Barion Pixel

A november 1-i gyertyagyújtással kezdetét veszi az az időszak, amikor gyakran gyújtunk “tüzet”, először Márton napon, majd az adventi-, és később a karácsonyi időszakban. Márton naphoz kapcsolódva nagyon sok helyen tartanak lampionos felvonulást, melynek elengedhetetlen része a mécsesek meggyújtása. Nagyon érdekes lámpás-ötletekre bukkantam, amit szeretnék megosztani veletek! Márton napi ötletek nem csak gyerekeknek!

Többféle módon lehet lampiont készíteni. Közös bennük, hogy mindegyikhez szükség van kartonpapírra és úgynevezett transzparens papírra, ami egy vékony, áttetsző színes papír.

Kerek lámpás

Ebben az esetben a lámpás alja egy kör alakú sablon, amit kartonpapírból kell kivágni – a szélén kis “fogakat” hagyva, hogy hozzá lehessen ragasztani a transzparens papírból készült hengert. Ezt a lépést azonban megspórolhatjátok, ha egyszerűen egy kerek sajtos dobozt használtok alapnak. Ennek a pereméhez ragaszthatjátok aztán az áttetsző papírhengert, amit nagyon sokféle módon tudtok díszíteni.

akár egyszerűen – rajzzal, 

Márton napi ötletek

 

Márton napi ötletek

Kikuknst

..vagy virágokkal…

 

Márton napi ötletek lámpások

Márton napi ötletek

 

…esetleg préselt levelekkel.

 

Az áttetsző papírból tépkedni is lehet kis darabkákat. Nagyon szépen mutat rajta a fekete kartonból kivágott házikó, vagy más figura.

 

Márton napi ötltetek

 

Ezt a sünit és a leveleket sem nehéz kivágni:

Márton napi ötletek lámpások

A tüskéi helyén kihagyhattok egy kis háromszöget, ami mögé ragaszthattok színes papírt.

Nagyon aranyos és egyszerű ötlet, ha a gyerekek színes, geometrikus mintákat rajzolnak rá – ehhez zsírkrétát és filctollat is használhattok!

Márton napi lámpás

 

A piros, narancs, és sárga különböző árnyalataiból tépkedett csíkokon nagyon jól mutatnak a fekete meghajtogatott papírból kivágott emberkék:

 

Márton napi ötletek

 

Márton napi ötletek

 

Felismeritek Szent Mártont?

Bejegyzés képeinek forrása: Labbe.de

Ebben a bejegyzésben négyszögletű lámpások elkészítéséhez találsz ötleteket!

Itt is találsz Márton napi lámpáshoz elkészítési útmutatót!

Márton napra készülődve jól használhatjátok az oviban a Márton napi játékcsomagot is, amely letölthető ovis feladatlapokat, játékokat tartalmaz:

 

Márton nap

Nézd meg a Márton nappal kapcsolatos

összes ötletet!

Tudd meg, hogy melyek óvodás gyermeked legfontosabb képességei, amelyek fejlődésére szülőként nagyon fontos odafigyelned!

Olvasd el az egyszerű tippeket, amelyeket tehetsz érte a mindennapokban!