Barion Pixel

Augusztushoz közeledve már szinte minden leendő elsős szülőben felmerül egy-két iskolakezdéssel kapcsolatos kérdés és ezzel együtt gyakran megjelenik az aggodalom kis csírája is. Vajon hogyan viseli majd a kötöttségeket a gyermekem, tud-e együtt haladni a többiekkel, nem lesz-e gond az írás-olvasás tanulással és vajon jól érzi-e majd magát?

Természetes, hogy szülőként a legjobbat szeretnénk adni a gyermekünknek és az is, hogy néha magunk is bizonytalanok vagyunk egy-két kérdés illetően. Talán bizalmunkat vesztettük az egész iskolarendszerben, hiszen mostanában annyi negatív dolgot hallani róla. Én mégis azt mondom, elsősorban azzal kell foglalkoznunk, amit mi magunk megtehetünk. Félelmek nélkül, örömmel útnak indítani a gyerekeket az első osztályba, bízva a tanító néni kedvességében, gyerekszeretetében, szaktudásában. Ha később mégis felmerülnek problémák, azokat majd ott és akkor kell megoldanunk – hiszen nincs értelme előre aggódni olyan dolgok miatt, amik meg sem történtek – és talán nem is fognak.

Szülőként pedig tényleg sokat tehetünk azért, hogy a gyerekek könnyedén vegyék az „akadályokat”, amik tulajdonképpen nem is akadályok, csak a következő fejlődési fokok a számukra. Most is azt mondom, nem kell nagyon nagy dolgokra gondolni, csak egy kicsit jobban odafigyelve, tudatosabban szemügyre venni néhány dolgot. Mire is van szüksége egy kis elsősnek és mit tudsz tenni a hétköznapokban te mindezért?

Itt egy lista, ami egyáltalán nem kötelező – csak ötletek sora, amit mindenki saját ízlése és akarata szerint megvalósíthat, vagy nem. 

 

Az ujjak finommozgása

 

Ahhoz, hogy a ceruzát megfelelően tudják kezelni a gyerekek, fontos, hogy az ujjaik, csuklójuk kellően laza és az apró mozgásokra képes legyen. Néhány tipp ehhez:

– Kisméretű tárgyak, apró magok válogatása, rakosgatása. Lehet ez Legoból való építés, vagy Pötyi játék, de akár feldarabolt szívószálakból való nyaklánc fűzés is.

– Gyümölcsök magozása is nagyon jó kis ujj-ügyesítő gyakorlat! Nézd meg, mi mindent játszhattok például szilva magozás közben!

-Gyurmázzatok sokat! Ez a tevékenység nagyon jól erősíti, ügyesíti a gyerekek ujjait és kedvelt tevékenység a számukra. Ide kattintva találsz egy gyurma receptet, amiből akár ilyen mosolygós kis arcokat is készíthettek!

Sok-sok ötletet találsz még a kis ujjak ügyesítéséhez ebben a bejegyzésben.

 

Hogyan segítheted a kis ujjak ügyesítését? 20 otthoni finommotorika fejlesztő játéktipp.

Megfelelő szemmozgás

 

Ezen is múlik, hogy kisgyermeked tudja-e követni a betűk sorát balról jobbra, meg tudja-e keresni szemével az adott szakaszt, feladatot az oldalon. Hasznos játéktippek ehhez:

– Állj szembe kisgyermekeddel és tarts a kezedben egy kis plüssállatot, ujjbábot, bármit. Mozgasd lassan balra, majd jobbra, aztán fel-le, körkörösen – kisgyermeked pedig a fej elmozdítása nélkül, csak a szemével követheti a tárgyat. Utána cseréljetek, próbáld ki te is!

– Építsetek kanyargós utakat, amelyeken végig kell tolni a kisautókat – így szemmel követni kell az irányt.

 

 

 

 

– Bármilyen labirintusos, vonalvezetős feladat nagyszerűen szolgálja ezt a célt. Ilyet találsz például a Finommotorika fejlesztő feladatlapok között (nézd meg itt ezt a játékcsomagot):

 

 

 

Irányok térben és síkban

 

Ha bizonytalanok a gyerekek ilyen irányú ismeretei, nem lesz egyértelmű számukra, hogy az ékezetek a betű fölé, az Y szára a vonal alá kerül, valamint a balról jobbra haladó olvasás, írás is gondot okozhat. Az irányokat először mindig térben érzékeltetjük, először a saját testből kiindulva (előttem, mögöttem stb.). Ha már a különböző tárgyak egymáshoz viszonyított helyzetét is felismerik a gyerekek, akkor jöhet az irányok síkban való „leképezése”. Sulikezdésre ide kell eljutni a gyerekeknek.

Egy-két játéktipp ehhez:

– Játsszátok azt, hogy a gyerekek autók és az utasításoknak megfelelően közlekednek az úton! Például: robogj el a két fa között, majd a bokor előtt, aztán haladj végig a járda mellett, végül parkolj le mögém!

– Készítsetek akadálypályát, ahol különböző tárgyak között/mellett kell elhaladni, székek alatt átbújni, asztal tetején végigmászni, majd hátrafelé a célba futni.

– Az irányok síkban történő felismeréséhez érdekes nyomtatható feladatokat, játékokat találsz a Tájékozódás, irányok c. játékcsomagban.

 

 

 

Vizuális észlelés – alakészlelés

 

Ez a képesség szükséges például ahhoz, hogy meg tudják különböztetni a gyerekek a kis- és nagy betűket, vagy le tudják másolni a nyomtatott szöveget írottra.

Ehhez szükségük van egy adott alak, szín, méret pontos felismerése. Minden olyan játék, amiben ez megtalálható, segíti ennek a képességnek a fejlődését. Ötletek:

– Gyűjtsetek olyan dolgokat, amelyek kör alakúak! Annyi vonalat húzunk a nevetek mellé, amennyit találtatok.

– Válogassuk ki az összes piros fakockát az építőelemek közül!

– Készíts a szöges táblán ugyanolyan formát, mint én (így készíthetsz szöges táblát egyszerűen)

 

 

 

 

Vizuális észlelés – részekből az egész 

 

Ez a képesség szükséges ahhoz, hogy a gyerekek össze tudják olvasni a betűket szavakká, a szavakat mondatokká. Minden olyan játék jó hatással van ennek fejlődésére, amelynél a részekből össze kell állítani az egészet, vagy megtalálni, kiegészíteni a hiányzó részleteket. Ötletek:

– Minden puzzle játék ide tartozik. Nagycsoportosoknak általában az 50-60 részből álló kép kirakása sem okoz gondot (persze van, akinek a 100 részes sem). Kicsit nehezebb a kirakós kocka, de ekkor már ezzel is jól elboldogulnak. Játsszatok együtt, fedezzetek fel különböző stratégiákat: lehet először a széleket megkeresni, vagy a könnyen felismerhet részeket összerakni (például arcokat, állatokat). Érdekes megfigyelni, kinek melyik a könnyebb!

– Vágjatok ki színes papírból (vagy újságból) egy bármilyen kis formát, majd ragasszátok fel egy lapra! Egészítsétek ki kedvetek szerint úgy, hogy valamit ábrázoljon!

– Építs egy 8-10 kockából álló várat, majd kérd meg kisgyermekedet, hogy válogasson össze ugyanolyan kockákat és építse meg a saját várát ugyanúgy.

A Kis kertészek játékcsomagban is találsz egy érdekes kirakót (nézd meg itt a Kis kertészek játékcsomagot):

 

Sorozat alkotás képessége

 

Írás és olvasás során tulajdonképpen meghatározott szabályok szerinti sorozatot kell „lefordítaniuk” a gyerekeknek. Ehhez szükséges az elemek felismerése, valamint annak tudatosítása, hogy milyen szabályszerűség szerint követik azok egymást. Azok a játékok, amelyekben bármiféle sorozatalkotás, sorrendiség felfedezhető, mind hozzájárulnak ennek a képességnek a fejlődéséhez. Például:

– Utánozd le a mozgásomat! Mondjuk: taps elöl, taps hátul, guggolás, ugrás.

– Rakj ki egy sorozatot építőkockákból úgy, hogy néhány helyen elvéted a „ritmust”. Kisgyermeked feladata kijavítani / vagy kiegészíteni a sorozatot. Ezt játszhatjátok például gyümölcsökkel is („Mi változott meg?” játék)!

– Sorozatkiegészítő játékot a Suliváró játékcsomagban is találsz:

 

 

 

Anyanyelvi képességek – hangok megfelelő észlelése

 

Ez tulajdonképpen a megfelelő hallást, valamint a hangok elkülönítésének képességét jelenti. Ha nem hallják helyesen a gyerekek a hangokat, nem is tudják majd helyesen kiejteni és leírni (toboz-doboz, gomb-domb). Hallásfejlesztő játékok:

– Gyerkőcöd csukja be a szemét, te pedig kelts valamilyen zajt tárgyakkal, vagy anélkül. Lehet ez tapsolás, csettintés, dobbantás, vagy papírgyűrés – bármi, ami eszedbe jut. Vajon sikerül felismerni?

– Hangmemória – egy nagyon vicces, érdekes játék – a leírását itt találjátok meg több más éneklős játékkal együtt.

– Különböző egyszerű hangszerek készítésével is számtalan érdekes játékot játszhattok. Olvasd el itt!

Hallásfejlesztő játékötleteket itt találsz!

 

 

 

 

Anyanyelvi képességek – hangok helyes kiejtése

 

Bár az ezzel kapcsolatos vizsgálatok és a hiányosságok esetén javasolt teendők egyértelműen a logopédus feladatkörébe tartoznak, néhány ide tartozó játékot nyugodtan játszhatunk otthon is, hiszen jó szórakozás.

– Vegyetek egy nagy levegőt és mondjatok egy magánhangzót addig, ameddig csak bírjátok aaaaa…… Ha már nem bírjátok szusszal, érintsetek meg valakit, aki folytatja a hangstafétát. Játsszátok végig az összes magánhangzóval!  

– Válasszatok egy mondókát (például: gyerekek, gyerekek szeretik a perecet…) és mondjátok el többféle állat nyelvén! Például mackónyelven m  betűvel: me-me-me, me-me-me, me-me-mi-ma me-me-me…, kígyóországban sz betűvel, bárányországban betűvel…stb.

– A beszédszerveket ügyesítő játékok is hasznosak ebből a szempontból, például a ping-pong labda, vattalabda fújása. Itt is találsz ehhez egy ötletet:

 

 

Anyanyelvi képességek – összefüggő beszéd

 

Az összefüggő beszédet megérteni és létrehozni is szükséges mire iskolába indulnak a gyerekek. Ennek a legalapvetőbb módja, ha sokat beszélgetünk velük, a kérdéseikre válaszolunk és mi is kérdezzük, meséltetjük őket. Rendkívül nagy szerepe van ennek a képességnek a kialakulásában a meséknek, mondókáknak, verseknek is. Néhány játék ehhez:

– Kezdj el egy mondatot, amit kisgyermekednek kell befejeznie. Például: „Nagyon szeretek Petivel játszani, mert….” „Tetszett a nyaralásban, hogy…”

– Mindenféle dramatizálás, a mesék, történetek eljátszása, elbábozása nagyon jótékony hatással van a produktív beszédkészségre.

– Néhány beszélgetős játékot ebben a bejegyzésben is olvashatsz.

 

 

Érzelmi hangolódás az iskolára

 

Első és legfontosabb feladatod ezzel kapcsolatban, hogy saját magaddal tisztázd, milyen félelmeid vannak a sulikezdéssel kapcsolatban és mit tudsz tenni azért, hogy ezek megszűnjenek. A helyzet az, hogy amíg te félelemmel tekintesz erre az időszakra, az a kisgyermekedre is ugyanolyan hatással lesz. A kicsik akkor is megérzik ezt, ha nem is mondod – bár valószínűleg azért kicsúszik egy-két ezzel kapcsolatos mondat is belőled. A játék – mint mindig – most is segítségedre lehet ebben.

Készíthettek egy kis emlékkönyvet a nagy napra és miközben vágtok, ragasztotok, rajzoltok és írtok bele – sorra kerülnek majd azok a kérdések, amelyek talán aggodalmat okoznak benned is. Kattints ide, ha szeretnél erről olvasni.

 

 

– A mesék is segítik az ismeretlentől való félelmek feloldását és megoldásokat nyújtanak a bennetek felmerülő kérdésekre. Suliváró meséket itt találsz. 

– Ha még ismeretlen az iskola és környéke, sétáljatok el gyakran arra, képzeljétek el, milyen jó lesz játszani az udvaron, együtt szaladgálni a többiekkel és hazavinni a sok-sok piros pontot!

Nézd meg az iskolaelőkészítő játékötleteket is!

Vidám, örömteli sulikezdést és sikeres iskolás éveket kívánok!

Jelenleg nem érhető el!

Nézd meg az otthoni, játékos iskolaelőkészítő programot!

✅12 iskolaelőkészítő foglalkozás

✅iskolaérettség képességei

✅sok-sok mozgásos játék

✅videók, letölthető anyagok

Tudd meg, hogy melyek óvodás gyermeked legfontosabb képességei, amelyek fejlődésére szülőként nagyon fontos odafigyelned!

Olvasd el az egyszerű tippeket, amelyeket tehetsz érte a mindennapokban!