Barion Pixel
Az árnyjáték az egyik legegyszerűbb és legjobb szórakozás, amelyet nagyon sokféle módon játszhattok. Segítségével észrevétlenül ismerkedhetnek meg a gyerekek a nap, mint égitest tulajdonságaival. Megtapasztalhatják, hogy az árnyék csak akkor bújik elő, ha a napocska is látszik, és egy napon belül is változik az árnyékunk elhelyezkedése, mérete. Nézd csak, mennyi mindent játszhattok egy nyári napos délutánon!

1. Árnyjáték – a testünk körberajzolása

 

Ebben a játékban a legnehezebb, hogy egy kicsit mozdulatlanul kell állni. Miközben a gyerekek felvesznek valamilyen testhelyzetet, egyik társuk, vagy te magad rajzolja körbe a testük körvonalát. Ha aszfaltos területen játszotok, ehhez a kréta a legmegfelelőbb, ha homokban, akkor akár egy kis bot is megteszi. Kipróbálhatjátok azt is, hogy egy nagy csomagolópapírt helyeztek a földre és azon rajzoljátok meg a körvonalakat.

 

raisingdragons.com

 
Érdekes tapasztalatot szereztek, ha ezt a játékot a nap különböző szakaszaiban próbáljátok ki – hiszen az árnyékok a napsütéssel együtt változnak. Néha sokkal hosszabbak, máskor egész rövidek. Az elkészült rajzot aztán kiegészíthetitek az arc és a ruházat különböző részleteivel is.
 

2. Árnyjáték – arcok rajzolása

 
Próbáljátok ki az előző játék fordítottját, amikor nem a testünk körvonalát rajzoljuk meg, hanem a testünkön lévő dolgokat. Például az arcunkat. Kitalálhattok többféle arckifejezést, amit előre lerajzoltok az aszfaltra, aztán próbáljatok úgy helyezkedni, hogy éppen az arcotokra kerüljön. Vajon hogy érzi most magát ez az árnyék emberke? Miért szomorú? Mitől dühös? Min csodálkozik? Akár egy kis történetet is elmesélhettek az arckifejezések segítségével!
 

A little learning for two

 

3. Árnyjáték – tárgyak körberajzolása

 

Hasonlóan jó móka, ha nem a saját testetek, hanem kisebb játékok árnyékát rajzoljátok körbe. Kicsi ember-, vagy állatfigurákat, illetve hétköznapi használati tárgyakat is elővehettek. Helyezzétek el úgy, hogy a papírra vetüljön az árnyékuk és próbáljátok meg körberajzolni.

 

 

4. Árnyjáték – árnyékok a természetben

 

A fenti játékot úgy is kipróbálhatjátok, ha a természet alkotta árnyék-mintázatokat keresitek meg és megpróbáljátok megörökíteni azokat, amelyek számotokra a legszebbek.

 

creativbynature.org

 

5. Árnyjáték – mit csinál az árnyékom?

 

A gyerekek számára nagyon jó szórakozás (hasonlóan a tükörhöz), amikor felfedezik, hogy az árnyékuk pontosan ugyanazt csinálja, amit ők. 

Játszhatjuk azt, hogy egy kisgyerek árnyékát figyeljük, és amilyen mozdulatot tesz, azt utánozzuk mindannyian. Ösztönözzük a gyerekeket arra, hogy csak az árnyékot figyeljék és az alapján találják ki, hogy melyik testrészüket hová kell helyezni.

Egy másik módja a játéknak, ha különböző utasításokat adunk a gyerekeknek: az árnyékotok most tapsoljon, ugráljon, táncoljon, fogjon kezet egy másik árnyékkal, álljon egy lábon, terpeszben, fusson helyben, tapsoljon….stb. Érdekes tapasztalat lehet megfigyelni, hogy az árnyékunk néha már akkor összeér, amikor a valódi testünk még nem.

 

Tinkergarten

 

6. Árnyjáték – árnyékfogó

 

Ezt a fogójátékot természetesen csak napsütéses időben tudjuk játszani. Kiválasztunk egy fogót, aki kergeti a többieket. Úgy kaphatja el őket, hogy rálép az árnyékukra. Akinek az árnyékára lépett, az lesz a következő fogó.

 

7. Árnyjáték – árnyékfotók

 

Ha játék közben megörökítetek néhány vicces, érdekes árnyék-fotót, akkor később is felidézhetitek az élményt, ez pedig segíti az ismeretek elmélyítését is. Íme néhány ötlet:

 

 

 

Mire jó az árnyjáték?

 

  • A gyerekek az árnyjáték segítségével nagyon sok ismeretet szereznek a testükről, annak körvonaláról, mozgás közbeni helyzetéről. Mindez a testséma fejlesztés része ami a megfelelő téri tájékozódás kialakulásának feltétele.
  • A 2. játék különböző arckifejezései segítenek a gyerekeknek az érzelmek beazonosításában, megfogalmazásában, ez pedig az érzelmek megfelelő kezelésében fog majd szerepet játszani. Ezt egy kisóvodástól természetesen még  nem várhatjuk el, de később az érzelmi intelligencia egyik építőköve lesz ez a képesség.
  • A tárgyak, és a test körvonalának megrajzolása az alakészlelés fejlődésének szempontjából is fontos. Később, iskolás korban a betűk, számok tanulásánál nélkülözhetetlen lesz, hogy a gyerekek megfelelően észleljék azok formáját, szemükkel le tudják követni, majd ceruzájukkal képesek legyenek újra alkotni a számjegyeket, betűket.
  • Természetesen mindegyik játék révén szót ejthetünk a nap, mint égitest fontosságáról, beszélgethetünk arról, miért fontos számunkra. Megfigyelhetjük, hogy a különböző napszakokban hogyan változik az árnyékunk a hőmérséklettel együtt.
  • Az árnyékfogó és a mozgásos játékok segítik a gyors reagálóképesség kialakulását, valamint a mozgáskoordináció és a téri tájékozódás fejlődésében is szerepet játszanak.

Sok-sok napsütést, jó játékot kívánok!

Játék a ruhadarabokkal

Készíts nyári

nyomtatható

játékokat

a gyerekeknek!

Tudd meg, hogy melyek óvodás gyermeked legfontosabb képességei, amelyek fejlődésére szülőként nagyon fontos odafigyelned!

Olvasd el az egyszerű tippeket, amelyeket tehetsz érte a mindennapokban!

Kapcsolódó játékok, feladatlapok: