Barion Pixel
Az előző labdás játékok csak a labdával való ismerkedésről szóltak. Ha már ügyesen fogják, gurítják, dobják a labdát a gyerekek, jöhetnek a csapatjátékok is, amikor egyszerre több gyerek játszik. Ezeknél a játékoknál már a szabályt is meg kell érteni, sőt be is kell tartani. Ezért aztán ezek a játékötletek a mozgáskészségen kívül a gondolkodásra, összpontosításra, gyors reagálóképességre is jótékony hatással  vannak.

Játszhatjátok ezeket a játékokat bárhol, ahol sok a gyerek: szülinapi bulin, gyerekrendezvényeken, kirándulásokon, sőt akár családi összejöveteleken is. Az sem baj, ha a felnőttek, vagy a nagytesók is beállnak a játékba! Hiszen a kicsik mindig a nagyokat figyelve lesik el a mozdulatokat, és a játékszabályt is könnyebb nekik így megtanulni.

A játékok nehézségi sorrendben követik egymást.

 

Labdagyűjtő

A játéktéren sok labdát szórunk szét. Lehet ezek között kisebb-nagyobb, gumilabda, teniszlabda, szivacslabda, focilabda, sőt még pingpong labda is – az a jó, ha minél többféle méretű. A gyerekek egy bizonyos helyről indulnak (mondjuk tapsra, vagy sípszóra) és minél több labdát megpróbálnak összegyűjteni a saját zsákjukba, vödrükbe, vagy csak egy megjelölt helyre. Az a győztes, aki a legtöbb labdát gyűjtötte. Ennél a játéknál ne legyen nagy életkori különbség a játékosok között!

 

Szabadulj a labdától!

A gyerekek két térfélen helyezkednek el, mindkét térfélen azonos számú labda van. Adott jelre elkezdik átdobálni a labdákat az ellenfél térfelére. A játék megadott ideig (mondjuk egy percig) tart. Az a csapat győz, akinek a térfelén kevesebb labda maradt.

 

Forró labda

A gyerekek körben állnak és egy labdát adogatnak egymásnak. Kisebbek adhatják egymás kezébe, de a nagyobbak dobhatják is egymásnak. Ha van rá lehetőség, szóljon közben a zene amit valaki hirtelen megállít. Akinél ekkor a labda van, az kiesik a játékból (ő lehet a következő körben a zene-megállító). Ha nincs lehetőség zenére, akkor tapsra, vagy sípszóra is megállhat a játék.

Add tovább a labdát!

A gyerekek körben állnak és két labdát osztunk ki közöttük. Jelre elkezdik a szomszédjuknak tovább adni a labdát megegyező irányban, így a két labda körbejár. A cél az, hogy ne érjék utol egymást. Ha utolérik egymást, újrakezdjük a játékot.

 

Labdacica

Ezt a játékot már hárman is lehet játszani. Ketten egymással szemben állnak, a cica pedig középre. A két játékos egymásnak dobálja a labdát, miközben a cica megpróbálja elkapni azt. Ha elkapja, az lesz a cica, aki neki dobta a labdát.

 Labdás játékok

 

Kapd el a labdát!

A gyerekek sorba állnak, egyvalaki pedig szemben állva fogja a labdát. Sorban dobja mindenkinek, de aki nem tudta elkapni, először keresztbe teszi a lábát, majd fél lábra áll, végül le kell guggolnia. Ha újra el tudja kapni a lasztit, szép sorban visszaállhat a kiinduló helyzetbe. Nehezítésként a dobó játékos adogathatja össze-vissza is a labdát a játékosoknak, így mindenkinek nagyon kell figyelnie, mikor kerül rá a sor.

 

Kidobó

A gyerekek össze-vissza futkároznak, a kidobó pedig megpróbálja őket eltalálni a labdával. Akit eltalált, az leül törökülésben a játéktéren. A többieknek így még nehezebb lesz szaladni, mert ki kell kerülniük az ülő játékosokat. Nehezíthetjük a játékot úgy, hogy a kidobó nem futhat a labdával, csak helyben állva célozhat meg valakit.

 

Szöcske

A gyerekek körben állnak, egyvalaki pedig a kör közepén. A játékosok egymásnak gurítják, vagy rúgják a labdát, mégpedig úgy, hogy közben megpróbálják eltalálni a középen álló”szöcskét”. A szöcske feladata, hogy mindig felugorjon, amikor közelít a labda. Ha mégis eltalálja a labda, akkor cserél a labdát dobó játékossal.

 

Adogató

A gyerekekből két csapatot alkotunk, akik egymással szemben egy-egy oszlopban állnak fel. Az első játékos átdobja a másik csapat első emberének a labdát, majd hátraszalad a sor végére. A másik csapat játékosa így már a következő játékosnak dobja a labdát. Dobás után ő is a sor végére szalad. Az a csapat győz, aki kevesebbszer ejti le a labdát.
 

Számfoci

Ezt a játékot páros számú játékos játszhatja. Két csapatot alkotunk és mindkét csapatban megszámozzuk a játékosokat. Így mindkét csapatban lesz 1-es, 2-es, 3-as…stb. A két csapat egymással szemben  felsorakozik 3-4 méter távolságban. A játékvezető középre áll és miközben bedobja a labdát, kiált egy számot. Mindkét csapatból a megnevezett számú játékosnak kell kiszaladnia és a labdát megszerezve azt a kapuba (vagy egy bizonyos célba) berúgni.

Jó játékot! 🙂

Készíts

kislabdát a

gyerekeknek!

Legyél a Játéktár tagja!

Tudd meg, hogy melyek óvodás gyermeked legfontosabb képességei, amelyek fejlődésére szülőként nagyon fontos odafigyelned!

Olvasd el az egyszerű tippeket, amelyeket tehetsz érte a mindennapokban!