Barion Pixel

Iskolaelőkészítő játékok 3. rész.

Folytatódik a suliváró játéksorozat, amelyben iskolába készülő nagycsoportosok számára találhatsz különböző játékötleteket. A játékok azoknak a képességterületeknek a fejlődését segítik, amelyekre különösen nagy szükség lesz az iskolában. Mivel különleges eszközöket nem igényelnek, otthon is nyugodtan kipróbálhatjátok. Az első részt itt találod. A második részt pedig itt. Ezúttal is kezdjük mozgással a közös játékot!

 

Mozgásmemória

 

Játszhatjátok ketten, de akár többen is. Az első játékos mutasson egy mozdulatot. Bármi lehet, amit eszköz nélkül a saját testünkkel végre tudunk hajtani: tapsolás, guggolás, ugrás, bólintás, dobbantás, forgás, karemelés, láblendítés stb. A második játékosnak el kell ismételnie ugyanezt a mozdulatot, majd hozzátennie még egyet. A harmadik játékos feladata az előző kettő mozdulat ismétlése + még egy általa kitalált mozgás…és így tovább.

Így aztán egyre nehezebb lesz megjegyezni az egymást követő mozdulatokat, no és a pontos utánzás is figyelmet kíván. A játék által nem csak a memória, hanem a testséma és a téri irányok ismerete is fejlődik.

 

iskolaelőkészítő játékok

 

 

Építős számoló

 

Ehhez a játékhoz szükséges valamilyen építőjáték: fakockák, Lego, vagy nagyobb műanyag építő. Kérd meg gyermekedet, hogy vegyen el a kupacból annyi kockát, amennyit tapsolsz (ez elsőre legyen 1 és 10 között, később akár 1 és 20 között). Ezekből az elemekből építsetek együtt egy építményt. Ha kész van, nézzétek meg jól, figyeljétek meg, hogy melyik elem hol helyezkedik el.

Kérd meg kisgyermekedet, hogy forduljon el, és vegyél el 1, vagy 2 elemet az építményből. Gyermeked feladata lesz kitalálni, hogy honnét milyen kockát vettél el. Vajon vissza tudja tenni azokat a megfelelő helyre? Próbáljátok ki fordítva is a játékot – legyél te, aki behunyja a szemét!

 

 

 

Anyanyelvi játék

 

A játék neve: „A boszorkány fogyókúrázik”. Hasonlít a „Mit visz a kishajó?” nevű játékhoz, de nehezítésként itt csak étel neveket lehet mondani a megadott kezdőbetűkkel. Például:

„A boszorkány fogyókúrázik, ezért csak ALMÁT eszik. Mit ehet még?”

Ekkor csak „a” betűvel kezdődő étel neveket lehet felsorolni: almás pitét, aszalt gyümölcsöt, ananászt, aprósüteményt, amerikai palacsintát…stb.

Ez a játék nem csak a hangok felismerése miatt hasznos, hanem bővíti a gyerekek szókincsét is. Elsőre lehet, hogy nehezen találnak majd megfelelő szavakat, de idővel egyre ügyesebbé válnak majd.

Ha nagyon nehéznek érzitek a játékot, akkor bővíthetitek is a szavak körét. Például: a boszorkány almát eszik, autóval utazik, asztalhoz ül, alacsony termetű, akaratos…stb.

 

Feladatlap

 

Töltsd le az alábbi feladatlapot ide kattintva. Többféle feladatot is megoldhattok a segítségével.

  1. Színezzétek ki a gyümölcsöket! Mondjátok is el mindegyiknek a nevét!
  2. Színezzétek ki a zöldségeket! Mondjátok el mindegyik nevét!
  3. Kösd össze a ceruzáddal csak a gyümölcsöket! Indulj a bal felső sarokban látható nyíltól.

 

iskolaelőkészítő feladatlap

 

Formák építése

 

Építsetek különböző síkidomokat, alakzatokat borsó és fogpiszkáló segítségével! Számoljátok meg, mennyi borsót használtatok fel egy háromszög, négyzet, vagy egy térbeli kocka építéséhez! (A borsót helyettesíthetitek kukoricapuffanccsal, vagy akár gyurmagolyókkal is, a fogvájót pedig spagettivel.)

 

iskolaelőkészítő játékok

 

 

Mesélj a képről!

 

Nézzétek meg közösen a képeket és meséljétek el, mi történt! Ha nehezen megy az események megfogalmazása kisgyermekednek, segítsd őt kérdésekkel! Például:

  • Hol sétált a kisfiú?
  • Mit talált?
  • Mi történt aztán?
  • Miért engedte el a kismadarat?

 

 

Kép forrása

Vidám játékot, kellemes közös időtöltést kívánok!

Nézd meg az otthoni, játékos iskolaelőkészítő programot!

✅12 iskolaelőkészítő foglalkozás

✅iskolaérettség képességei

✅sok-sok mozgásos játék

✅videók, letölthető anyagok

Tudd meg, hogy melyek óvodás gyermeked legfontosabb képességei, amelyek fejlődésére szülőként nagyon fontos odafigyelned!

Olvasd el az egyszerű tippeket, amelyeket tehetsz érte a mindennapokban!