Barion Pixel

Ha már voltatok almát szedni, szőlőt szüretelni, összeszedtétek a diókat a fa alól, készítettetek belőlük gyümölcssalátát, szárított almakarikát, vagy éppen gyümölcs- és zöldségbábokat, játszottatok zöldségboltosat, elsétáltatok a piacra, énekeltetek, meséltetek, verseltetek az őszi gyümölcsökről, akkor itt az ideje, hogy – mintegy összefoglalásként – elkészítsétek az Őszi gyümölcsök játékcsomagot és számoljatok, karikázzatok, rakosgassatok képeket, amíg csak bírjátok szusszal!


Kiscsoportosoknak

Nézd meg, milyen játékokat találsz a kiscsoportosoknak szóló játékcsomagban!

Azt is elolvashatod, miért van szükség az ilyen típusú feladatokra.

Kiscsoportban sok-sok játék során megfigyeljük a tárgyak, élőlények sokféleségét, megnevezzük a tulajdonságaikat, jellemzőiket. Ehhez az összehasonlítás-, és pontos megfigyelés képességére van szükség. Az 1-4. feladatokkal ezt gyakorolhatjátok. Mi a különbség a két kép között? Melyik kártya hiányzik a sorból? Melyik gyümölcs különbözik a többitől? Milyen címke kerül a lekváros üvegre?

Az 5-6. feladatnál a méreteket vizsgáljuk meg. Kiválogatjuk az alacsony és a magas fákat többféle szempont szerint (ennek leírása a játékcsomagban található), és megkeressük a kicsi-nagy párokat.

A 7. feladattal a sorozatalkotás legegyszerűbb formáit ismerhetitek meg.

Sorozatok például a szavak, mert a hangok sorából állnak, vagy a mondatok, amiket szavakból fűzünk össze. Mindkét esetben bizonyos szabályt kell követni a létrehozásnál.

Kiscsoportban előszeretettel firkálgatnak a gyerekek, de a pontos vonalhúzáshoz még éretlen a kezük. A vonalvezetés előkészítése ekkor abból áll, hogy sokféle módon megpróbáljuk érzékeltetni velük az egyenes és görbe vonalakat, és a különböző alakzatokat.

Ez nagyon sokszor térben történik: körbe állunk, vagy hosszú kígyót alkotunk, körbeugráljuk a téglalap alakú asztalt, vagy mondókák segítségével a levegőbe „rajzoljunk” nagy ívű formákat. Síkban megpróbálhatjuk a különböző sávokat lefedni. Az egyenes vonalakat például gyurma-kígyóval (8-9.), a formák körvonalát például festékbe mártott ujjakkal követve (10-11.).

A számolgatáshoz nagyméretű kivágható gyümölcsöket használunk, ezt sokféleképpen rakosgathatjuk a kosarakba (feladatok a játékcsomagban). A rész-egész viszony megalapozásához készült alma-összerakó még kevés darabból áll. Ha azonban mindet szétvágjátok és összekeveritek nem is olyan könnyű kiválogatni és a helyére rakni a részeket.

A részekből egész látása (Gestalt látás), ennek fejlettségi szintje meghatározhatja az olvasás-írás elsajátításának sikerességét.

Ha megtetszett az Őszi gyümölcsök játékcsomag kiscsoportosoknak szóló változata, itt vásárolhatod meg.

őszi gyümölcsös ovis feladatok

Nézd meg a kiscsoportosoknak

készült őszi nyomtatható játékokat!

✅Gyümölcsök válogatása

✅számlálás

✅sorozat alkotás

✅finommotorika

 

Középsősöknek

Középső csoportos a gyermeked? Akkor a következő játékok neki valók!

Középső csoportban már nem csak kettő, hanem több dolgot is egymáshoz tudnak hasonlítani a gyerekek, ki tudják válogatni azokat többféle meghatározott szempont szerint, és különböző csoportokat (halmazokat) is képesek alkotni belőlük.

Az összehasonlítás során már apróbb részleteket is meg kell tudniuk különböztetni (2.), a képeket sorba is tudják rendezni időbeli történés alapján (1.), és két szempont figyelembe vételével el is tudják helyezni a a gyümölcsöket a megfelelő sorban és oszlopban (3.)

A halmazok alkotása során egyúttal fogalmakat is alkotunk Sok-sok valódi tapasztalat szükséges például ahhoz, hogy a gyümölcsök és zöldségek fogalmát (5.) biztosan megértsék a gyerekek, hiszen külső jegyek alapján ezt nem mindig tudjuk megállapítani (például: paradicsom – alma: mindkettő piros, gömbölyű, a tapintása és az íze viszont egészen más).

A sorozatalkotás segítő játékoknál előtérbe kerül a szabály felismerése (6.) és a sorozatok megalkotása előre meghatározott szempontok szerint (7-9.) A lekváros üvegeket és a gyümölcsöket úgy kell elhelyezni a kamrapolcon, ahogyan a képen látják a gyerekek, vagy pedig szóbeli utasítás alapján. Például így:

Őszre jár az idő, a szorgos kis manócskák már készülődnek a hosszú, hideg télre. Gyűjtik a sok gyümölcsöt, hogy lekvárt, befőttet készítsenek belőlük. A kamrapolcon már ott sorakoznak a finomságok. Ez a polc itt Manó Mikié. Ő már három üveg baracklekvárt készített. Fel is tette a legfelső polcra. A szilvalekvárból eggyel kevesebb lett, ezt a baracklekváros üvegek alá tette. A legalsó polcra végig almát pakolt. 

A különböző magasságú fákat már nem csak megkülönböztetjük, hanem sorba is rendezzük, ráadásul mindig eggyel több almát teszünk rájuk, így számsorozatot is alkotunk (13.) A számolgatásnál ezúttal a megadott számhoz keressük a megfelelő képet (10.), vagy szóbeli utasítás szerint kell válogatni a gyümölcs képek közül (14.) Például: „Számold meg az almákat és tegyél ide ugyanannyi körtét!”

4-5 éves korban már remélhetőleg örömmel használják a gyerekek az ábrázoláshoz a zsírkrétát, filctollat, ceruzát és képesek velük követni az egyszerűbb formákat, vonalakat. Ha a te kisgyermekednél ez még nincs így, ne aggódj, többféle ötletet is kapsz a vonalvezetős feladatok megoldásához!

Ha megtetszett az Őszi gyümölcsök játékcsomag középsősöknek szóló változata, vásárold meg a webshopban

őszi ovis játékok

Nézd meg a

középsősöknek

készült

nyomtatható

játékokat!

✅Gyümölcsök – zöldségek

✅számlálás

✅mátrix játék

✅vonalhúzás

 

Nagycsoportosoknak

Te is tenni szeretnél valamit a minél simább iskolakezdésért? Ezek a játékok segítenek a felkészülésben!

Iskolába lépve a pontos megfigyelés képessége már nélkülözhetetlen lesz, hiszen a betűk, írásjelek, számok és matematikai műveleti jelek apró eltérései egészen más jelentést adhatnak a szavaknak, vagy a számolás végeredményének (Például: láb-láp, 3-2 vagy 3+2). Az 1-2. feladatok ennek a képességnek a fejlődését segítik.

A képek balról jobbra haladó felsorolása az olvasáshoz hasonló tevékenység (3.), de ennek a feladatnak a kérdései ezen kívül alkalmasak:

  • az irányok megnevezésére (alatt-fölött-mellett-között),
  • a sorok-oszlopok fogalmának megértésére (Milyen piros színű gyümölcsöt látsz az első sorban?), 
  • az összehasonlítás, válogatás műveletének gyakorlására (karikázd be a zöldeket, …a zöld gyümölcsöket, …a fán termőket stb.
  • a halmaz- és fogalomalkotás gyakorlására:zöldségek – gyümölcsök
  • a számlálás gyakorlására: számold meg az összes almát!
  • a mennyiségek összehasonlítására: melyik sorban látod a legtöbb zöldséget?

A kérdések száma szinte végtelen. A mátrix játék (4), amely szintén segíti a sorok-oszlopok közötti eligazodást, itt már bonyolultabb, mint a középsősöknél.

A számolgatós feladatnál (5-7) is több szempont szerint válogatunk:A gyerekeknek az elhelyezett kártyák alapján nem csak a megfelelő fajtájú, hanem a megfelelő számú gyümölcsöt is ki kell választaniuk; ezen kívül a 20-ig való számlálást és az egyszerűbb összeadásokat is gyakorolhatjátok a játék segítségével (részletek a játékcsomagban). Szintén a matematikai képességeket fejleszti a dominós feladat (9) és a gyümölcsök elosztása (8).

Nézd csak, megértek az almák az almafán! Anya adott két kosarat a gyerekeknek, hogy szedjék le az almákat. Peti és Panni mindketten nagyon ügyesek, ugyanannyi almát szedtek. Vajon mennyi került a kosarukba?

A vonalvezetéses feladatoknál (10, 12) a lepottyanó almák útját követhetjük az ujjunkkal, vagy a ceruzánkkal (filctollunkkal). A kislány almáit különösen nehéz összeszedni (11.), mert csak a szomszédos négyzetekbe léphetünk balra, jobbra, lefelé, vagy felfelé. Ezt a játékot akár társasjáték formájában is játszhatjátok (leírás a játékcsomagban).

A soralkotás itt már nehezebb, mint az előző korosztályoknál, a kivágott kis képeket el kell helyezni a megfelelő helyen a sorban. (16-17.)

A nagycsoportosok játékcsomagjában is megtalálható a kamrapolc-berendező játék (13-15.), de az ehhez tartozó feladatok már nehezebbek, mint a középsősöknél.

6. feladat
A legfelső polcra tegyél öt almát!
Minden alma alá tegyél egy körtét (az alatta levő polcra)!
A legalsó polcra lekváros üvegeket rakjál!
Minden lekváros üveg fölött legyen olyan gyümölcs, amiből
Készült!

 Ha megtetszett az Őszi gyümölcsök játékcsomag nagycsoportosoknak szóló változata, megvásárolhatod a webshopban. 

őszi gyümölcsös feladatok

Nézd meg a nagycsoportosoknak

készült őszi nyomtatható játékokat!

✅Sorozatalkotás

✅számlálás

✅mátrix játék

✅figyelem fejlesztés

 

Tudd meg, hogy melyek óvodás gyermeked legfontosabb képességei, amelyek fejlődésére szülőként nagyon fontos odafigyelned!

Olvasd el az egyszerű tippeket, amelyeket tehetsz érte a mindennapokban!