A gyerekek a legtöbbször nagyszerűen elfoglalják magukat a vízben és a vízparton is. Viszont ha nektek, felnőtteknek is kedvetek támad játszani nyaralás, strandolás alkalmával, akár nagyobb gyerekekkel, vagy baráti társasággal is bevethetitek az itt következő egyszerű játékokat. 9 játék a vízben gyerekeknek – felnőtteknek.

 

1. Az angolna és a cápák

Ezt a játékot sekély vízben játsszátok! Választunk egy “angolnát”, akinek a fürdőnacijába hátul betűrünk egy kendőt. A cápák feladata lesz ezt a kendőt megszerezni. Nagyobb gyerekek és felnőttek nehezítésképpen csak (a cápához hasonlóan) az állkapcsukkal kaphatják el a “zsákmányt”, kisebbek pedig egy, vagy két kezüket használhatják. Az angolna bármikor lemerülhet a vízbe és kicsusszanhat az üldözői közül – ha víz alatt van, tilos elkapni. Aki megszerzi a kendőt, az lesz az új angolna.

 

2. Labdagyűjtő

Ehhez a játékhoz több kislabda kell, de használhattok bármit, ami fent marad a víz felszínén (például: mindenféle felfújható játék, úszógumi, vagy akár parafagudók). “Rajt”-ra a gyerekek berohannak a vízbe és egyesével kihordják a játékokat. Aki a legtöbbet gyűjtötte, az a győztes!

 

játék a vízben

 

3. Segítség, cápa!

Középen lapul a cápa a vízben, a kishalak pedig megpróbálnak átjutni egyik oldalról a másikra. A cápa váratlan helyeken bukkan fel és elkapja a halacskákat. Ezután már ők is cápák lesznek és segítenek elfogni a többieket.

 

4. Terpeszfogó

Ezt a szárazföldi játékot szerintem már sok ovis kisgyerek ismeri, mert gyakran játsszuk az oviban. A hagyományos fogócska játék változata, lényege, hogy akit a fogó megfogott, az terpeszbe áll. Csak akkor szaladhat tovább, ha egy jószívű társa átbújik a lábai között. Vízben játszva ez még izgalmasabb, hiszen ha át szeretnénk bújni a terpeszen, le kell bukni a víz alá.

 

5. Bakugrás a vízben

Talán már ki is próbáltátok a bakugrás vízi változatát, hiszen itt kevésbé kell félni attól, hogy a gyerekek megütik magukat. A résztvevők magasságától és életkorától függően kell megválasztani, hogy térdig, vagy csípőmagasságig érő vízben játszotok. Az első játékos terpeszállásban áll a vízben és térdeire támaszkodik (felnőttek a térdüket is behajlíthatják). A gyerekek nekifutásból a hátára támaszkodnak és átlendülnek fölötte – zsupsz a vízbe! Vízbe érkezés után ők is felállhatnak térdükre támaszkodva és várhatják a fölöttük átugró játékosokat. Változat: csípőmagasságig érő víz esetén a játékos egy bakugrás után a víz alá bukik és átúszik a következő résztvevő lábai között. Aztán megint ugrik, majd megint lebukik – attól függően, mennyi résztvevő van a sorban.

 

 

6. Fabábu

Álljatok körbe derékig érő vízben, valaki pedig álljon a kör közepére. A középen álló játékos próbáljon meg teljesen mereven eldőlni erre-arra, miközben a többiek egymásnak “adogatják”. Ha a “fabábu” behajlítja a lábát, vagy a vízbe esik (és esetleg magával ránt másokat is), más valakit választunk a helyére.

 

7. Adj király katonát! – vízi változat

Ehhez a játékhoz is több résztvevő kell, hiszen két sorban kell felállni egymással szemben – ugyanúgy, mint az “Adj király, katonát!” játékban. Az egyik csapat odakiált a másiknak:

“Adj király, katonát!”

“Nem adok!” – feleli a másik.

“Ha nem adsz, szakítok!”

“Szakíts, ha bírsz!”

Ekkor az egyik játékos nekifut és megpróbálja elszakítani a szemben levő, egymás kezét fogó csapat alkotta láncot. A csapattagok jó szorosan fogják egymás kezét, hogy megakadályozzák ezt. Ha nem sikerül elszakítani sehol a kézfogást, akkor a “katona” is  beáll az ellenséges csapatba. Ha valahol sikerült szétszakítania a kezeket, akkor onnét a neki tetsző játékost a saját csapatába viszi. A játék addig folyik, amíg az egyik csapat el nem fogy. A víz sokkal érdekesebbé teszi ezt a játékot, mert nekifutni nehezebb, viszont jó nagyot lehet vetődni, csobbanni a vízben – belerántva a csapat többi tagját is!

 

8. Vízi versenypálya

Jelöljetek ki egy célt, amit sokféle módon el lehet érni. Ki jut célba először?

– Vízben futás oda és vissza. Családi változatnál apa fut az egyik gyerekkel kézen fogva, anya a másikkal.

– Valaki felfekszik a gumimatracra, a társa pedig futva tolja a célig és vissza.

– Egy labdát teszünk a gumimatracra, így kell tolni a matracot – egy kicsit nehezebb, mert a labda könnyebben legurul.

– Gumimatracon hason fekve, kézzel evezve kell elérni a célt.

– Úszógumiba ülve kell a célig jutni kézzel-lábbal kalimpálva.

 

9. “Vízi” állatok

Próbáljátok meg sokféle állat mozgását utánozni a vízben. Lépegessetek talpon-tenyéren, mint a medvék, próbáljatok meg úgy úszni, mint a kutyák, vagy a sekély vízben hason fekve tekergőzni, mint a sikló. Kipróbálhatjátok a rák-járást, vagy a békaugrást is. De hogyan tudna például egy nyuszi ugrándozni, vagy sas repülni a vízben? 

 

 

  • A vízben máshogyan kell mozogni, mint a szárazföldön, némelyik mozgásforma könnyebb, van ami pedig nehezebb (futás, járás). A víz körbeveszi a gyerekeket, érzik a bőrükön a selymességét, az izmaikkal mozgás közben az ellenállását, mindezek pedig információt biztosítanak számukra testük határairól, testrészeik elhelyezkedéséről.
  • A fogócskás játékok során gyorsan kell reagálni, hirtelen kell irányt, mozdulatot változtatni, ezek a játékok ezért a különböző idegrendszeri területek kapcsolatait is serkentik.
  • Ovis korban még tökéletesednek a nagymozgások: járás, futás, ugrás – mindezek alkalmazása egy  új közegben még fejlesztőbb hatású.
  • A felsorolt játékokban sok-sok izmot mozgatnak meg a gyerekek, a vízben való játék során pedig gyorsabbak, erősebbek, edzettebbek lesznek.

 

Persze mindezek csak háttérinformációk – játszani a családban elsősorban az együttlét öröméért kell, de talán még motiválóbb a közös együttlétre, ha látjátok, mennyire hasznos is egyben az örömteli közös időtöltés! Jó játékot!