Barion Pixel

A tavasz kezdete az igazi kertészkedős tapasztalatok időszaka: csíráztathattok babot, vethettek virágmagot, készíthettek fűfejet, vagy virágpalántákkal díszíthetitek az erkélyt, virágoskertet. A kisgyermekek számára nagyon fontosak a valódi, kézzelfogható tapasztalatok, mindezek segítik őket a körülöttük levő világ megismerésében. Az így szerzett benyomások aztán szépen lassan tudássá érlelődnek bennük. Ennek a folyamatnak a végén pedig összegezhetjük az ismereteket akár játékos, letölthető ovis feladatok segítségével is. Ez nem csak jó szórakozás, hanem információt is ad nekünk arról, mi az, ahol esetleg még pótolni való akad – akár ismeretek, akár képességfejlesztés szempontjából. A kis kertészek játékcsomag mindkét esetben segítség lehet a számodra. Nézd meg, mi mindent találsz benne!

A kertészkedéssel foglalkozó játékos letölthető ovis feladatok megtalálhatók kisebb- és nagyobb ovisoknak szóló változatban is. Ha az 5-6 éveseknek szóló változat érdekel, kattints ide!

A 3-4 éves korú gyerekek számára még legfontosabb a sok-sok mozgással egybekötött cselekvés, játék. Nem csak azért, mert nagyon nagy a mozgásigényük, hanem azért is, mert mozgás közben fognak tökéletesedni azok az idegrendszeri kapcsolataik, amelyek később a tanulási képességek alapját képezik majd.

Nem kell tehát előreszaladni és siettetni őket – például a túl korán kézbe adott ceruzás-vonalvezetős feladatokkal. Ebben az életkorban még az egyszerűbb, kép-rakosgató, memória– és puzzle játékok számukra sokkal megfelelőbbek, mint a nagycsoportosoknak szóló feladatlapok.

Milyen játékokat készíthetsz el a kicsiknek szóló Kis kertészek játékcsomag segítségével?

Az első képen különféle eszközöket láttok. Mondjátok el mindegyiknek a nevét és azt is, hol és mire használjuk azokat! Nálatok is megtalálható valamelyik? Válogassátok ki közülük azokat, amelyeket a kertben használtatok!

Ez a játék nemcsak az ismereteket bővíti, hanem segíti az összefüggő mondatalkotást, az egy szempont szerinti válogatás képességét (erre majd a halmazok alkotásánál lesz szükség).

 

Letölthető ovis feladatok a zöldségekről

 

A kertben termett zöldségeket is felismerhetitek a második képen. Ha a nevüket már tudjátok, biztosan sikerül kiválasztani, hogy kinek termett nagyobbik krumplija, keskenyebb répája, kisebb paprikája, vagy több borsója. Vajon melyik paradicsom az érettebb? Mi kell ahhoz, hogy az éretlen paradicsom is szép pirossá váljon?

Mindezekre a kérdésekre válaszolva a méretek szerinti összehasonlítást és az ok-okozati összefüggések megértését is gyakorolhatják a gyerekek. Akár valódi zöldségekkel is játszhattok és megfigyelhetitek őket, majd kiválogathatjátok nagyság, szín, vagy mennyiség szerint.

Amikor felhasználjuk a kertben termett zöldségeket, fel is daraboljuk őket. Vajon sikerül megtalálni a párokat? Mi történt a borsóval (kibontottuk), a salátával (leveleire szedtük), az uborkával (felkarikáztuk)?

Az ilyen típusú játékok a rész-egész viszony megértését is segítik. 

 

Dominó

A dominó játékot a legkisebbek is szívesen játsszák. Ebben a játékcsomagban 26 db zöldség-dominó kártyát találsz (a lenti képre csak 21 fért rá). 

 

Letölthető ovis feladatok a zöldségekről

 

Ennek a játéknak a lényege a vizuális észlelés fejlesztése: az egyforma kártyákat kell megtalálni a sok-sok zöldség között, ehhez pedig össze kell hasonlítani őket egymással.

 

Letölthető ovis feladatok a zöldségekről

 

A nyomtatott oldalakat mindenképpen érdemes laminálni és azután kivágni a dominókat, mert így sokkal tartósabbá válik a játék.

 

Árnyképek

A zöldségeket megnevezni sem mindig könnyű 3 éves korban, és még az is nehézséget okozhat, ha párosítani kell hozzá az árnyképüket. Vajon megtalálják mindegyikhez a megfelelőt a gyerekek? Ezt a játékot játszhatjátok a kivágott kártyákkal, de ha van kedvük, a hasonló feladatlapon össze is köthetik azokat.

Mindez az alakészlelés fejlődését segíti, amelyre majd jóval később a betűk felismerésénél, megkülönböztetésénél is szükség lesz.

 

Puzzle

 

A 12 db puzzle kártyát nyomtatás és laminálás után vágjátok ketté, majd keverjétek jól össze! Ha sikerült megtalálni a párokat, nevezzétek meg a rajta levő formákat is! Hasonlít rá az alatta levő zöldség formája?

 

Letölthető ovis feladatok a zöldségekről

 

Számkártyák

A számkártyákon 1-6-ig található mennyiségekben szerepelnek a zöldségek. A kártyákkal többféle módon is játszhattok:

1 játék:

keressünk olyan kártyát, amelyiken „1” zöldség van! Most keressünk olyat, amelyiken „2” … és így tovább, amíg sorba nem rakjátok 1-6-ig!


2. játék:

az összekevert kártyák között keressetek párokat: amelyeken ugyanannyi mennyiség látható! Ha már jól megy, akár memóriajátékot is játszhattok lefordított kártyákkal.


3. játék:

Keresd meg a hagymákat – mennyit látsz belőle? Keresd meg az uborkákat – abból mennyit látsz? Ezzel a játékkal a megnevezést és a számlálást is gyakoroljátok.


4. játék:

Tegyél ki két kártyát egymás mellé: „Melyik a több?” „Tegyél mellé olyan kártyát, amelyen még több látható!” Ugyanez kevés-kevesebb változatban.

 

Letölthető ovis feladatok a zöldségekről

 

Játékmappa

 

A játékcsomag oldalai segítségével elkészíthetsz egy játékmappát is. Ha nem tudod, hogy az micsoda  itt olvashatsz bővebben róla. Ezúttal a különböző zöldségek helyét kell megtalálni – mindegyik fajtából két különböző méret szerepel az oldalakon.

Ez a játék nem csak az alakészlelést fejleszti, hanem a méretek szerinti összehasonlítást (kisebb-nagyobb) is gyakorolhatják vele a gyerekek.

 

Letölthető ovis feladatok a zöldségekről

 

Letölthető ovis feladatok a zöldségekről

 

A Kis kertészek játékcsomag 3-4 éveseknek szóló változatát itt tudod megvásárolni. 

Ez a játékcsomag letölthető, otthon kinyomtatható PDF oldalakat tartalmaz, melyeket e-mailben fogsz megkapni.

Ha további kérdésed van, tedd fel itt, hozzászólásként!