Barion Pixel

Ilyenkor ősszel a gyümölcsökkel való ismerkedés után a különböző zöldségekkel, termésekkel is foglalkozunk. A gyerekek az oviban is szívesen játszanak zöldségboltosat igazi krumplival, répával, tökkel, közben méricskélik, csomagolják a gesztenyét, makkot, diót is. Megfigyeltem, hogy a kukorica mindig olyan érdekes a „vevők” számára, hogy az fogy el leghamarabb. Vásárlás után pedig még játszhatnak is vele! Játékok a kukoricával – less el egy-két ötletet!

1. Hamupipőke játék

Különböző magokat (kukorica, bab, sárgaborsó) esetleg apróbb terméseket (makk, mogyoró) szórjatok egy tálba. Ha van homokórátok állítsátok a játékosok elé. Amíg leperegnek a homokszemek, addig válogathatják a magokat, mindenki előre meghatározott termést, magot keres. Az a győztes, aki az idő leteltével a legtöbbet gyűjtötte. (A homokóra azért jó, mert a gyerekek számára is egyértelműen látható az idő múlása. De ha nincs, akkor egyszerűen mérjétek az időt – órával, vagy a telefonon stopperrel. Ilyenkor esetleg adhattok valamiféle hangjelzést a végén, például csengő, vagy síp hangja.)

Játékok kukoricával

Ebből a tálból a kukoricát és a babot kell szétválogatni.

2. Terméskép

Különböző magok (bab, felesborsó, kukorica, lencse, búza), valamint rizs, mák, búzadara, kukoricadara felhasználásával nagyon szép képeket készíthettek. A kartonpapírra rajzoljatok fel egyszerű formákat, aztán egy kis részt ragasztózzatok be jó erős ragasztóval (én a hobbiragasztót, vagy faragasztót szoktam használni, ezek biztosan megtartják amit ráhelyezünk ), és szórjátok rá a magokat.

Kisebbeknek elég csak négy vonallal felosztani egy körlapot, nagyobbaknak több vonalat is felrajzolhattok.

játékok kukoricával

 

Természetesen a kukoricán kívül másfajta magokat, sőt akár száraz tésztát is felhasználhattok.

 

 

Közös munka lehet a kivágott karton-figurák díszítése sokféle maggal.

 

játékok kukoricával

Ezek a bábok egyszer régen a „Szóló szőlő, mosolygó alma, csengő barack című meséhez készültek”.

 

3. Számolós játék

Tegyetek egymás mellé több kis tálkát (befőttesüveg tetőt) és számoljatok:

 • „Az elsőbe egy szem kukoricát tegyél, a másodikba kettő, a harmadikba hármat…”
 • tegyél különböző számú terméseket, magokat a tálkákba (1-10-ig) és a gyerekek feladata, hogy sorba állítsák azokat: 1,2,3….
 • Nehezített változat, ha nemcsak a kukoricaszemek számát kell meghatározni, hanem azt is, melyik tálkába kerüljenek. Például: balról a másodikba, jobbról az elsőbe…stb.
 • Ha két sorban helyezitek el a tálkákat, még jobban bonyolíthatjátok a meghatározást. Ilyenkor érdemes először négy tálat elhelyezni: kettőt fent, kettőt lent, aztán egyre jobban nehezíteni a feladatot. Iskolába lépés előtt jó, ha a három sorban lévő elhelyezést gyakoroljátok, ugyanis az írásfüzet három vonalközére így nagyon jól rá tudjátok vezetni a gyerekeket.

 

A most következő játékokat legjobb az udvaron játszani:

 

4. Tyúketetés

Szórd szét a lemorzsolt kukoricaszemeket, mintha etetnéd a tyúkokat! Persze a tyúkocskák most a gyerekek lesznek, akiknek össze kell gyűjtögetni a finom eleséget. Játszhatjátok időre is, akkor az lesz a győztes, aki több szemet gyűjt össze megadott idő alatt. De lehet a cél az is, hogy ki gyűjt össze leghamarabb mondjuk 15 szem kukoricát (persze nagyobb gyerekeknél ez lehet jóval több is).

 

5. Létrajáték

játékok kukoricával

Helyezzétek el a kukoricákat a képen látható módon – a kukoricák távolságát mindig a feladathoz kell igazítani. A gyerekeknek különböző mozgásformákat kell végrehajtaniuk a létra-pályán.

 • kisebbek lépegessenek át a kukoricák fölött
 • az ügyes nagyobbak megpróbálhatják ezt hátrafelé is megtenni
 • szökdeljenek végig páros lábon
 • aki tudja, megpróbálhatja ezt egy lábon is
 • haladjanak végig oldalazva lépegetve
 • futás közben lépegessenek át a létrafokokon
 • kombinálhatjátok a feladatot gyűjtögetéssel is: a pálya oldala mentén helyezzetek el különböző terméseket (gesztenye, dió, makk, toboz stb.). Egy-egy átugrásnál fel kell venni ezekből egyet- anélkül, hogy a helyzetéből elmozdulna – és tovább vinni. Aki öt ugrást teljesített, annak öt termést kell a célba juttatnia (ha ki nem esik a kezéből).
 • Ha nagyon sok kukoricátok van, építsetek belőle egy ugróiskolát. Kavics helyett persze kukoricaszemekkel kell játszani!

 

6. Építőjáték

Igazából a lemorzsolt kukoricacső csutkájából lehet jól várat építeni, de megpróbálhatjátok így is:

játékok kukoricával

A látszat ellenére nem olyan könnyű ez a feladat, hiszen nem mindegy, hogy a kukoricacső vékonyabb és vastagabb része hová kerül!

 

7. Ki dob messzebbre?

Legjobb, ha egymás mellé állnak a gyerekek és egyszerre hajítják el a kukoricacsövet (lehet csutkával is próbálkozni). Akié messzebb ér földet, az lesz a győztes.

 

8. Termésbábok

játékok kukoricával, termésbábok

Barkácsolhattok érdekes bábokat különböző termésekből, zöldségekből. Nagyon jó fantázia-fejlesztő játék, hogy ki milyen figurát lát bele egy adott formájú termésbe. A képre kattintva is találsz ötleteket.

 

 

 

9. Képkirakó

 

játékok kukoricával, termés mandala

 

Gyönyörű mandala-formákat készíthettek a kukorica és más termések segítségével. Ehhez  itt is találsz ötleteket!

 

kreatív ötletek gyerekeknek

De kirakhattok bármilyen képet is.

 

 

 

 • A magok válogatása, felcsippentése, egymás utáni felragasztgatása nagyon jól fejleszti az ujjak finommozgását.
 • A létrajáték a koordinációs képességeket és az egyensúlyérzéket is fejleszti.
 • A várépítés során javul a figyelem-koncentráció.
 • A mandala-formák és képek kirakása jó, ha közösen történik, mert nagyszerűen megtanítja együttműködni a gyerekeket, hiszen össze kell hangolniuk az elképzeléseiket, egyeztetniük kell a véleményüket. Nagyszerű élmény, ha mindenki egy kicsit hozzátesz a nagy egészhez – ettől lesz olyan szép!

 

Ez a nyomtatható feladatlap a kisebbeknek szól:

nyomtatható feladatlapEz pedig a nagyobbaknak:

nyomtatható feladatlap

Ha tetszenek a letölthető feladatlapok, nézd meg az ősszel kapcsolatos játékcsomagot is:

Zöldségekkel kapcsolatos letölthető ovis feladatlapokat pedig itt találsz:

Jó játékot!

Készíts nagyméretű őszi faleveleket, terméseket, gyümölcsöket a közös játékhoz!

Legyél a Játéktár tagja!

Tudd meg, hogy melyek óvodás gyermeked legfontosabb képességei, amelyek fejlődésére szülőként nagyon fontos odafigyelned!

Olvasd el az egyszerű tippeket, amelyeket tehetsz érte a mindennapokban!