. Mire aztán ovisok lesznek, egész csomó játékot és trükköt megtanulhatnak – mert a labdával rengeteg dolgot lehet játszani! A következő labdás játékok ovisoknak szólnak, akik még épp csak ismerkednek a labda sok-sok tulajdonságával: a labdát lehet gurítani, feldobni, elkapni, pörgetni…és egy csomó szórakoztató dolgot játszani vele!

 

Tökéletes gömb forma,
Dobni, rúgni jó móka,
Ha pöttyös is nem túró,
Játszik vele sok lurkó.

 

Mielőtt közösen kezdtek játszani a labdával, nem árt, ha egy kicsit jobban megismerkedtek vele. Próbáljátok ki a következő játékos labdagyakorlatokat úgy, hogy mindkettőtöknél van egy-egy labda. A gyerekek csak utánzás után tudják megtanulni a játékot, úgyhogy figyelj jól!

Ezek a kis játékok látszólag egyszerűek, de ezek az alapok arra valók, hogy megtapasztalják a kicsik a labda formáját, méretét, súlyát, és azt is, hogyan tudják befolyásolni a mozgását. Én is nap, mint nap elcsodálkozom rajta, hogy számukra ezek a rettentő egyszerű kis játékok egyáltalán nem unalmasak! Sőt, nagyon is jól elszórakoznak vele!

 

1.

Üljetek le törökülésben, vagy felhúzott térdekkel és gurítsátok körbe magatok körül a labdát! Lehet, hogy először nem is megy olyan könnyen! Ha már sikerül, változtassatok irányt! Természetesen mondhatjátok is, hogy jobbra, vagy balra gurítjátok a labdát, vagy hogy „Elbújt a labda a hátam mögé!”, majd „Megint itt van előttem!”

2.

Rejtsétek el a labdát a felhúzott térdetek alá egy kis „alagútba”! Aztán gurítsátok az alagúton át ide-oda (jobbra-balra)! Ha ez már jól megy, próbáljátok meg 8-as alakban gurítani: előre a lábak elé, majd be az alagútba, aztán hátra a hátatok mögé, majd megint vissza az alagútba! Nagyon oda kell figyelni, hogy sikerüljön!

 

3.

Ha kinyújtjátok a lábatokat előre, végig görgethetitek a lasztit a lábaitokon felfelé, majd lefelé, aztán egészen a fejetek búbjáig, majd vissza.

 

4.

Üljetek egymással szemben nagy terpeszben és gurítsátok egymásnak a labdát! Ha sikerül elkapni, játszhattok egyszerre mindkét labdával oda-vissza! Próbáljátok meg ugyanezt sarkon ülve, vagy törökülésben is – így egy kicsit nehezebb!

 

5.

Támaszkodjatok meg hátul és gurítsátok egymásnak a labdát a lábatokkal! Használjátok ehhez a talpatokat! Ha elfáradtatok, versenyezzetek: ki tudja magasabbra emelni a lábával a labdát?

 

6.

Gurítsatok célba! Felállíthattok üres PET palackokat, vagy gyümölcsleves dobozokat, amiket el kell találni, de átguríthatjátok a labdát egy szék alatt is!

 

7.

Próbáljátok meg nyújtott ülésben kicsit feldobni és elkapni a labdát! A gyerekeknek ez a „kicsi” dobás még nem is megy olyan könnyen, hiszen ők általában mindent teljes erőből szeretnének!  Aki ügyes, még tapsolni is tud, mielőtt elkapja a lasztit. Megpróbálhatjátok ugyanezt különböző testhelyzetekben: hanyatt fekve, törökülésben, térdelve, guggolva, majd felállva.
Játsszunk a labdával!

8.

Tegyétek a labdát a bokátok közé és ugrándozzatok körbe így, mint a kenguruk! Kipróbálhatjátok azt is, hogy a térdetek közé szorítjátok a lasztit!

 

9.

Egy érdekes feladat: meg tudjátok csinálni azt, hogy a hátatok mögött tartjátok a labdát és onnét előredobjátok? Vajon kinek sikerül messzebbre dobnia?

 

10.

 

Labdaiskola nagyobbacskáknak: dobjátok a falra a labdát, majd kapjátok el különböző módon! Mondogathattok hozzá versikéket is:

 

Egészkéz (két kézzel a falhoz dobjuk, majd elkapjuk)
Csattantós (közben tapsolunk egyet)
Mellkereszt (dobás után mellünk előtt keresztbe tesszük a kezünket, majd elkapjuk a lasztit)
Vaskapocs (ujjunkkal láncszemeket formázunk)
Perdítős (gombolygatunk a kezünkkel)
Le-ereszt-tős (falhoz dobjuk-lepattan a földre-elkapjuk)
Fel-csa-pós (lepattintjuk-falhoz ütjük-elkapjuk)
Po-fo-zós (háromszor a falhoz ütjük egy kézzel a labdát)

*****

Egyet dobtam (a labdát a falhoz dobjuk és elkapjuk)
Csattintottam (közben tapsolunk egyet)
Gyűrűt húztam (úgy teszünk mintha egy gyűrűt húznánk fel)
Gombolygattam (két kézzel gombolyítunk)
Kezeztem (egy kézzel kapjuk el a visszapattanó labdát)
Lábaztam (felemelt lábunk alatt dobjuk a labdát)
Első osztályt hibátlanul kijártam.

 

⚽ A labdázás során nagyon jól fejlődik a gyerekek szem-kéz, ill. szem-láb koordinációja, attól függően, mely testrészeket használjuk a játékban.

⚽A nagymozgások fejlődése azért fontos, mert ezekből fognak kialakulni majd egyre finomodva, az aprólékosabb, pontosabb finommozgások is (mint  az írás).

⚽A kisgyerekeknek nagyon nagy a mozgásigénye, rengeteget kell rohangálniuk, játszaniuk a szabadban, hogy ezt kielégítsék. A változatos játékeszközök egyik legkedveltebb darabja a labda.

 

Jó játékot!

Készíts

kislabdát a

gyerekeknek!

Legyél a Játéktár tagja!

Tudd meg, hogy melyek óvodás gyermeked legfontosabb képességei, amelyek fejlődésére szülőként nagyon fontos odafigyelned!

Olvasd el az egyszerű tippeket, amelyeket tehetsz érte a mindennapokban!