Barion Pixel

Többen is jeleztétek, hogy segítséget szeretnétek kérni az első osztályba induló gyerkőcök számára, mert egyáltalán nem tudjátok, miben is kellene támogatni őket, hogy felkészülve várhassák a sulit.

Az iskolaérettség számos területből áll, nem csak az értelmi fejlettségből. Legalább ugyanolyan fontosak a szociális képességek, az idegrendszeri érettség, hogy a gyerekek tudják szabályozni érzelmi kitöréseiket, valamennyire képesek legyen késleltetni a szükségleteiket…és még egy sor más dolog, amelyek fejlődését értelemszerűen online formában nem igazán tudom segíteni. Ezekről is igyekszem azonban szót ejteni és mellette sok-sok olyan játékot javasolni, amelyek hasznosak a különféle képességek fejlődésének szempontjából.

Fel tudnék sorolni egy hosszú listát, amelyen sok-sok szakkifejezés szerepel, hogy mi mindent „kell” tudnia egy iskolába induló 6-7 évesnek. Ennek azonban nem látom értelmét, mert amellett, hogy egy átlagos szülő nem mindig tudja, mit is takar egy adott kifejezés, valószínűleg ijesztően hatna így egyben leírva az összes fontos dolog.

Helyette azt javaslom, hogy töltsetek minden nap valamennyi időt a gyerekekkel és próbáljátok végig az alábbi játékokat. Egy-egy bejegyzésbe olyan játéktippeket válogatok össze, amelyek egy napra valók. Ezeket úgy variáljátok, ahogy nektek éppen kényelmes. Egy részüket a gyerekek egyedül is tudják majd játszani, néha pedig segítség szükséges hozzá. Kezdjük is el!

 

Nagymozgások

 

Fontos, hogy iskolába lépés idejére a gyerekek testileg is érettek legyenek. Ahhoz, hogy jó általános erőnléttel bírjanak, sokat kell mozogniuk. Ebben az életkorban a nagymozgások már összerendeződnek, koordinálódnak. A gyerekek eligazodnak a saját testükön, ismerik a térbeli irányokat.

Próbáljátok ki ezt a vidám zenés mozgást és közben figyeld meg, hogy kisgyermeked képes-e utánozni a mozdulatokat! Néhány olyan kifejezést is megtanulhattok belőle, amelyet majd a sulis tornaórán fog hallani.

 

 

Vizuális észlelés

A vizuális észlelés tulajdonképpen azt jelenti, hogy a gyerkőc a szemével megfelelően tudja észlelni a különböző ábrákat, rajzokat. Talán már kitaláltad, hogy ez a betűk, számok írásánál és az olvasásnál is fontos lesz.

Kisgyermeked rakja ki az alábbi pálcika emberkéket gyufaszálakból, vagy műanyag pálcikákból (vagy akár spagettiszálakból), aztán mutassa is meg a mozdulatot! Közben mondja is el, hogy mit csinál: „A karomat felemelem, terpeszállásba állok, a bal lábamat oldalra nyújtom stb,” Megpróbálhat még sokféle kis emberkét alkotni különböző mozdulatokkal. 

 

iskolaelőkészítő játékok irányok

 

 

Összefüggő beszéd

Kérd meg kisgyermekedet, hogy meséljen a lentii képről! Ha kicsit nehezen megy, először segíts neki kérdésekkel. Figyeld meg, hogy képes-e összetett mondatokat alkotni és a mondatok összefüggenek-e egymással. Ha csak tőmondatokban mesél a képről (pl: „A gyerekek játszanak. A fiú szalad.”), beszélgessetek sokat, és kérd többször, hogy meséljen az élményeiről! Kérdezd meg, milyen játszóteret képzelne el magának? Mit próbálna ki szívesen?

iskolaleőkészítő játékok beszédkészség

Kép forrása

 

Irányok ismerete

Az irányok megfelelő ismerete nélkülözhetetlen az írás és az olvasás során. Így tudják majd leírni a gyerekek helyesen a betűket – például: az ékezet a betű fölé kerül, az y szára a vonal alá.
Nézd meg jól a képeket és találd ki, melyik gólyára gondolok. Mutasd is meg!

  • Ez a gólya egy lábon áll és a fészek előtte van.
  • Ez a gólya két lábon áll és a fészek mögötte van.
  • Ez a gólya két lábon áll, és egy fészek előtte van, egy pedig mögötte. …stb. Próbáljátok ki igazából is a játékot! Adj kisgyermekednek hasonló utasításokat. Például:
  • Állj a szék mögé egy lábon!
  • Állj terpeszállásba és legyen a két lábad között egy kisautó!
  • Guggolj le és tarts a fejed fölé egy macit! stb.

 

iskolaelőkészítő játékok

 

 

Hangok észlelése

A hangok megfelelő észlelése azért fontos, mert csak így tudják majd helyesen kiejteni a gyerekek az adott hangot és aztán leírni a hozzájuk tartozó betűt. A következő játék a pontos hallást fejleszti.

Keressetek otthon olyan tárgyakat, amelyekkel különböző hangokat tudtok kiadni. Például: papírgyűrés, kulcscsomó zörgetés, fakanállal lábasra ütés, műanyag kockákkal kopogás, víz öntés …stb. Figyeljétek meg jól, melyik tárgy milyen hangot ad ki, aztán kösd be kisgyermeked szemét és találja ki, mi az, amit hall!

Nehezítés: ha már minden zörejt jól felismer, egymás után többet is szólaltass meg és ő mondja vissza ugyanabban a sorrendben, ahogyan hallotta!

 

Feladatlap

 

Ezzel a feladattal a finommotorika, szem-kéz koordináció és a számlálás képessége is fejlődik – a kukacok hosszúságát ugyanis úgy tudjuk megállapítani, ha megszámláljuk, mennyi körből állnak. Ide kattintva tudod letölteni a feladatlapot.

 

iskolaelőkészítő játékok

 

Egy napra bőven elég ennyi 🙂 jó pihenést!

Itt találod a sorozat második részét.

Itt pedig a harmadik részt.

Jelenleg nem érthető el!

Nézd meg az otthoni, játékos iskolaelőkészítő programot!

✅12 iskolaelőkészítő foglalkozás

✅iskolaérettség képességei

✅sok-sok mozgásos játék

✅videók, letölthető anyagok

Tudd meg, hogy melyek óvodás gyermeked legfontosabb képességei, amelyek fejlődésére szülőként nagyon fontos odafigyelned!

Olvasd el az egyszerű tippeket, amelyeket tehetsz érte a mindennapokban!