Barion Pixel

 

Mi is az a játékmappa? 

 

A Játékmappa tulajdonképpen egy saját kezűleg elkészíthető fejlesztőjáték, amely segítségével a gyerekek szórakozva, játék közben okosodhatnak.

Óvónőként naponta használjuk a különböző típusú játékokat arra, hogy a gyerekek egyes képességeit felmérjük, illetve szükség szerint fejlesszük.

Természetesen sok készen vásárolt játék is a rendelkezésünkre áll, de számos játékot mi magunk készítünk el. Hogy miért?

 

Mert így a gyerekek szükségleteinek még jobban megfelelő játékot tudunk biztosítani.

Kiválaszthatjuk, mely témakört foglalja magába a játék.

Eldönthetjük, hogy a játék mely képességeket fejlessze (pl.: számlálás, sorbarendezés,

halmazalkotás, párosítás), így pontosabban tudunk az egyes területekkel foglalkozni.

A gyerekek életkorának megfelelően is jobban tudjuk differenciálni a feladatokat. Ugyanaz a játék

elkészíthető például kicsiknek könnyebb változatban.

Az óvodai év során különböző témaköröket határozunk meg, amelyeken belül bővítjük a gyerekek ismereteit. Ilyenek például: az évszakok, öltözködés, állatok, gyümölcsök, tavaszi virágok, járművek, illetve a különböző ünnepek. így mindig olyan játékkal tudunk játszani, ami aktuális, vagy az óvodai tématervbe illeszkedik.

Mint a nevében is benne van, maga a játék egy mappában található, amit a gyerekek bármikor elő tudnak venni, vagy éppen mi választjuk ki számukra a megfelelőt. A játék felépítésében kicsit hasonlít a feladatlapokhoz, de azokkal ellentétben végtelen sokszor felhasználható.

 

A mappa elején lévő felirat megmutatja, mely képességeket fejleszti a játék, a kis kép pedig egyértelművé teszi, mi is a feladat.

A fenti példa esetén a megfelelő színű esernyőket kell az ugyanolyan színű ruhát hordó kislányokhoz párosítani.

 

mappa belülről

Íme a játék megoldása.

 
A kis esernyőket tépőzár (vagy mágneslapocska) segítségével tudják a gyerekek a megfelelő helyre tenni, így biztosan a helyén maradnak az összetartozó darabok. (Ez tetszés szerint el is hagyható, ha asztalnál játszanak a gyerekek, nem fognak elcsúszkálni az egymásra helyezett részek)

Az alaplap (amelyen a kislányok vannak) és a kivágott részek (esernyők) is lamináltak, így sokáig játszhatnak vele a gyerekek.

 

 

A játékmappa hátulján lévő kis boríték rejti a kivágott kis részeket. Így biztosan nem fognak elveszni.

 

 

 

  Érdekesnek találod?

Mit szólnál hozzá, ha te is könnyedén készíthetnél ilyen játékot?

Miért jó ötlet?

Ha gondoltál már arra, hogy tudatosabban szeretnél foglalkozni otthon is ovis gyermekeddel, a játékmappa nagyon jó segítség ehhez

A gyerekek számára egy érdekes, újfajta játék, amely segítségével bővülnek ismereteik.

Az erről az oldalról letölthető játékmappák feladatai óvónői szakértelemmel készültek, így biztos lehetsz benne, hogy játék közben a megfelelő módon segítik elő a képességfejlesztést.

A játékmappát magatokkal vihetitek orvosi rendelőbe, utazáshoz, vendégségbe, egyszóval olyan helyekre, ahol várakozni kell és eltölteni az időt valamivel.

A készen vásárolt fejlesztőjátékok mellé sok-sok játékmappát készíthetsz, amelyekkel kisgyermeked különböző képességeit fejlesztheted. Mindezt csak a bolti játékok árának töredékéért.

  

A játékmappa elkészítése nagyon egyszerű!

1. lépés 

Válassz egyet a nyomtatható változatok közül, töltsd le és nyomtasd ki!

 

2. lépés 

Lamináld az oldalakat! Természetesen ez elhagyható, de tartósabbá teszi a játékot.

 

3. lépés 

Vágd ki a kivágandó részeket és a mappa elejére kerülő címlapot!

 

4. lépés 

Készíts, vagy vásárolj egy mappát (bármilyen a/4-es mappa megfelel) és kétoldalas ragasztószalag segítségével ragaszd az elejére és a belsejébe a lapokat.

Ha saját kezűleg szeretnéd elkészíteni a mappát, vásárolj egy nagyobb méretű 50×70 cm-es színes fotókartont, ebből két játékmappát is készíthetsz!

A jobb oldali kis “fülecské”-re is felragaszthatsz egy kis címkét, mely tartalmazza, hogy, milyen típusú feladatot rejt az adott játékmappa.

Ha egy helyen tárolod őket, így nem kell végigbogarászni és megnézegetni a címlapokat, első pillantásra ki tudod választani, melyikre van éppen szükséged.

5. lépés 

Kis tépőzár kockákat (esetleg mágneslap darabokat) tegyél a megfelelő helyekre, ahová majd a kivágott részeket kell illeszteni. Ezt ezen a képen jól látod.

Segítségül nézd meg ezt a videót!