Persze már vízkereszt óta itt van, de igazán a február a farsangi bálok időszaka. Hamarosan jelmezbe bújnak kicsik-nagyok és kezdődik a vidám farsangolás! Ezekben a hetekben megpróbálunk a gyerekekkel vicces játékokat játszani, nevetni, mókázni, énekelni, mulatozni. Élénk színekkel, vidám dekorációval díszítjük az ovit és gyakran perdülünk táncra! Hangolódjatok ti is a farsangra vidám farsangi mondókák játékötletek és dalok segítségével!

 

Mi az a farsang?

 

A nagyobbaknak erről biztosan a farsangi bál jut eszükbe először. Elevenítsétek fel a régebbi jelmezes mulatságokat! Akár a ti gyerekkorotokról is mesélhettek: milyen jelmezekbe öltöztek be akkoriban a gyerekek? Vegyétek elő a  fotókat, videofelvételeket és nézegessétek meg, melyik gyerkőc milyen jelmezbe bújt! Így talán jó ötleteket is kaptok az idei jelmezbálra is!

 

farsangi mondókák játékötletek

 

farsangi mondókák játékötletek

 

Elmesélhetitek, hogy régebben ilyentájt tartották a lakodalmakat is. Hogy miért? Mert ilyenkor télen nem volt annyi munka, ráértek az emberek és a betakarított termésből, meg a disznótoros finomságokból meg tudták vendégelni a násznépet. Azokat a lányokat, akiknek nem akadt kérőjük, bizony tréfásan kicsúfolták!

 

Tóth Anna: Farsang

Mi a farsang? Karnevál!

Februári maszkabál!

Dobozokban kő csörög,

bő szoknyában lány pörög!

Muzsikaszó szárnyalhat!

Jelmezes ló vágtathat!

Kergeti a kisherceg,

Futkosástól lihegnek…

Hú de vidám dáridó!

Fánk illata csábító!

Porcukor már ősz szakáll,

Késő estig tart a bál!

 

Simkó Tibor: Csürdöngölő

Duda dünnyög: dü,dü,dü,

Fölsivít a hegedű.

S mint a zúgó szélmalom,

Felel rá a cimbalom.

Dinga- donga döng a ház,

Itt a farsang, most bokázz.

Verd a padlót, hogyha kell,

Úgysem mégy ma innen el.

 

 

 

A farsangi zajos mulatozásnak a célja a hideg tél elűzése is! Bár a gyerekek még örülnek a hónak és a jégnek, ilyenkor már általában nagyon várjuk a tavaszt. Említést tehettek újra az évszakok körforgásáról, hiszen  hamarosan véget ér a tél és ébredezni fog a természet!

 

Maskarások, bolondok rázzátok a kolompot!

Takarodjon el a tél, örvendezzen aki él!

***

Szita, szita, péntek,

vége van a télnek,

kikeletet köszönteni

jönnek a népek

 

 

 

Jer, jer kikelet,

seprűzd ki a hideget,

ereszd be a meleget,

dideregtünk eleget!

***

Farsang van, farsang van, járjuk a táncot gyorsabban!

Förgeteges ez a bál, még a ház is muzsikál!

 

Játsszatok jelmezesdit!

Biztosan ti is tapasztaltátok már, mennyire szeretnek a gyerekek beöltözni, más bőrébe bújni. A farsangi időszak különösen alkalmas arra, hogy a szerepjátékok előtérbe kerüljenek. Nagyon hasznos ez a gyerekek szempontjából, hiszen ebben a játékban szinte “elpróbálják” az életből ellesett szituációkat, leutánozzák a közvetlen környezetük mintáit és ami számunkra fontos (nehezen feldolgozható, vagy különösen emlékezetes) helyet kap a játékban. Eközben nemcsak a testükről és a ruhadarabokról szereznek ismereteket, hanem fejlődik képzeletük és gondolkodásuk is.

 

Egy jó ötlet:

Legyen otthon egy jelmezes ládátok, amibe mindenféle kelléket tárolhattok: ruhák, cipők, kalapok, kendők, sálak, gyöngysorok, kesztyűk, táskák, fátylak, koronák, nyakkendők. Turkálókban még igazi jelmezekre is bukkanhattok. Unalmas napokon kifogyhatatlan ötletek tárháza lehet!

 

farsangi mondókák játékötletek

 

Játsszatok nevettetőst!

Ez a játék igazán egyszerű, ugyanis az a lényege, hogy meg kell nevettetni a másikat! Csiklandozni nem ér! De lehet vicces arcot vágni, bohóckodni, grimaszolni, vicceset mondani. Rosszkedvű napokon (amikor valamin összekaptatok, vagy történt valami kellemetlen esemény napközben) igazán érdemes kipróbálni!

 

Vidám arc – szomorú arc

Talán ez is ismerős: tedd a tenyeredet az arcod elé, majd mozgasd felfelé – akkor egy vidám arc fog előbújni alóla; mozgasd lefelé – akkor egy szomorú arc bukkan elő! A gyerekeknek ez nagyon tetszik! Aranyosak, ahogyan megpróbálják utánozni.

 

Bohócos játékokat a letölthető, nyomtatható oldalakat tartalmazó Bohócos játékcsomagban is találtok:

farsangi ovis feladatok

 

Olvass róla részletesebben ebben a bejegyzésben!

 

farsangi ovis feladatok

Ha megtetszett, vásárold meg a webshopban!

Közös játék 10 héten át!