Barion Pixel
Nincs is jobb, mint a vízben felfrissülni egy forró nyári napon! Kicsik és nagyok is élvezik a csobbanást és képesek lennének órákig a vízben lubickolni 🙂 . Mit játsszunk a vízparton, a vízben és akkor, ha éppen nem vagyunk vízközelben, de nagy szükségünk van egy kis frissítésre? Nyári vizes játékok gyerekeknek és szülőknek.

 

Nyári vizes játékok az udvaron

 

Ne keseredjetek el, ha a kánikulában nem tudtok éppen vízpart mellé kirándulni! Nagyszerű vizes játékokat játszhattok, amelyek amellett, hogy frissítőek, igazán viccesek és szórakoztatóak!

Nézd csak meg például ezt a vízöntő játékot! 🙂  Ezután senkinek nem lesz melege!

 

Inspiration Made Simple

 

Nyaralás, hétvége, vagy egy közösen este alkalmával is – egy félóra erejéig kapcsoljatok ki a következő játékötletekkel, amelyek egyben hűsítenek is egy forró nyári nap után. Akár egy családi, baráti összejövetelt is feldobhattok vele!

1. Mártsatok bele egy szivacsot a vízbe (medencébe, vagy ha nincs, akkor vödörbe, lavórba) és dobáljátok egymásnak, mint a labdát. Közben persze jó vizesek lesztek, de egy meleg nyári napon ez egyáltalán nem számít!

2. Ha többen játszotok: Az első játékos dobja a vízbe mártott szivacsot a következő játékosnak, aki szintén továbbdobja azt, a végén az utolsó játékos belefacsarja a vizet egy vödörbe. Ha két csapattal játszotok, versenyezhettek, melyik csapat juttatja át a vizet hamarabb egyik vödörből a másikba.

Házi szivacsbomba készítése lépésről-lépésre:

 

 

 

3. Víz-staféta: Üljetek sorban egymás háta mögé. A legelső játékos merítse a poharát a vízbe, majd a feje fölé emelve öntse hátra a vizet a mögötte ülő játékos poharába – persze nem nézhet hátra. A második játékos szintén öntse át a mögötte ülő játékos poharába a vizet…és így tovább.

4. Minden játékos kap egy szivacsot és távolabb felállítva egy üres kis vödröt. Feladat: a szivacsot vízbe mártani, majd a fejükön egyensúlyozva eljutni az üres vödörig és a vizet belefacsarni. Kinek a vödre telik meg leghamarabb?

5. Tegyetek minél több játékot a medencébe, kisebb- és nagyobb méretűeket is. A gyerekeknek a lábukkal kell kihorgászniuk azokat.

6. Labdázzatok vízibombákkal! Ezek tulajdonképpen kisméretű lufik, csak vízzel megtölteni őket. A sok dobálástól némelyik előbb-utóbb kipukkad, de sosem lehet tudni, hogy éppen kinek a kezében!

 

Play Party Plan

 

Öntögetés, méricskélés

 

A vizes játékok segítségével még méricskélni, összehasonlítani és számolni is tanulhatnak a gyerekek. Számtalan játékot, tevékenységet kínálhatunk nekik, amelyek által valamennyi érzékszervükkel, sőt egész testükkel átélhetik, megtapasztalhatják a víz tulajdonságait, megismerhetik fontosságát. Nézd meg itt az ötleteket!

 

 

Készíthettek egy mini kísérleti terepet, ahol sokféle módon öntögethetik, locsolhatják a vizet a gyerekek. Szedjetek össze mindenféle csövet, PET palackokat, tölcséreket, edényeket és kezdődhet az építkezés! Nézz meg itt néhány ötletet!

 

 

Medencében pancsolós játékok

 

Szuper, ha legalább egy kis felfújható medencétek van otthon! Ott is sok-sok érdekes játékot játszhattok!

Néhány játékötlet otthoni medencézéshez:

 

1. Szórd tele a medencét kis üveggolyókkal, vagy pénzérmékkel, a gyerekek pedig gyűjtsék őket össze a vödrükbe. ehhez néha le is kell bukniuk a víz alá. Ki gyűjti össze a legtöbbet?

 

2. Ha még nem megy a víz alá merülés, játsszátok ugyanezt pingpong labdákkal. A labdákra alkoholos filccel rajzolhattok pöttyöket is, a végén pedig meg kell számolni, ki mennyi pöttyöt gyűjtött.

 

3. Rajzolhattok színes pöttyöket a pingpong labdákra és mindenkinek csak a megadott színt szabad gyűjtenie. Színes kislabdákkal is játszhatjátok.

 

4. Ha csak kis pancsolótok van, amiben gyakran cserélitek a vizet, tegyetek bele habfürdőt! Ha elég gyorsan pancsolnak a gyerkőcök, nagy-nagy buborékok keletkeznek! Szerintem érdemes kipróbálni elfáradt anyukáknak is egy nyári estén!

 

5. Tegyetek a medence közepére egy pingpong labdát! A szemben álló (ülő, térdelő) gyerekek feladata az lesz, hogy vízipisztollyal lőve a labdára, eljuttassák azt az ellenfél térfelére.

 

6. Labdázzatok úgy, hogy egyvalaki a medencén kívül áll. Amikor elkapja a labdát, megfordul és háttal állva próbálja meg bedobni a labdát a vízbe.

 

7. Álljatok egymás mögé terpeszállásban és próbáljatok a víz alatt egy labdát hátraadogatni a lábaitok között. Ezt a játékot térd fölé érő vízben jó játszani, mert így le kell nyomni a lasztit a víz alá.

 

8.  Üljetek be az úszógumiba és evezzetek körbe-körbe a medencében.

 

 

Békás számolós játék

 

A következő ötlet egy tombolós-fröcskölős játék utáni lenyugtatásnak is jó 🙂 ! Dekorgumi lapokból vágjatok ki leveleket (vagy egyszerűen köröket) és rajzolj rájuk számokat, vagy pöttyöket! A gyerekek feladata annyi kis békát (vagy más pici állatot) a levelekre helyezni, amennyi számot látnak rajta. Ezt az ötletet itt találtam.

 

Early Learning Ideas

 

Vizes játék a homokozóban

 

A vizet a homokozóban is bevethetitek. Ha a medencéből kiöntitek a vizet, vagy van összegyűjtött esővizetek, csináljatok belőle sarat, vagy jó vizes homokot! Építhettek belőle várat, készíthettek vizesárkot, és akár ilyen kis vízikereket is. Nézd meg itt az ötletet!

 

 

Játék a patakparton

 

Ha a közelben van egy kis patak, ahol fürödni ugyan nem tudtok, barkácsolhattok egy hajót és a vízre tehetitek! Nézd meg itt az ötletet a fakéregből készült hajóhoz! Itt pedig egy tejesdobozból készült-, és egy papírból hajtogatott kishajót találsz.

 

 

A vízzel néhány érdekes kísérletet is végezhettek – erről itt olvashatsz bővebben.

 

Játékok a vízben, strandon

 

A gyerekek a legtöbbször nagyszerűen elfoglalják magukat a vízben és a vízparton is. Viszont ha nektek, felnőtteknek is kedvetek támad játszani nyaralás, strandolás alkalmával, akár nagyobb gyerekekkel, vagy baráti társasággal is bevethetitek az itt olvasható egyszerű játékokat.

 

 

 

Játékok a vízparton

 

A vízparton is sok-sok dolgot felfedezhetünk a gyerekekkel együtt. Egy-egy érdekes játék közben pedig a gyerekek fontos tapasztalatokkal gazdagodnak. Itt találod az ötleteket hozzá.   És itt is olvashatsz pár tippet.

 

 

 

Ha a te kisgyermeked is azok közé tartozik, akik félve mennek be a medencébe, vagy a nagyobb tavak, tengerek vizébe, akkor érdemes egy-két játékos módszert alkalmazni a vízhez szoktatáshoz.

1. Üljetek le együtt a medence szélére és fröcsköljetek a lábaitokkal! Ez biztosan tetszeni fog neki! Ugyanezt a tóparton is megtehetitek.

 

2. Óvakodjatok beljebb, üljetek le a lépcső egyik fokára – és ott folytassátok a fröcskölést!

 

3. Menjetek be kézen fogva a maximum derékig érő vízbe és sétáljatok a fal mellett (ha nincs fal, akkor csak egymás mellett)!

 

Ezután szaladjatok végig (a fal mellett) kézen fogva.

 

4.  Kapaszkodjatok a medence peremébe hason fekve és hátrafelé nyújtva a lábatokat ismét fröcsköljetek, pancsoljatok, míg el nem fáradtok! Medencefal híján megpróbálhattok egy gumimatracra félig ráfeküdni és úgy fröcskölni!

 

5.  Most forduljatok a hátatokra és kapaszkodjatok a fejtek fölött – így próbáljátok rúgni a vizet!

 

6. Ezután sétáljatok újra kézen fogva egy kicsit beljebb, majd vissza a biztonságot jelentő falhoz/parthoz.

 

7. Próbáljatok meg beszaladni együtt egy darabig a vízbe, majd vissza!

 

8.  Dobáljatok egymásnak labdát a sekély vízben!

 

9. Próbáld meg két kezénél fogva húzni a gyerkőcöt! Ha már eddig eljutottatok, az nagyon jó eredmény!

Remélem, kaptál néhány jó ötletet a vizes játékokhoz! Jó pancsolást! 🙂

Játék a ruhadarabokkal

Készíts

a vízi élőlényekkel kapcsolatos

nyomtatható

játékokat

a gyerekeknek!

Tudd meg, hogy melyek óvodás gyermeked legfontosabb képességei, amelyek fejlődésére szülőként nagyon fontos odafigyelned!

Olvasd el az egyszerű tippeket, amelyeket tehetsz érte a mindennapokban!