Barion Pixel
Ágnes kérésére most olyan játékokat gyűjtöttem össze, amelyet egy hosszú autóút alatt játszhattok a gyerekekkel. Szerintem ennek mindenki hasznát veszi, még akkor is ha csak rövid ideig autóztok. A mese, vagy zene CD hallgatás, a szólánc, vagy a barkochba már gondolom minden rutinos autós család kelléktárában szerepel, így ezeket most kihagytam és kevésbé ismert ötleteket keresgéltem. Az alábbi játékok autóban és más alkalmakkor is játszhatók. Remélem találtok  hasznos tippeket! Jó utazást!

 

Beszélgetős játékok

 

Azokat a játékokat sorolom ide, amelyekhez nem kell semmilyen eszköz, bármikor (akár orvosi rendelőben várakozva, akár hosszú gyalogút során figyelemelterelésként) használhatjátok.

 

Igaz, vagy hamis?

 

Ennek a játéknak a lényege, hogy különböző (néha vicces) mondatokat mondasz, amelyről a gyerekeknek el kell dönteniük, hogy igaz, vagy hamis. Például:

 • Ma reggel Cirmi cica kockás nadrágot húzott fel.
 • Télen majd fürdőruhában megyünk az oviba.
 • Megettem az almát, aztán jól megmostam.
 • Amikor apa kicsi volt a kedvenc ruhája egy sárga fodros szoknya volt.
 • A boltban tegnap láttam egy gyönyörű fekete héjú narancsot!
 • Amikor Peti legutóbb rendet rakott a szobájában, jól megszidtam!
 • Vacsorára majd vajas kenyeret iszunk.
 • De jó lesz majd télen strandra menni!
 • Tegnap éjszaka nagyon jót fociztatok!
 • Buksi kutyának négy szárnya van.
 • A kedvenc gyümölcsöm a rózsa.

Ezek természetesen mind hamis állítások, de csempésszetek bele egy-két igazat is (gondolom, ezt nem nehéz kitalálni)! A játékhoz az is hozzátartozhat, hogy a gyerekeknek ki kell javítani a hibát a mondatban.
 

Butuska kérdések

 

Elég bugyutának tűnhet ez a játék, de a gyerekeknek általában tetszik. A lényege, hogy megkérdezzük őket, mivé válnának a legszívesebben.

Például:

 • Nyuszi lennél, vagy kutya? Tigris lennél, vagy bagoly? Kacsa lennél, vagy elefánt?
 • Szék lennél, vagy asztal? Lábos lennél, vagy tányér? Szőnyeg lennél, vagy lámpa?
 • Lufi lennél, vagy építőkocka? Labda lennél, vagy kisautó? Baba lennél, vagy színes ceruza?

Lehet, hogy elsőre kicsit meghökkennek, de aztán nagyon hamar belejönnek a válaszolgatásba. Ha jól odafigyeltek, sok mindent megtudhattok róluk, a jellemükről, a vágyaikról.

Hasonló beszélgetőkártyákat például az Őszi szünet játékgyűjteményben is találsz.

 

Játékgyűjtemény az őszi szünetre

 

🍁 Activity

🍁 Színezők

🍁 Memóriajáték

🍁 Sudoku

🍁 Beszélgetőkártyák

 

Csalimese

 

Ennél a játéknál neked kell többet beszélni, a gyerekeknek pedig tapsolniuk kell, amikor a mesében (amit te mondasz) olyan dolgot fedeznek fel, ami lehetetlen.

 

Egy rövid példa:

 

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy erdő. Hatalmas fák nőttek benne, a legmagasabb akkora volt, mint egy mákszem. Az erdőben állatok is laktak: mókuskák, őzek, vaddisznók, gesztenyék, sünik és almák. Egyik reggel a kis őzike éppen beleharapott vajas zsemléjébe, amikor fájdalmas jajgatást hallott a szemével. A kis mókus jajgatott a fán.

– Mi a baj, mókuska? – kérdezte az őzike.

– Jaj, jaj, ráharaptam egy dióra és most nagyon fáj a farkincám!

– Tudod mit, mókuska? Gyere le a háztetőről, elkísérlek harkály doktorhoz, ő biztosan meg tudja gyógyítani a fogadat.

A kis mókus gyorsan leszaladt a lépcsőn őzikéhez. Mentek, mendegéltek a házak között, míg egyszer csak kopogtatást hallottak. Harkály doktor kopácsolt egy asztalon.

– Nézd csak, mókuska! Már meg is érkeztünk. Kedves harkály doktor, mókuska egy mézes süteménybe harapott és megfájdult a foga. Meg tudod gyógyítani?

– Na, hadd lássam azt a fájós lábat! Már tudom, mi a baj! Beszorult a két foga közé egy dióhéj! Rögtön kiveszem a csőrömmel! Így ni! No, ugye már nem is fáj?

A kis mókus boldogan köszönte meg harkály postásnak a segítséget. Újra útra keltek őzikével, de most már az erdei tisztásra indultak játszani.

A történetet aztán addig lehet folytatni, amíg a gyerekek meg nem unják.

 

Meselánc

 

Talán már játszottátok is a mesemondásnak azt a változatát, amikor mindenki sorban mond egy-két mondatot a meséhez. Nagyon furcsa történetek kerekedhetnek így ki! Nagyon jó dolog, ha a gyerekeknek alkalmat adtok arra, hogy önállóan próbáljanak összefüggő szöveget alkotni, mesét mondani. Ez gondolkodásra is sarkallja őket, hiszen a mondatoknak tartalmilag, logikailag is kapcsolódniuk kell egymáshoz.

 

Ellentétpárok

 

Nagyon egyszerű, de hasznos játék, ha te mondasz egy szót, a gyerekeknek pedig az ellentétét kell mondaniuk. Például: hideg-meleg, kicsi-nagy, éjszaka-nappal, beteg-egészséges, öreg-fiatal, kevés-sok, alacsony-magas, kövér-sovány, kemény-puha, vékony-vastag, világos-sötét, hosszú-rövid, könnyű-nehéz, rossz-jó, vidám-szomorú stb.

 

Mondóka

 

Egy-megérett a meggy,

kettő-csipkebokor vessző,

három-te vagy az én párom,

négy-fejeden egy légy,

öt-érik a tök,

hat-hasad a pad,

hét-dörög az ég,

nyolc-üres a polc,

kilenc-kis Ferenc,

tíz-tiszta víz,

ha nem tiszta, vidd vissza,

majd a cica megissza!

A mondókákat lehet tapsolással, térdre ütögetéssel is mondogatni – persze csak akkor, ha nem zavarja a sofőrt!

 

Ujjbábok

 

Nem is olyan nehéz ám elkészíteni egy-két ujjbábot, de nagyon nagyon hasznos lehet. Kis helyen elfér, akár zsebre is tehető és a gyerekek nagyon kedvelik őket. Lehet velük énekelni, mondókázni, mesét mondani, vagy csak úgy játszogatni (Szia, én vagyok a cica, hát te ki vagy?…)

Bármilyen kevés kis anyagból gyorsan megvarrhatóak, csak pár öltés az egész. Az alapformát aztán lehet díszíteni a karaktereknek megfelelő fülekkel, farkincával.

 

Nyomtass egyszerűen 

bogárkás bábokat

a játékhoz,

meséléshez!

 

Mágneses játék

 

Ha van otthon többféle mágneses mütyürötök: hűtőmágnes, mágneses betűk, vagy számok – tegyétek egy műanyag dobozkába (margarinos doboz). Vigyetek az útra egy kisebb tepsit, ebben tudja rakosgatni ide-oda a mágneseket a gyerkőc.Ilyen aranyos figurákat te magad is készíthetsz! A kis formák hátuljára mágneslapból kell kivágni kis darabkákat, hogy a felülethez tapadjanak. Bár a mágneslap nem túl olcsó, de biztosan sokszor fognak vele játszani a gyerekek. Nemcsak autóban, hanem otthon is használhatod.

 

Játékmappa

 

Ja, és majd elfelejtettem! Szerintem a Játékmappával is lehet autóban játszani. Ha a kis részeket tépőzárral rögzítitek, nem fognak leesni!

 

 

Írjátok meg ti is itt hozzászólásként, mit szoktatok játszani hosszú autóút alatt!

Addig is bemásoltam a lényeget egy dokumentumba, amit letölthetsz ide kattintva.

Így nem kell mindezt megjegyezned, hanem kéznél lesz az autóban.

Tudd meg, hogy melyek óvodás gyermeked legfontosabb képességei, amelyek fejlődésére szülőként nagyon fontos odafigyelned!

Olvasd el az egyszerű tippeket, amelyeket tehetsz érte a mindennapokban!