Gyújts tüzet a lámpásban!

Gyújts tüzet a lámpásban!

Sok óvodában a foglalkozások megtervezésénél a négy őselem (tűz, víz, föld, levegő) szerinti felosztást veszik alapul. Eszerint az októbertől decemberig tartó időszak a “tűz” témakörhöz kapcsolódik. Nemrégiben Anikó is ennek megvalósításához kért ötleteket. Úgy gondolom a Márton napi ünnepkör szorosan kapcsolódhat ehhez, hiszen nagyon sok helyen tartanak lampionos felvonulást, melynek elengedhetetlen része a mécsesek meggyújtása. Nagyon érdekes lámpás-ötletekre bukkantam, amit szeretnék megosztani veletek!

Többféle módon lehet lampiont készíteni. Közös bennük, hogy mindegyikhez szükség van kartonpapírra és úgynevezett transzparens papírra, ami egy vékony, áttetsző színes papír.

Kerek lámpás

Ebben az esetben a lámpás alja egy kör alakú sablon, amit kartonpapírból kell kivágni – a szélén kis “fogakat” hagyva, hogy hozzá lehessen ragasztani a transzparens papírból készült hengert. Ezt a lépést azonban megspórolhatjátok, ha egyszerűen egy kerek sajtos dobozt használtok alapnak. Ennek a pereméhez ragaszthatjátok aztán az áttetsző papírhengert, amit nagyon sokféle módon tudtok díszíteni.

kreatív ötletek gyerekeknek

 

kreatív ötletek gyerekeknek

csíkok ragasztásával, filctoll-rajzzal, festék-pöttyökkel

kreatív ötletek gyerekeknek

..vagy transzparens papírból kivágott őszi fákkal,…

kreatív ötletek gyerekeknek

…esetleg virágokkal.

kreatív ötletek gyerekeknek

Az áttetsző papírból tépkedni is lehet kis darabkákat. Nagyon szépen mutat rajta a fekete kartonból kivágott házikó, vagy más figura.

kreatív ötletek gyerekeknekA sünit és a leveleket sem nehéz kivágni!

kreatív ötletek gyerekeknek

A tüskéi helyén kihagyhattok egy kis háromszöget, ami mögé ragaszthattok színes papírt.

kreatív ötletek gyerekeknekNagyon aranyos és egyszerű ötlet, ha a gyerekek rajzolnak rá valamit – ehhez zsírkrétát és filctollat is használhattok!

kreatív ötletek gyerekeknek

kreatív ötletek gyerekeknek

Felismeritek Szent Mártont?

kreatív ötletek gyerekeknekEzt a gyönyörű lámpást nem egyszerű elkészíteni – nagyobb gyerekeknek, vagy felnőtteknek ajánlom. Ezt a formát úgy hívják, hogy Nautilus-spirál és egy ék alakú kartonlap segítségével lehet meghajtogatni áttetsző papírból. Sajnos csak német nyelvű leírás van hozzá: itt tudod elolvasni.

Bejegyzés címképének forrása: http://www.labbe.de/kikunst/index.asp?detailid=1393

A többi kép forrása: a képekre kattintva.

Látogass vissza holnap is, akkor négyszögletű lámpások elkészítéséhez mutatok ötleteket!

Itt is találsz Márton napi lámpáshoz elkészítési útmutatót!

Leave a Reply