Barion Pixel

Zöldségbábok – ötletek gyerekeknek! Sok-sok zöldséggel megismerkedhetnek a gyerekeket, ha játék, barkácsolás közben a kezükbe adjuk őket. Így nemcsak a nevüket jegyzik meg, hanem a formájukat, színüket, méretüket, illatukat, a munka során pedig egyéb tulajdonságaikra is fény derülhet. Például: mennyire könnyű belenyomni a gyufaszálat, vagy hurkapálcikát (kemény, vagy puha), ha kézbe vesszük, mennyire nehéz, jól meg tudjuk-e markolni, vagy könnyen kigurul a kezünkből, esetleg vannak-e benne romlott részek (csiga, vagy kukac rágta meg?). Próbáljátok ki a zöldség-szobrászatot! Ha elkezditek, nehéz abbahagyni, mert csak jönnek az újabb ötletek…!

 

Felhasználható zöldségek termések

 

Krumpli, hagyma, fokhagyma, uborka, retek, paprika, karfiol, karalábé, tök, sárgarépa, zöldség, kukorica, tökmag, szemes bors, borsószem, dióhéj, gesztenye… Valami biztosan akad otthon, amiből lehet barkácsolni!

 

Egyéb kellékek

 

Fogpiszkáló, gyufaszál, vagy hurkapálca: ezzel illeszthetitek össze az egyes részeket, például a karalábé testre a krumplifejet. Ebben az esetben a krumplifejbe nyomunk egy fogpiszkálót és rászúrjuk a testre. Így biztosan nem fog leesni.

Az apró részek: szemek, bajusz felragasztásához én ragasztópisztolyt használtam (mivel a szemes borsot, kukoricahajat nem tudtam fogpiszkálóval odailleszteni), de pillanatragasztó, vagy erősebb ragasztó is megteszi (például hobbyragasztó, Technokol, vagy Pritt – lényeg, hogy ne papírragasztó legyen, mert az nem fogja meg a terméseket).

Hasznos még a rafia, ezzel össze lehet kötni például hajat, vagy lehet belőle fonni frizurát, végtagokat (a kukoricaemberke karja így készült).

Bármiből bármi lehet, csak hagyjátok a fantáziátokat szárnyalni! Íme néhány példa:

 

zöldségbábok

 

zöldségbábok

 

 

zöldségbábok

 

zöldségbábok

 

zöldségbábok

 

zöldségbábok

 

zöldségbábok

 

zöldségbábok

 

zöldségbábok

 

 

 

  • Elsősorban arra, hogy a gyerekek valós ismereteket szerezzenek a különféle zöldségekről, terményekről, azok tulajdonságairól.
  • Ez a játék alaposan megdolgoztatja a fantáziát, hiszen mielőtt nekifogunk az alkotásnak, már valamit beleképzeltünk az adott zöldségbe. A gyerekekhez nagyon közel áll ez az elvarázsolt “mesevilág”, így biztosan sok-sok ötletük lesz! Hogy ez mire lesz jó később? Egy-egy probléma megoldásánál jó, ha fejben el tudják képzelni a lehetséges megoldásokat, és hogy mi lesz annak a következménye. Persze ehhez már még összetettebb gondolkodás szükséges, de az alapjai itt, az ovis korban kezdődnek el.
  • A sok-sok babra munka, aprólékos illesztgetés nagyon jót tesz az ujjak ügyesedésének és a szem-kéz koordináció fejlődésének.
  • Ez a játék jó alkalmat ad a formák, színek, méretek gyakorlására, a zöldségek összehasonlítására; pl: répa: hosszúkás, krumpli: gömbölyded, szemes bors: szintén gömbölyű, de kisebb stb.

 

 

Ha meguntátok a térbeli szobrászkodást, folytathatjátok síkban is a játékot. Kirakhattok például sorozatokat, vagy bármilyen ábrát – mondjuk répa- és zöldség karikákból. Ez a játék a húsleves készítés során is bevethető!

 

játék zöldségekkel

játék zöldségekkel

 

nooshkids

játék zöldségekkel

zöldségbábok

 

A zöldségekkel a Kis kertészek játékcsomag letölthető oldalain is találkozhattok! Olvass róla többet ide kattintva!