Néha nagyon egyszerű ötletekkel is olyan játékot adhatunk a gyerekek kezébe, amelyekkel nemcsak szívesen foglalatoskodnak, hanem újra és újra játszva egyre több tapasztalatot szerezhetnek. Ilyen jól sikerült kis játék lett az alábbi színes házikókból álló “utca”, amelyet rakosgatva például nemcsak a színeket, formákat, hanem a sorszámneveket és akár az irányokat is megnevezhetjük.

Az ötlet tényleg nagyon egyszerű: vágjatok ki sok-sok négyzetet és háromszöget színes kartonból. Először tegyétek a négyzeteket a gyerekek elé és kérdezzétek meg: “Szerintetek mik ezek?”

matematikai játék

A nagyobbak valószínűleg egyből rávágják, hogy “négyzetek”, de érdemes egy kicsit gondolkodni rajta, mi mindent láthatunk bele egy ilyen kis színes papírdarabba: lehet például ajándékdoboz, könyv, sőt vonat is (a gyerekek szerint). Ha megfordítjátok, akkor mindjárt kicsit más lesz a helyzet: most mire hasonlít?

házikós játék

Valószínűleg így már többeknek beugrik a “házikó”, de van aki alagutat, vagy pénztárcát lát bele. Ha kirakjuk a háztetőket is, akkor már egyértelműbb a kép:

párosítás színek szerint

A gyerekek ilyenkor már maguktól is rájönnek, hogy a háztetőket rá kell helyezni a házikókra. De a feladat ennél kicsit bonyolultabb, ugyanis minden házikónak ugyanolyan színekből álló háztetőt kell keresni.

Párosító játék

Mire készen leszünk, egy egész kis utcát kapunk!

színpárosító játék

Ha a két kis utcát egymás alá helyezzük el, sok kérdést feltehetünk a gyerekeknek, amellyel az irányokat és a sorszámneveket is gyakoroljuk. Persze megtehetjük ezt is kicsit meseszerűen, érdekesen, játékosan. Például:

  • Te melyik házban szeretnél lakni?
  • Szerinted ki legyen a szomszédod (bal és jobb oldalon)?
  • Költöztessük be a nagymamát a legutolsó házba! Milyen festéket vegyen, ha le akarja festeni újra az ajtót?
  • Ki lakjon nagymama mellett?
  • Számoljuk meg, hányadik ház, amelyik lila színű és sárga a teteje!
  • Milyen színű a második házikó?

Hogy könnyebb legyen a számolgatás, kis kártyákkal is jelezhetitek, melyik ház hányadik a sorban. Ilyen számkártyát találtok például a Téli- és a Nyári játékcsomagban is!

 

számlálós játék

 

Mi lenne, ha egy fát ültetnénk az első és a második házikó közé?

sorszámnevek

A második és harmadik ház közé pedig kerülhet egy fenyőfa!

fejlesztő játék

Akik már érdeklődnek a számjegyek iránt, igazi házszámokat is tehetnek a házikókra!

Játék számkártyákkal

Végül már tényleg lesz egy  egész kis utcánk! Akár el is nevezhetjük valakiről, vagy valamiről! Ha ezt a játékot elérhető közelségben tartjuk, a gyerekek biztosan elő fogják venni és maguk is rakosgatják, építgetik. Bővíthetjük más növényekkel (virágok, gyümölcsfák), vagy akár ember- és állatfigurákkal is. Ha már sok szereplőnk van, akár egy-egy történetet is kitalálhatunk és elmesélhetünk velük!

Jó játékot!