Barion Pixel

Farsang farkán tartják mindenhol a legzajosabb mulatságokat. Szól a zene, hangos a dal, nagy a lárma, kerepelnek, kolompolnak, muzsikálnak a farsangolók. Egyszerűen elkészíthető hangszerek segítségével ti is részt vehettek a zajkeltésben, ráadásul a ritmushangszerekkel való játéknak sok-sok pozitív hatása is van!

Csörgők

 

A legegyszerűbb csörgőket úgy készíthetitek, hogy különböző alapanyagokkal töltötök meg kupakos, csavaros dobozkákat. Felhasználhattok erre például kiürült arckrémes tégelyt, kisebb fémdobozt, pezsgőtablettás dobozt, de akár egy üres margarinos dobozt is.

 

 

dobozok

Megtölthetitek rizzsel, babbal, kukoricával, tésztával, apró szemű gyönggyel, kavicsokkal, de bármilyen terméssel is: makkal, egy-egy szem gesztenyével, vagy dióval. Attól függően mit tesztek bele, mindegyiknek más-más hangja lesz majd! Az sem mindegy, milyen anyagból készült a doboz – a legszebb, legerősebb hangja a fémdoboznak van.

Rázogatók

 

Igazából ezek is csörgők, csak ebben az esetben különböző dolgokat fűzünk fel egy drótkarikára és azt rázogatva halljuk a ritmusos csörgő hangot. Ez egy kicsit érdekesebb a gyerekeknek, hiszen látványosabb, mint a dobozba rejtett termések.

 

ritmushangszerek házilag

 

Ha van otthon egypár fémdoboz nyitófül, abból halkabb „zizegős” csörgőt készíthettek. Ha műanyag kupakokat fűztök fel a drótra, azoknak másfajta, kicsit erőteljesebb hangja van. A műanyag kupak átszúrása könnyen megy felforrósított szöggel (a szöget harapófogóval kell tartani a gyertyaláng fölé).

 

ritmushangszerek házilag

 

Felfűzhettek gesztenyét is, az kicsit „kopogósabb” hangot ad majd.

 

ritmushangszerek házilag

 

Sajtosdobozból ilyen nagyszerű csörgő-börgő hangszert lehet készíteni. A sajtosdobozon fúrjatok lyukakat, amelyeken át kell vezetni a spárgát.  A spárga végeire kössetek fagyöngyöt. Egy vékonyabb botot is át kell vezetni a dobozon, ezt fogják majd a gyerekek. Hogy a bot el ne csússzon, dugódarabbal lehet rögzíteni (oda kell ragasztani).

 

ritmushangszerek házilagSchule und Familie

 

Pengetők

A „gitárhoz” jól jön valamilyen fakeret, amelyre befőttes gumikat húzunk rá. Én egy szövőkeretet találtam, amit kicsit meg is kellett kötözgetni, hogy ne essen szét. Nem lett valami dizájnos, (vagyis elég rondán néz ki), de a hangja nagyon érdekes! Van rajta vastagabb és vékonyabb gumi is, és mindegyiknek más a hangja. Az sem mindegy, mennyire feszes a kereten a gumi, ettől függően is lehet „zengőbb”, vagy lágyabb a pengése.

 

DSCF6041

Íme egy szebb ötlet, amelyet nem is nehéz elkészíteni. A fémdoboz oldalára Milton kapocs kerül, arra kell kifeszíteni a gumikat. (Forrás a képre kattintva látható.)

 

ritmushangszerek házilagSchule und Familie

És egy még szebb változat: befőttes üveg tetőből és spatulából készítve:

 

The Craft Train

 

Ha van otthon egy jó nagy, keményebb „pikkelyű” tobozotok, érdemes azt is felhasználni hangszerként. Egy botot végighúzva rajta, szintén „pengő” hangot hallhattok. Ha nincs kéznél bot, használhattok fakanalat is. Ha túl kicsi a toboz, vékonyak a pikkelyei, akkor nem fog szépen megszólalni, sőt le is töredezik.

 

Csattogó

 

Két fél diót ragasszatok egy félbehajtott kis kartonlapra, a hátoldalára pedig még a diók felragasztása előtt fúrjatok két kis lukat és fűzzetek bele egy kis darab gumit. Így a gyerekek a két ujjukat a két kis hurokba dugva tudják csattogtatni a kis hangszert.

 

dio_csattogo

 

Hogy miből lehet még hangszer? A gyerekek nagyon találékonyak ezen a téren! Legtöbbször a lábos kerül elő a szekrényből, amit nagyon jól lehet fakanállal püfölni. De jól jönnek ilyenkor a műanyag tálak is, vagy akár a diók, botok, amiket egymáshoz lehet ütögetni, koppintani. Nézzétek csak ezt a szuper dobverő ötletet:

 

ritmushangszerek házilag

 

Haladók kedvéért íme egy igazi nádsíp ötlet (forrás: Csomós Csilla – Dézsi Bernadett: Ötletek tíz ujjra c. könyve):

 

hangszerek házilag

 

 

  • Először vizsgáljatok, hallgassatok meg minden hangszert, hogy a gyerekek megismerjék a hangjukat. Aztán valaki csukja be a szemét (vagy fordítson hátat) és szólaltassatok meg egy hangszert. Vajon melyik hangját hallottad?
  • Próbáljátok meg halkabban és hangosabban rázni a csörgőt – ehhez lassabban, illetve gyorsabban kell azt mozgatni. Ugyanezt megfigyelhetitek a dobolásnál is: ha halkan szeretnénk dobolni, kicsit ütünk, ha hangosan, akkor jó nagyot.
  • Kísérjetek mondókákat egyenletesen a csörgőket rázogatva, dobokat ütögetve.
  • Mutass egy ritmus motívumot, például: tá-tá-tá. A gyerekek próbálják a saját hangszerükkel ugyanezt visszaadni. Ha az egyszerűbbek már sikerülnek, lehet bonyolultabb ritmussal is próbálkozni: tá-ti-ti tá-tá. Ha belejönnek, nagyon aranyos „felelgetős” játék alakulhat ki, ahol mint a kis papagájok mindig ismétlik az általad megadott ritmust.
  • Rendezzetek felvonulást! Akár be is öltözhettek mindenféle maskarába. Zajongjatok, csörögjetek, kolompoljatok minél hangosabban, hogy biztosan sikerüljön elkergetni a telet!

 

 

  • A hallás fejlesztése nagyon fontos feladat, hiszen az írás-olvasás megtanulásánál nélkülözhetetlen, hogy a gyerekek pontosan hallják azt a bizonyos hangot, amit majd egy-egy betű jelölni fog. Igaz, a hangszerekkel nem a beszédhangokat hallják, de itt is a fülük „dolgozik”.
  • A ritmushangszerek nagy segítséget adnak a ritmusérzék fejlesztéséhez. Ez szorosan összekapcsolódik a mozgással is – figyeld csak meg, hogy a csörgő rázogatása, vagy dobolás közben a gyerekek ösztönösen bólogatnak, vagy rugóznak a térdükkel. Ez a játék segít nekik a mozgásukat összhangba hozni az egyenletes lüktetéssel – nekik még nem is olyan könnyű ezt kontrollálni.
  • Megismerik a halk-hangos, lassú-gyors fogalmakat, a hangszerek megszólaltatása során megpróbálják a mozgásukat is ehhez igazítani.

 

Ti is szoktatok otthon zenélni? Ha ismertek még házilag elkészíthető hangszereket, osszátok meg az ötleteiteket itt! Jó zene-bonát!

Tudd meg, hogy melyek óvodás gyermeked legfontosabb képességei, amelyek fejlődésére szülőként nagyon fontos odafigyelned!

Olvasd el az egyszerű tippeket, amelyeket tehetsz érte a mindennapokban!