Barion Pixel
Nagyon sok olyan játékötlet van, amihez alig, vagy egyáltalán nem kell semmiféle hozzávaló, esetleg csak egy-két olyan dolog szükséges, ami amúgy is megtalálható otthon.

A legfontosabb hozzávaló mindig az IDŐ, amit a gyerekekre szánunk és amiből valószínűleg sosincs elegendő. Remélhetőleg nyáron akadnak olyan hetek, hétvégék, amikor időből is jut elég egymásra, a közös játékra – hiszen a gyerekek számára ez a legfontosabb!

 

Hétfő – Játékok szívószállal

 

Nyáron sokat kell inni és néha a gyerekek hajlamosak erről elfeledkezni. Ezért jó, ha van otthon néhány színes szívószál, ami meghozza a kedvüket az iszogatáshoz. Ráadásul a szívószálakkal egy csomó mindent lehet játszani. Készíthettek belőlük ékszereket, hangszert, sőt még labirintust is! Itt tudod elolvasni az ötleteket!

 

 

Kedd – Játékok útközben

 

Ilyenkor nyáron sok család útra kel, de óvodás korú gyerekekkel bizony nem könnyű hosszú órákat az autóban tölteni. Ebben a bejegyzésben olyan játéktippeket találsz, amelyekhez tényleg semmi hozzávalóra nincs szükség és bármikor, bárhol (nem csak utazás, hanem mondjuk várakozás közben is) játszhatjátok őket.

Emellett néhány olyan játéktippről is olvashatsz, amelyekhez otthon is könnyen elkészíthetitek a hozzávalókat maradék anyagokból. Önmagában ez a barkácsolás is jó mulatság lehet.

Nézd meg a nyári párosító játékokat a Játéktárban!

Szerda – Mozgásos játékok …egy lepedővel

Az óvodákban sok-sok mozgásfejlesztő eszköz található, ezek között pedig gyakran helyet kap az ún. „ejtőernyő”, ami egy több méter átmérőjű, színes, kör alakú ballon.

Nagyon jó játékokat lehet vele játszani közösen, akár egy egész csoport ovissal is. Otthon általában ilyen ballon nem található, de szerintem nagyszerűen helyettesíthető egy nagyméretű – akár kétszemélyes – lepedővel is.

Persze ez nem lesz kör alakú (hacsak szét nem vágjátok), de ugyanúgy kipróbálhatjátok vele az alábbi játékokat:

  • Először próbáljátok összehangolni a mozdulatokat: lebegtessétek a lepedőt fel-le, fel-le.
  • Játsszátok el, hogyan lesz a szélcsendes időben alig mozgó vízfelszínből (lepedőből) egyre jobban hullámzó tenger.
  • Középre helyezzetek egy lufit, vagy kislabdát (esetleg plüssállatot) és dobáljátok a fenti mozdulat segítségével a levegőbe.
  • Próbáljatok meg egy labdát körbegurítani a lepedőn. Ehhez nem szabad mindenkinek egyszerre felemelni a lepedőt, nemcsak a labdára, hanem egymás mozdulatára is figyelni kell!
  • Emeljétek egy lendületes mozdulattal jó magasra a lepedőt, majd engedjétek el és gyorsan bújjatok alá mindannyian!
  • Ha legalább hárman vagytok (de még jobb, ha többen) a lepedő felemelésekor valaki fusson át alatta.
  • Ha legalább öten-hatan játszotok, mondj két nevet amikor felemelitek a lepedőt – ennek a két gyermeknek kell helyet cserélnie addig, amíg a lepedő a magasban van.
  • A két gyerkőc kergetőzhet is, amíg a lepedőt fel-le lebegtetitek. Így csak néha pillantják meg egymást, ami megnehezíti a játékot.
  • Fogjátok csak a jobb kezetekkel a lepedőt, forduljatok oldalra és fussatok vele körbe! Aztán próbáljátok meg az ellenkező irányba is!

 

Csütörtök – Játékok szilvával

 

Érik a szilva, készül belőle a finom lekvár, befőtt, vagy süti, gombóc. Szilvamagozás közben a gyerekeket is lefoglalhatod egyszerű, érdekes játékokkal. Erről itt olvashatsz bővebben.

 

 

Péntek – Játékok a vízparton

 

Ha a vízben már meguntátok a lubickolást, akkor is jól szórakozhattok a parton. Nézd meg az egyszerű vízparti ötleteket, amelyeket a gyerekekkel játszhattok! Azt is elolvashatod, mennyi mindent megtudnak a kis ovisok egy-egy játék közben. Itt találod az ötleteket.

Jó játékot, kellemes nyári napokat kívánok!

Játék a ruhadarabokkal

Készíts nyári

nyomtatható

játékokat

a gyerekeknek!

Nyári játéktár ovisoknak - sok-sok játék, mese, alkotás, feladatok egy helyen!

Tudd meg, hogy melyek óvodás gyermeked legfontosabb képességei, amelyek fejlődésére szülőként nagyon fontos odafigyelned!

Olvasd el az egyszerű tippeket, amelyeket tehetsz érte a mindennapokban!