Barion Pixel

Hamarosan itt van Márton nap, amikor sok helyen rendeznek kisebb-nagyobb rendezvényeket, lampionos felvonulásokat. Ilyenkor sok-sok libás dekorációt készítünk, libás énekeket énekelünk, és libás mondókákat mondogatunk. De hogyan is kapcsolódik a liba Márton naphoz? Megtudod, ha elolvasod az alábbi történetet: Szent Márton története óvodásoknak képekkel.

A kisgyerekeknek akkor érdekes egy történet, ha az „ő nyelvükön”, vagyis számukra érthetően, meseszerűen mondjuk el. Ha a hozzá tartozó képeket kiszínezitek, még érdekesebb lesz számukra a mesélés.

 

Szent Márton története óvodásoknak képekkel

 

Valamikor réges régen élt egyszer egy kisfiú, akit úgy hívtak, Márton. Márton édesapja katona volt. Amikor a kisfiú nagyobbacska lett, ő is szeretett volna katona lenni és jelentkezett a római hadseregbe.

 1-2 kép letöltése

 

Sisakban, páncélban, lóháton ülve kardozott bátran a csatákban. Bátorsága mellett jószívű is volt, ezért katonatársai megszerették őt. 

 Egy napon egy város felé lovagoltak és az út szélén egyszer csak megláttak egy koldust.

Szent Márton története óvodásoknak képekkel

Hideg volt, de a szegény kolduson alig volt valami ruha, reszketett, fázott, amikor megszólította Mártont:

– Segíts rajtam, megvesz az Isten hidege!

Márton tanakodni kezdett, mit is adhatna ennek a szegény embernek, mert saját ruháján kívül nem volt nála semmi más. Hirtelen levette köntösét, kardjával kettévágta és az egyik felét a didergő koldusra terítette.

3-4 kép letöltése

 

Később, amikor Márton lefeküdt aludni, különöset álmodott. Álmában Jézust látta, és a vállán az a fél köpönyeg volt, amit ő adott a koldusnak.  

Márton nemsokára otthagyta a hadsereget és pap lett belőle. Nagyon szerették mindenütt, mert jóságos volt és mindenkinek segíteni próbált.

5-6 kép letöltése

 

Az emberek hamarosan meg akarták választani püspöknek. Márton nem akart püspök lenni, aki díszes palotában lakik és szolgák veszik körül, ő ezután is egyszerű életet akart élni. Ezért elbújt az emberek elől, hogy ne találják meg. Képzeljétek, milyen jó búvóhelyet talált! A libák közé bújt el, az ólban.

 
Szent Márton története óvodásoknak képekkel

 

De a libák nem maradtak csendben, hangosan gágogtak, és gágogásukkal elárulták Márton búvóhelyét.

Így az emberek megtalálták és mégiscsak püspök lett belőle. Ezután is ugyanolyan jóságos és szerény maradt, mint előtte. Nagyon sokat segített a szegényeknek és az emberek egész életében nagyon szerették őt.,

7-8 kép letöltése

 

 

  • Ez a történet nagyon jó alkalmat ad arra, hogy elbeszélgessetek arról, miért is jó dolog másoknak segíteni. Idézzetek fel olyan eseményeket, amikor a gyermeketek ügyes volt és segített valamiben nektek, vagy másnak! Mondjátok el, mennyire örültetek neki!
  • A képek alapján történő mesélés által fejlődik a gyerekek emlékezete, gondolkodása, beszédalkotása, gyarapodik szókincsük. Ugye nem is kell mondani, mennyire fontos lesz egész későbbi életük során, hogy a gondolataikat szavakba tudják foglalni. Ezt a képességet is óvodáskorban kell megalapozni – például az önálló mesemondással.
  • Az összekevert képek események szerinti sorbarendezése segít a gyerekeknek megérteni az időbeli fogalmakat.

 

Ha sok érdekes játékkal, feladatlappal is szeretnéd kiegészíteni a Márton napi  készülődést, nézdk meg a Márton napi játékcsomagot   ide kattintva!

 

 Szent Márton története óvodásoknak képekkel

Tudd meg, hogy melyek óvodás gyermeked legfontosabb képességei, amelyek fejlődésére szülőként nagyon fontos odafigyelned!

Olvasd el az egyszerű tippeket, amelyeket tehetsz érte a mindennapokban!

Márton nap

Nézd meg a Márton nappal kapcsolatos

összes ötletet!