Barion Pixel

Gyümölcsös játékötletek – nem csak az őszi témakörhöz! Az almaszedés, szüretelés, gyümölcs-saláta készítés, kompót főzés mellett sok-sok játékos ötletet is bevethettek, ha a gyümölcsökkel ismerkedtek. Ezekben a játékokban az a jó, hogy igazából bármilyen más témához is alkalmasak. A gyümölcsök nevét helyettesíthetitek akár zöldségekkel, vagy állatokkal is, attól függően éppen milyen témakörnél tartotok az oviban.

 

Figyelem-fejlesztő futójáték

 

A játék elején megbeszéljük, hogy melyik gyümölcs nevét hallva mit kell csinálni. Például: “alma” – gurulni kell, mint az alma; “körte” – le kell guggolni; “szőlő” – össze kell kapaszkodni, mint a szőlőfürt, egymás kezét fogva. Amikor a gyerekek szaladgálnak, kiáltunk egy gyümölcs nevet és az ahhoz tartozó mozgást kell végezni. Először csak kettő-, majd egyre több gyümölcs nevét is mondhatjuk felváltva.

 

Milyen gyümölcsöt hallasz?

 

Körben ülünk a szőnyegen és középre teszünk lefordítva különböző gyümölcs képeket. Egy gyermek középre megy és húz egy kártyát úgy, hogy a többiek ne lássák. Ezután elmondja a gyümölcs nevét úgy, hogy csak a magánhangzókat ejti ki. Például alma – a-a; körte – ö-e. Aki kitalálja, húzhat egy újabb kártyát.

 

 

Gyümölcskosár

 

A gyerekek nyakába gyümölcs képeket akasztunk, vagy kicsi facsipeszt csíptetünk a ruhájukra, különböző gyümölcs képekkel. Körbe ülünk székeken, valaki pedig középre áll. A középen álló gyermek kiált egy gyümölcs nevet. Például: “Alma!” Ekkor az összes alma képet viselő kisgyereknek fel kell ugrania a székről és gyorsan egy másik helyet kell keresnie magának. Közben a középen álló játékosnak pedig gyorsan le kell ülnie valahová. Akinek nem jutott hely, az fog középen állni. Ha a középen álló játékos azt kiáltja: “Kiborult a gyümölcskosár!” , akkor mindenkinek fel kell ugrania és új helyet kell keresni.

 

Mondd a középsőt!

 

Valakire rámutatunk a gyerekek közül és mondunk egymás után három gyümölcs nevet. A gyermeknek a középsőt kell elismételnie. Ha sikerül, ő folytathatja a játékot: felsorol három gyümölcsöt és rámutat valakire. Nehezítés lehet, ha mindhárom gyümölcs nevet el kell sorolni, vagy ha visszafelé kell elmondani. Ha már jól megy, több névvel is játszhatjuk.

 

 

Milyen gyümölcsöt eszem?

 

Valaki a gyerekek közül eljátssza, hogy leszed egy bizonyos gyümölcsöt és elkezdi enni. A mozdulatokból a többieknek ki kell találniuk, hogy milyen gyümölcsöt “evett” meg a társuk. Például: ha almát eszünk, nyújtózkodunk a fa ágáig, majd beleharapunk, ha szőlőt szedünk, utánozhatjuk a metszőollót, és a szemek leszedegetését, diónál a diótörést (ráütünk, vagy rálépünk), banánnál a meghámozást. Ha nem sikerül kitalálni, a gyerekek barkochba -szerűen tehetnek fel kérdéseket is.

 

Mozgásos játékok almával

 

Ebben a bejegyzésben néhány ötletet olvashatsz mozgásos, játékos versenyekhez, akadálypálya kialakításához – ebben az esetben is jól fel tudjátok használni a gyümölcsöket.

Labda elkapós játék

 

Ha bent játszunk, játsszuk ezt a játékot egy nagy strandlabdával, akkor talán nem fogunk lesodorni semmit a szobában. A gyerekek körben állnak, az óvónéni (vagy más) középen. Egyszer csak feldobja a labdát és kiált egy gyümölcs nevet, utána pedig az egyik gyerek nevét. A megnevezett gyerkőc feladata elkapni a labdát és mondani egy jellemzőt is a megnevezett gyümölcsről. Például: ha almát kiáltottunk, mondhatja azt: piros. Aztán ő fogja feldobni a labdát.

 

 

Felhasznált irodalom: Antal Judit: Mi lennék, ha gyümölcs lennék? (A linkre kattintva meg tudod vásárolni.)

Ha őszi gyümölcsökkel kapcsolatos játékokat keresel, nézd meg az Őszi gyümölcsök játékcsomagot is!

 

gyümölcsös játékötletek óvodásoknak

Tudd meg, hogy melyek óvodás gyermeked legfontosabb képességei, amelyek fejlődésére szülőként nagyon fontos odafigyelned!

Olvasd el az egyszerű tippeket, amelyeket tehetsz érte a mindennapokban!