Barion Pixel
Az őszi hónapok a gyűjtögetésről szólnak: úton-útfélen találunk valami szépet, érdekeset, amit muszáj felvenni. Hol egy gyönyörű falevelet, hol egy tobozt, vagy gesztenyét, nem beszélve a pirosló bogyókról, vagy a kavicsokról, madártollakról. Otthon aztán legtöbbször csak kallódnak, rakosgatjuk őket ide-oda. Pedig egy unalmas délutánon csodaszép őszi dekorációt készíthettek belőlük! Játék termésekkel:

Nem is kell hozzá más, csak pár üres befőttes üveg. Ha kevés időtök van, válasszatok kisebb darabokat. Nincs is más dolgotok, mint szépen sorban megtölteni a kis üvegeket az éppen otthon található kincsekkel. Természetesen kiegészíthetitek az éléskamrában talált magokkal, szemes termésekkel. Ebbe az üvegbe például felesborsó, falevél, bab, egy köteg rafia és makk került. A tetején pedig egy dísztök trónol.

 

Játék termésekkel

 

A második változatnál pedig az üveg oldalához állítgattuk a faleveleket – belülről a gesztenyék támasztják meg. Ezután dióhéj és kukoricacsutka szeletek következnek, végül egy piros paprika koronázza meg a dekorációt.

 

Játék őszi termésekkel

 

A harmadik üveg alját kukoricaszemek díszítik. Ezután gesztenye, piros falevél és babszemek kerültek bele – a tetejére pedig egy toboz. Ugyanígy berakosgathatjátok a sokféle kavicsot, bogyókat, vagy bármilyen útközben talált szép dolgot.

 

őszi játék termésekkel

 

Jól mutatnak egymás mellett, igaz?

 

Játék termésekkel

 

Még egy ötlet: ha nincs befőttes üveg, de van egypár csorba, megrepedt, karcos üvegpoharad, azokat is felhasználhatod erre a célra! Nézd csak:

 

Játék termésekkel

 

Ugye nem lóg ki a sorból?

 

Játék termésekkel

 

 

  • Ha a gyerekekkel közösen töltögetitek meg az üvegeket, szép sorban elmondhatjátok az összes hozzávaló nevét. Beszélgethettek arról is, mit főzünk a babból, lencséből, sárgaborsóból, mire használhatjuk a diót, melyik gesztenyét tudjuk megenni (a szelíd gesztenyét) és hogy milyen állatok kedvenc eledele a kukorica!
  • Hasonlítsátok össze a terméseket, leveleket, magokat! Melyik nagyobb szemű: a kukorica, vagy a bab? A gesztenye, vagy a mogyoró? Vajon melyiket kell alulra tenni? Próbáljátok is ki! Ha először a gesztenyét rakjátok az üvegbe, az apróbb szemű termések be tudnak folyni a réseken, lyukakon.
  • A gyerekek az érzékszerveikkel alaposan megismerhetik az üvegbe rakosgatott dolgokat: megtapintják, belemarkolhatnak, szórhatják, érzik a formáját, látják a sokféle színt és még a jellegzetes illatukat is érezhetik. Az apró terméseket nem könnyű az üvegbe helyezni! Nagyon jó ujj-ügyesítő játék!
  • Jó, ha már kicsiként észreveszik a körülöttünk lévő természet szépségét (bár a gyerekek ebben sokszor ügyesebbek nálunk), és az is jó dolog, ha kialakítjuk az igényüket az esztétikus belső környezetre. Ha elkészültek a kis alkotások, tegyétek őket jól látható helyre és nézegessétek gyakran – csak úgy, mert szép!

 

Jó játékot! Közben énekelgethettek is!

 

Készíts érdekes őszi

játékokat a gyerekeknek!

Legyél a Játéktár tagja!

Ugye tudod, hogy a gyermeked számára a veled való kapcsolat pótolhatatlan és nagyon nagyon fontos?

A gyerekekkel való meghitt, szoros kapcsolat egyik legnagyszerűbb eszköze a játék!

Ehhez nyújt segítséget számodra az oldalon található sok-sok játékötlet.

A közös játék révén ráadásul te is egy varázslatos világba csöppensz, ahol ellazulhatsz, kikapcsolódhatsz, és világossá válik számodra, hogy semmi sem olyan fontos, mint együtt lenni! 

Kérd a 10 hetes játéktipp sorozatot és próbáld ki a gyermekedhez való kapcsolódás legegyszerűbb, legélvezetesebb formáját!

Közös játék 10 héten át!