Barion Pixel

Az egészség – betegség témaköréhez kapcsolódó játékoknak amellett, hogy jó szórakozást nyújtanak, több haszna is van.

Segítik az egészséges életmóddal kapcsolatos információk játékos formában történő átadását, és a betegséggel kapcsolatos negatív élmények feldolgozásában, szorongásaik oldódásában is segítenek a gyerekeknek.

 

Orvosos szerepjáték

 

Miért hasznos a szerepjáték, és hogyan segítsd benne kisgyermekedet? Erről itt olvashatsz többet.

A gyerekek általában nagyon szeretnek doktorosdit játszani. Ezt a típusú játékot is sok új ötlettel gazdagíthatjuk, hogy az egészséggel kapcsolatos alapvető ismeretek is helyet kapjanak benne.

Ez azonban nem azt jelenti, hogy megmondjuk a gyerekeknek, mit jásszanak! Inkább arra érdemes figyelni, hogy rendelkezésükre álljon sok érdekes kellék, eszköz, amit kedvük szerint tudnak majd használni az általuk elképzelt játék során.

Az orvosos játékot gyakran használják arra a gyerekek, hogy az átélt élményeiket (orvosi vizsgálat, balesetek, kórház) feldolgozzák. Számukra ez a típusú játék az egyik legjobb „terápia”, így mindenképpen hagyni kell, hogy a játék cselekményét a saját elképzeléseik szerint alakítsák. Így pont azok az események kerülnek majd a játék középpontjába, amelynek feldolgozására nekik szükségük van.

Néha szívesen bevonnak bennünket, felnőtteket is a játékba, ekkor is hagyjuk, hogy ők legyenek az irányító szerepben. A játék spontán alakulása is sok új információt fog tartogatni a számukra.

 

Kellékek, eszközök

 

Egy egyszerű fehér pólóból lehet orvosi köpeny, és ha nincs is otthon játék orvosi táskátok, sztetoszkópot könnyen készíthettek – nézz meg itt egy ötletet!

 

East Coast Mommy blog

 

 

A gyerekek örülni fognak bármilyen kötszernek, vagy kendőnek, amivel beköthetik a saját-, vagy a babáik karját, lábát, fejét. Néhány ragtapasz, vattapamacs és receptfelíráshoz pár papírlap is jól jöhet.

Talán akad otthon még gumikesztyű, no és arcmaszk, aminek a játékba való bevonásával az elmúlt maszkviselős időszak nyomasztó emlékei is feldolgozódhatnak.

 

 

The Imagination Tree

 

Természetesen beszállhatnak a játékba a mentőautók is. Egy nagyobb papírdobozból pedig akár együtt is elkészíthetitek a kórházat, vagy  a mentőautók állomását.

 

No Time For Flashcards

 

Az élmények feldolgozásán túl milyen ismeretekkel gazdagodhatnak a gyerekek?

 

  • Eljátszhatjátok, milyen is egy orvosi vizsgálat, mi történik az orvosi rendelőben. Ezek a fontos információk segítenek csökkenteni a szorongást.
  • A szerepjáték során gyakorolhatják az udvariassági szokásokat, a kommunikáció egyes formáit, pl: köszönés, megszólítás, kérdezés, kérés stb.
  • A vizsgálat során a különböző testrészeket is megnevezhetitek.
  • Gyakorolhatjátok a téri irányokat akár az orvosi vizsgálat (bal lábam fáj, jobb oldalam szúr), vagy a mentőautók közlekedése során (itt forduljunk balra).
  • Új szavakat, kifejezéseket ismerhetnek meg a gyerekek, pl.: baktérium, vírus, mikroszkóp, recept, gipsz, géz stb.
  • Megtudhatják, miért fontos a kézmosás, az egészséges étkezés, a fogmosás.

 

Kórokozók

 

Vajon hogy néznek ki a vírusok és a baktériumok? Bízzuk a gyerekek képzeletére! Miközben megalkotják a kis kórokozókat a saját fantáziájuk szerint, az irántuk érzett félelem is oldódni fog bennük, hiszen amit ők maguk jelenítenek meg, az már nem is olyan félelmetes.

Elkészíthetitek a bacikat, vírusokat például szívószál fújással. Itt egy videót is láthatsz erről.

 

Simple Every Day Mom

 

Rajzolhattok színes lapra fura formákat, amiket aztán kiegészíthettek csápokkal, szemekkel tetszésetek szerint.

 

Messy Little Monster

 

De akár pompon figuraként is elképzelhetitek őket. A tenyeretekre helyezve pedig kipróbálhatjátok, hogy köhögés, vagy tüsszentés közben hogyan repülnek messzire.

The OT Toolbox

 

Ha filc anyagból vágtok néhány kis bacilus formát, azokkal bármikor játszhatnak a gyerekek, így játék közben nagyszerűen feldolgozhatják a félelmeiket, bizonytalanságukat a betegséggel kapcsolatban.

 

Story Time Melanie

 

Kézmosás

 

Na de hogyan kerülnek le a kezünkről a bacik? Egy játékos mondókával talán érdekesebb lesz a kézmosás is.

 

 

Ez a kis dal is segíthet abban, hogy ne pár másodperc alatt végezzenek a gyerekek a kézmosással. Ha közösen megtanuljátok és kézmosás közben végigéneklitek a dalt, biztosan tiszta lesz a kezetek is!

 

 

 

Mozgásos játékok

 

Néhány jó ötlettel még a mozgásos játékokat is felhasználhatjuk az egészséggel kapcsolatos ismeretek átadásához.

 

Járvány

 

A gyerekek közül valakinek „megfájdul” egy bizonyos testrésze, és ezt mozdulattal is megjeleníti. Például: fáj a hasa, és előregörnyedve jár; fáj az egyik lába, és egy lábon ugrál; vagy rángatózik a válla, fogja a fájó fejét stb.

A gyerekek körben járnak, vagy futkároznak. Akit a beteg megfog, annak átadja a betegségét. A játéknak akkor van vége, amikor mindenki megkapta a betegséget.

 

Vírusfogó

 

Ezt a játékot a gyerekek maguk találták ki, valószínűleg a vírushelyzet okozta szorongás feloldására. A szabály nagyon egyszerű: valaki a vírus, és akit megérint, az elkapja a vírust és megáll. A játékban lehet egy orvos is, aki érintéssel gyógyít. Így a megérintett / meggyógyított betegek ismét futhatnak tovább.

 

Berekedtem

 

Az egyik gyerkőc játssza a beteg gyereket, aki nem tud beszélni. Hang nélkül, gesztusokkal és mimikával próbálja elmesélni, mi történt vele. Például: sok fagyit evett, levette a sapkáját és megfázott, hógolyózott, úszott a hideg vízben stb. Természetesen olyan történeteket is eljátszhatnak a gyerekek, amelyek nem a megfázáshoz kapcsolódnak.

 

Szakácsok

 

Ezt a játékot két csapatban játsszuk. Az egyik csapat csak egészséges ételeket főzhet, a másik pedig csak egészségteleneket. A két csapat feláll egymással szemben. A játékosok a két csapatból felváltva mondanak egy-egy ételt, ami egészséges, ill. egészségtelen. Aki mondott egy ételt, az a sor végére áll. Ha valaki nem tud mondani ételt, az leül. Az a csapat győz, akinek a játékosa utoljára marad.

 

Mi van a zsákban?

 

Készítsünk egy zsákba különböző tisztálkodási eszközöket: fésűt, körömkefét, fogkefét, fogkrémet, szivacsot, folyékony szappan flakonját, törölközőt, papírzsebkendőt stb. A gyerekeknek tapintással kell megállapítaniuk, milyen tárgyat fogtak meg.

 

Nézd meg a gyümölcsös játékötleteket is!

Készítsd el az egészséges étkezéssel kapcsolatos játékokat is!

Legyél a Játéktár tagja!

Tudd meg, hogy melyek óvodás gyermeked legfontosabb képességei, amelyek fejlődésére szülőként nagyon fontos odafigyelned!

Olvasd el az egyszerű tippeket, amelyeket tehetsz érte a mindennapokban!