Barion Pixel
Mire jó a mandala? A spirituális jelentésén túl az oviban azért kedveljük, mert a gyerekek nagyszerűen érzékelhetik általa a kör formát. A körkörösen, vagy szimmetrikusan ismétlődő motívumokat nagyon szeretik a gyerekek (talán ösztönösen vonzódnak az ősi szimbólumokhoz?). A mandalák színezésén túl nagyon jó játék magát a mandala-mintát megalkotni. Ilyenkor ősszel pedig ezt akár különböző termések segítségével is megtehetitek!

 

A minta kirakását középen kezdjétek el, így egyre nagyobb és nagyobb köröket alkothattok!

 

 

mandala termésekből

 

játékötlet gyerekeknek termésekből

 

Segítségül először elhelyezhettek például egy nagy hulahopp karikát a földön, vagy rajzolhattok krétával vonalakat, esetleg alakíthattok kötél segítségével egy kört, amelyek mentén a gyerekek is könnyedén kirakosgathatják a mintát. Először próbálkozzatok csak kör alakzatokkal, amelyek a középponttól távolodva egyre nagyobb méretűek lesznek.

 

őszi játékötlet termésekből

 

Aztán bonyolíthatjátok is a mintát 4, vagy 8 részre osztott szeletekkel. Emlékeztessétek őket a torta- , vagy pizza szeletekre! Lehet, hogy így is egy kis időbe telik, amíg megértik, milyen módon kell ismétlődniük az egyes motívumoknak. Nem is olyan könnyű ezt elsőre átlátni és a leveleket, terméseket szabály szerint rakosgatni!

 

őszi mandala termésekből

 

 

 

őszi játékötlet gyerekeknek

 

 

Ha nehéznek találjátok a mandala-alkotást, készítsetek egy szép mintás szőnyeget a sok-sok termésből, vagy kidíszíthettek bármilyen más, előre megrajzolt formát is!

 

őszi mandala termésekből

 

mandala termésekből

 

Akár csigavonalakkal is megpróbálkozhattok!

 

 

 

  • Lehetőség nyílik a sokféle termés megtapogatására, színének, formájának, illatának, egyéb tulajdonságainak érzékelésére. Mondjátok is el, mit láttok, éreztek: szúrós, görbe, hegyes, kemény, sima, rücskös, jó illatú stb..
  • A kör formán kívül háromszöget (tortaszelet), egymásra merőleges, vagy párhuzamos vonalakat is alkotunk. Persze a megnevezések közül a párhuzamos, merőleges, szimmetrikus fogalmakat kihagyhatjátok!
  • Vajon felismerik a gyerekek mindegyik növényt? A nagy munka közben sokszor elhangzik minden hozzávalónak a neve! Azt is feleleveníthetitek, hogy hol találtátok: erdőben, mezőn, fán, vagy bokron, esetleg a kertben gyűjtöttétek be.
  • Az óvatos, pontos rakosgatás által fejlődik a figyelem-koncentráció, a szem-kéz koordináció és az ujjak finommozgása is (pont ezekre a képességekre lesz szükség majd az írás tanulásnál is).
  • Az elkészült remekművek nemcsak az esztétikai érzéket fejlesztik.  Bár az időjárás miatt ezek a mandalák nem túl maradandók, a közös tevékenykedés örömét még sokáig fogjátok emlegetni!

Jó játékot!

Nyomtass őszi gyümölcsös színezőket a gyerekeknek!

Legyél a Játéktár tagja!

Tudd meg, hogy melyek óvodás gyermeked legfontosabb képességei, amelyek fejlődésére szülőként nagyon fontos odafigyelned!

Olvasd el az egyszerű tippeket, amelyeket tehetsz érte a mindennapokban!