Barion Pixel

Néha nagyon egyszerű ötletekkel is olyan játékot adhatunk a gyerekek kezébe, amelyekkel nemcsak szívesen foglalatoskodnak, hanem újra és újra játszva egyre több tapasztalatot szerezhetnek. Ilyen jól sikerült kis játék lett az alábbi színes házikókból álló „utca”, amelyet rakosgatva például nemcsak a színeket, formákat, hanem a sorszámneveket és akár az irányokat is megnevezhetjük.

 

Az ötlet tényleg nagyon egyszerű: vágjatok ki sok-sok négyzetet és háromszöget színes kartonból. Először tegyétek a négyzeteket a gyerekek elé és kérdezzétek meg: „Szerintetek mik ezek?”

 

matematikai játék oviban

 

A nagyobbak valószínűleg egyből rávágják, hogy „négyzetek”, de érdemes egy kicsit gondolkodni rajta, mi mindent láthatunk bele egy ilyen kis színes papírdarabba: lehet például ajándékdoboz, könyv, sőt vonat is (a gyerekek szerint). Ha megfordítjátok, akkor mindjárt kicsit más lesz a helyzet: most mire hasonlít?

 

házikós játék oviban

 

Valószínűleg így már többeknek beugrik a „házikó”, de van aki alagutat, vagy pénztárcát lát bele. Ha kirakjuk a háztetőket is, akkor már egyértelműbb a kép:

 

játékos matematika oviban

 

A gyerekek ilyenkor már maguktól is rájönnek, hogy a háztetőket rá kell helyezni a házikókra. De a feladat ennél kicsit bonyolultabb, ugyanis minden házikónak ugyanolyan színekből álló háztetőt kell keresni.

 

játékos matematika oviban

 

Mire készen leszünk, egy egész kis utcát kapunk!

 

játékos matematika oviban

 

Ha a két kis utcát egymás alá helyezzük el, sok kérdést feltehetünk a gyerekeknek, amellyel az irányokat és a sorszámneveket is gyakoroljuk. Persze megtehetjük ezt is kicsit meseszerűen, érdekesen, játékosan. Például:

  • Te melyik házban szeretnél lakni?
  • Szerinted ki legyen a szomszédod (bal és jobb oldalon)?
  • Költöztessük be a nagymamát a legutolsó házba! Milyen festéket vegyen, ha le akarja festeni újra az ajtót?
  • Ki lakjon nagymama mellett?
  • Számoljuk meg, hányadik ház, amelyik lila színű és sárga a teteje!
  • Milyen színű a második házikó?

 

Hogy könnyebb legyen a számolgatás, kis kártyákkal is jelezhetitek, melyik ház hányadik a sorban. Ilyen számkártyát találtok például a Téli- és a Nyári játékcsomagban is!

 

számlálós játék oviban

 

Mi lenne, ha egy fát ültetnénk az első és a második házikó közé?

 

sorszámnevek oviban

 

A második és harmadik ház közé pedig kerülhet egy fenyőfa!

 

matematika fejlesztő játék oviban

 

Akik már érdeklődnek a számjegyek iránt, igazi házszámokat is tehetnek a házikókra!

 

játékos matematika oviban

 

Végül már tényleg lesz egy  egész kis utcánk! Akár el is nevezhetjük valakiről, vagy valamiről! Ha ezt a játékot elérhető közelségben tartjuk, a gyerekek biztosan elő fogják venni és maguk is rakosgatják, építgetik. Bővíthetjük más növényekkel (virágok, gyümölcsfák), vagy akár ember- és állatfigurákkal is. Ha már sok szereplőnk van, akár egy-egy történetet is kitalálhatunk és elmesélhetünk velük!

Jó játékot!

Nézd meg az otthoni, játékos iskolaelőkészítő programot!

✅12 iskolaelőkészítő foglalkozás

✅iskolaérettség képességei

✅sok-sok mozgásos játék

✅videók, letölthető anyagok

Tudd meg, hogy melyek óvodás gyermeked legfontosabb képességei, amelyek fejlődésére szülőként nagyon fontos odafigyelned!

Olvasd el az egyszerű tippeket, amelyeket tehetsz érte a mindennapokban!