Barion Pixel

Persze a farsang már vízkereszt óta itt van, de igazán a február a farsangi bálok időszaka. Hamarosan jelmezbe bújnak kicsik-nagyok és kezdődik a vidám farsangolás! Ezekben a hetekben megpróbálunk a gyerekekkel vicces játékokat játszani, nevetni, mókázni, énekelni, mulatozni. Élénk színekkel, vidám dekorációval díszítjük az ovit és gyakran perdülünk táncra! Hangolódjatok ti is a farsangra vidám farsangi mondókák játékötletek és dalok segítségével!

 

Mi az a farsang?

 

A nagyobbaknak erről biztosan a farsangi bál jut eszükbe először. Elevenítsétek fel a régebbi jelmezes mulatságokat!

Akár a ti gyerekkorotokról is mesélhettek: milyen jelmezekbe öltöztek be akkoriban a gyerekek? Vegyétek elő a  fotókat, videofelvételeket és nézegessétek meg, melyik gyerkőc milyen jelmezbe bújt! Így talán jó ötleteket is kaptok az idei jelmezbálra is!

 

farsangi mondókák játékötletek

 

farsangi mondókák játékötletek

 

Elmesélhetitek, hogy régebben ilyentájt tartották a lakodalmakat is. Hogy miért? Mert ilyenkor télen nem volt annyi munka, ráértek az emberek és a betakarított termésből, meg a disznótoros finomságokból meg tudták vendégelni a násznépet. Azokat a lányokat, akiknek nem akadt kérőjük, bizony tréfásan kicsúfolták!

 

 

Tóth Anna: Farsang

 

Mi a farsang? Karnevál!

Februári maszkabál!

Dobozokban kő csörög,

bő szoknyában lány pörög!

Muzsikaszó szárnyalhat!

Jelmezes ló vágtathat!

Kergeti a kisherceg,

Futkosástól lihegnek…

Hú de vidám dáridó!

Fánk illata csábító!

Porcukor már ősz szakáll,

Késő estig tart a bál!

 

Vajon miért bújnak álarc mögé, miért öltöznek különféle jelmezekbe a farsangolók?

Mert a farsang arról is szól, hogy átváltozunk, egy kicsit mások lehetünk, mint egyébként.

Beszélgessetek arról: kinek a bőrébe bújnátok szívesen? Milyen állattá, meseszereplővé, szuperhőssé változnátok leginkább? Ne csak a gyerekeket kérdezd meg, te is mondd el, mi a vágyad 🙂 !

Amikor az emberek jelmezbe bújnak, álarcot húznak, sokszor olyan dolgokat is megtesznek, amiket máskor nem mernek. Hangosabban, felszabadultabban táncolnak, énekelnek, mulatoznak. Ilyenkor mindenki szeretne elfeledkezni a szomorú dolgokról, vidáman, örömmel akar farsangolni.

 

Farsang van, farsang van, járjuk a táncot gyorsabban!

Förgeteges ez a bál, még a ház is muzsikál!

 

Simkó Tibor: Csürdöngölő

 

Duda dünnyög: dü,dü,dü,

Fölsivít a hegedű.

S mint a zúgó szélmalom,

Felel rá a cimbalom.

Dinga- donga döng a ház,

Itt a farsang, most bokázz.

Verd a padlót, hogyha kell,

Úgysem mégy ma innen el.

 

 

 

A farsangi zajos mulatozásnak a célja a hideg tél elűzése is! Bár a gyerekek még örülnek a hónak és a jégnek, ilyenkor már általában nagyon várjuk a tavaszt. Említést tehettek újra az évszakok körforgásáról, hiszen  hamarosan véget ér a tél és ébredezni fog a természet!

 

Maskarások, bolondok rázzátok a kolompot!

Takarodjon el a tél, örvendezzen aki él!

***

Szita, szita, péntek,

vége van a télnek,

kikeletet köszönteni

jönnek a népek

***

Jer, jer kikelet,

seprűzd ki a hideget,

ereszd be a meleget,

dideregtünk eleget!

Farsang „farkán”, vagyis a farsangi időszak utolsó napjaiban zajlik a legnagyobb, leghangosabb mulatozás.

Ilyenkor néhány helyen kisze bábut égetnek, Mohácson pedig egy nagy máglyán a telet jelképező koporsót is elégetik.

mohacsibusojaras.hu

Mi lenne, ha elhatároznátok, hogy a következő pár napot „farsangi” hangulatban töltitek otthon? Bolondoztok, sokat nevettek, megviccelitek egymást és igyekeztek jókedvet varázsolni.

Itt van pár egyszerű ötlet hozzá!

Játsszatok jelmezesdit!

Biztosan ti is tapasztaltátok már, mennyire szeretnek a gyerekek beöltözni, más bőrébe bújni. A farsangi időszak különösen alkalmas arra, hogy a szerepjátékok előtérbe kerüljenek.
Nagyon hasznos ez a gyerekek szempontjából, hiszen ebben a játékban szinte „elpróbálják” az életből ellesett szituációkat, leutánozzák a közvetlen környezetük mintáit és ami számunkra fontos (nehezen feldolgozható, vagy különösen emlékezetes) helyet kap a játékban. Eközben nemcsak a testükről és a ruhadarabokról szereznek ismereteket, hanem fejlődik képzeletük és gondolkodásuk is. A szerepjátékokról bővebben itt olvashatsz.

 

Egy jó ötlet:

Legyen otthon egy jelmezes ládátok, amibe mindenféle régi ruhadarabot, kelléket tárolhattok: ruhák, cipők, kalapok, kendők, sálak, gyöngysorok, kesztyűk, táskák, fátylak, koronák, nyakkendők. Turkálókban még igazi jelmezekre is bukkanhattok. Unalmas napokon kifogyhatatlan ötletek tárháza lehet a gyerekek számára!

 

farsangi mondókák játékötletek

Játsszatok nevettetőst!

Ez a játék igazán egyszerű, ugyanis az a lényege, hogy meg kell nevettetni a másikat! Csiklandozni nem ér! De lehet vicces arcot vágni, bohóckodni, grimaszolni, vicceset mondani. Rosszkedvű napokon (amikor valamin összekaptatok, vagy történt valami kellemetlen esemény napközben) igazán érdemes kipróbálni!

 

Vidám arc – szomorú arc

Talán ez is ismerős: tedd a tenyeredet az arcod elé, majd mozgasd felfelé – akkor egy vidám arc fog előbújni alóla; mozgasd lefelé – akkor egy szomorú arc bukkan elő! A gyerekeknek ez nagyon tetszik! Aranyosak, ahogyan megpróbálják utánozni.

 

Vidám farsangi napokat kívánok!

Ha letölthető, nyomtatható játékot keresel erre az időszakra, nézd meg a Bohócos játékcsomagot! Az egyszerű játékokat már a kicsi ovisok is nyugodtan kipróbálhatják.

farsangi ovis feladatok

 

Olvass róla részletesebben ebben a bejegyzésben!

 

farsangi ovis feladatok

Ha megtetszett, vásárold meg a webshopban!

Tudd meg, hogy melyek óvodás gyermeked legfontosabb képességei, amelyek fejlődésére szülőként nagyon fontos odafigyelned!

Olvasd el az egyszerű tippeket, amelyeket tehetsz érte a mindennapokban!