Barion Pixel

Szilveszterkor, vagy akár augusztus 20-án, de manapság már akár egy szülinapon is előfordul, hogy gyönyörködhetünk egy hosszabb-rövidebb tűzijátékban. A gyerekeket szinte kivétel nélkül elvarázsolják a szebbnél szebb fények, a sokféle, hirtelen felszikrázó csillag- gömb- és fényzuhatag. Ilyenkor még sokáig mesélnek erről, hiszen számukra ez egy csodálatos élmény. Tűzijátékot akár együtt is varázsolhattok pár egyszerű eszközzel egy lapra, akár szilveszterkor is!

Színes zsírkrétára, rajzlapra és fekete tusra, vagy temperára lesz szükségetek az alkotáshoz. A rajzot kezdjétek úgy, hogy sok-sok színes foltot, vagy akár sávot színeztek egymás alá, fölé úgy, hogy teljesen befedjék a lapot.

 

tűzijáték rajz gyerekeknek

 

Ezután sűrű fekete temperafestékkel, vagy tussal kenjétek át az egész lapot. Nekem csak kék temperám volt itthon, ezért ez a rajz így készült:

 

tűzijáték rajz gyerekeknek

 

Amikor az egész lapot befestettétek, és megszáradt, fogjatok egy hurkapálcika darabot, vagy akár egy kifogyott golyóstollat, aminek a hegyével elkezdhettek különböző mintákat rajzolni, vagyis karcolni a papírra. A hegyes kis eszköz segítségével ugyanis a felső festékréteget a vonalak mentén lekaparjátok, így előtűnnek a festékréteg alatt lévő színek.

 

tűzijáték rajz gyerekeknek

 

A végeredmény egy csodaszép, színes, mesebeli alkotás, ami talán segít a gyerekeknek újra feleleveníteni az igazi tűzijáték élményét. 

 

tűzijáték rajz gyerekeknek

 

 

  • A zsírkrétával való színezés során megnevezhetitek a színeket.
  • A festés, színezés és a rajzolás (karcolás) által is fejlődik a gyerekek szem-kéz koordinációja
  • A karcolgatás során már úgy kell tartani a kis pálcikát, mint az iskolában a ceruzát, úgyhogy az alkotásnak ez a része segíti a finommotorika fejlődését is.
  • Mindenféle alkotás gazdagítja a fantáziát, segíti a gyerekeket abban, hogy saját elképzeléseiket megvalósítsák – persze ennek feltétele, hogy csak annyit segítünk nekik, amennyit feltétlenül szükséges. A többit bízzuk rájuk – még akkor is, ha felnőtt szemmel nem tűnik értékesnek az alkotás. Óvodás korban a legfontosabb a sokféle eszköz, anyag és technika megismerése, gyakorlása szabadon.

Jó alkotás, vidám szilvesztert kívánok!

feladatok színekről

Szilveszteri buli kellékek

🥳 Játéktipp kártyák

🥳 Nyomtatható koronák

🥳 Memóriajáték

🥳 Sudoku játék

🥳 BÚÉK girland

Tudd meg, hogy melyek óvodás gyermeked legfontosabb képességei, amelyek fejlődésére szülőként nagyon fontos odafigyelned!

Olvasd el az egyszerű tippeket, amelyeket tehetsz érte a mindennapokban!