Barion Pixel

Egy szuper egyszerű őszi játékötlet gyerekeknek: gyorsan és egyszerűen készíthettek játékot a befőzés után megmaradt befőttes üvegek kupakjaiból. A most következő memória játékot sokféle változatban megalkothatjátok – én most éppen őszi faleveles változatot készítettem. Ha minden hozzávaló kéznél van, tényleg csak fél óra az egész!

A befőttes üveg tetőkön kívül maradék filc anyagot használtam a levél formák kivágására. Ezt akár vastagabb kartonnal is helyettesíthetitek! Ide kattintva találtok sablont a levelekhez (a Halloweenre gondolva még egy tök és egy szellem is található rajta).

 

Őszi játékötlet gyerekeknek

 

A kinyomtatott levél sablonokat indigóval átmásoltam egy vastagabb kartonlapra és körbevágtam. Ezután a karton sablont csak ráhelyeztem a filc anyagra, amit duplára hajtottam és körberajzolás nélkül egyszerűen kivágtam. Így máris lett két egyforma színű és alakú levélkém.

 

őszi játékötlet gyerekeknek

 

Így egymás után kivágtam mindegyik színből mindkét levél formát, majd egyesével beragasztgattam őket egy befőttes üveg tetőbe. Sima stiftes papírragasztót használtam, és nagyszerűen megfogta (még a ragasztópisztolyt sem kell melegíteni). Ha minden kis levélkét beragasztottál, kezdődhet is a játék!

őszi játékötlet óvodásoknak

 

A memória játékhoz minden kupakot fordítsatok lefelé. Az első játékos felfordít két (kisebbeknél három) kupakot. Ha talál egyformát, azt megtarthatja. Ha nem talál, akkor visszafordítja és a következő játékos jön. A játék során meg kell jegyezni, hogy hol helyezkednek el a különböző színű és formájú levelek, ezekre visszaemlékezve lehet megtalálni a párokat. Így ez a játék a vizuális észlelést (szín és forma felismerése) és a vizuális memóriát is fejleszti. 

 

őszi memória játék gyerekeknek

 

Kicsikkel játszhattok úgy is, hogy az azonos színű leveleket kell egymás mellé, vagy egymás alá sorba rakni. Így a színek megnevezésére, színek alapján történő válogatásra is alkalmas a játék.

 

őszi játékötlet gyerekeknek

 

Még egy ötlet kisebbeknek: rakj ki egy rövid sort a levelekből, kisgyermeked feladata pedig az ugyanolyan leveleket megkeresni és ugyanúgy sorba rakni azokat.

 

őszi játékötlet gyerekeknek

 

Játszhattok „Mi változott meg?” játékot is, amikor a sorban valamit megváltoztatsz és ezt kell kitalálnia gyerkőcödnek.

őszi játék gyerekeknek

Jó szórakozást!

Őszi nyomtatható játékokat az Őszi falevelek játékcsomagban is találsz! Nézd meg itt!

őszi játékötlet gyerekeknek

 

 

Készíts érdekes őszi

játékokat a gyerekeknek!

Legyél a Játéktár tagja!

Tudd meg, hogy melyek óvodás gyermeked legfontosabb képességei, amelyek fejlődésére szülőként nagyon fontos odafigyelned!

Olvasd el az egyszerű tippeket, amelyeket tehetsz érte a mindennapokban!