Barion Pixel

Lámpást nemcsak Márton napra készíthettek; ilyenkor esténként sokáig világíthat az ablakban, komódra helyezve, vagy akár az esti mese közben is – hangulatossá, meghitté téve a hosszú őszi, téli estéket. A sajtosdoboz alapból készített lámpáson kívül barkácsolhattok négyzet alakú lámpást is, sőt készülhetnek Márton napi lámpások tejesdobozból is. Nézd meg, hogyan! 

Szükséged lesz kartonpapírra, amiből a sablon szerint kivágva az elemeket összeállíthatod a lámpás alapját. Részletes rajzos elkészítési útmutatót ide kattintva találsz!

 

 Márton napi lámpások

 

A kész lámpást aztán sokféleképpen díszítheted.

Például: pauszpapírra rajzolt színes képekkel…

 

 

Charlottes Welt

Márton napi lámpások

 

 

A színes pauszpapírra különböző formákat is vághattok, vagy mintalyukasztóval kilyukaszthatjátok – így is szép lesz, ahogyan a fény átvilágít rajta. .

 

Labbe.de

 

Akár llyen egyszerű bagoly is kerülhet a lámpásra:

Kép forrása

Ha pedig gyorsan szeretnél lámpást készíteni, vegyél elő egy tejesdobozt! Erre is vághattok kis ablakokat, hogy a fény érdekesen szűrődjön át rajta!

 

Márton napi lámpások

 

Márton napi lámpások

 

 

  • A lámpások készítése nagyon jó alkalmat ad arra, hogy beszélgessetek arról, hogy ősz végén és télen már korábban besötétedik, „rövidebbek a nappalok”. Ilyenkor szóba kerülhetnek a napszakok is: mit csinálunk reggel, mikor ebédelünk, vacsorázunk – az ovis gyerekek még nem érzékelik az idő múlását, különböző tevékenységekhez kötik az egyes időszakokat. Ha tisztában vannak vele, hogy mit mikor teszünk, kicsit jobban tudnak majd alkalmazkodni a napi ritmushoz.

 

  • A nagyobbacskáknak engedjétek meg, hogy a különböző sablonokat megpróbálják körberajzolni – nagyon jól gyakorolhatják így a ceruzafogást, vonalvezetést!

 

  • A kicsiknél a papírdarabok tépése, nagyobbaknál az olló használata ügyesíti az ujjak finommozgását.

 

  • Jó, ha a gyerekek sokat rajzolgatnak, mert megtanulják kezükben tartani, használni a ceruzát, filctollat.
    Ha a Te kisgyermeked nem szívesen rajzol, érdemes olyan ötleteket keresni, amelyek érdekesek, izgalmasak a számára.
    Jó időben kereshettek olyan követ, amellyel a járdára lehet firkálgatni, vagy rajzolhattok bottal a földre, ujjatokkal a lisztbe, rúzzsal a tükörre – egyszóval minden megszokottól eltérő helyre. Idővel egyre természetesebb lesz a számára, hogy valamilyen eszközt a kezében tartva különböző alkotásokat hozhat létre különböző felületeken. Idővel valószínűleg kedvet kap majd a sokféle színes rajzeszköz kipróbálásához is. Talán a Márton napi felvonulásra készülve még a lámpás oldalát is szívesebben kidíszíti rajzokkal.

    Bővebben olvashatsz erről a folyamatról ebben a bejegyzésben.

 

Márton nap oviban

Nézd meg a

Márton napra

készült nyomtatható játékokat!

✅ A történet képei

✅számlálás

✅vonalvezetés

✅kakukktojás

✅sorozatalkotás

Tudd meg, hogy melyek óvodás gyermeked legfontosabb képességei, amelyek fejlődésére szülőként nagyon fontos odafigyelned!

Olvasd el az egyszerű tippeket, amelyeket tehetsz érte a mindennapokban!