Barion Pixel

Zene – tánc  – ritmus – mozgás…mi jut eszedbe, ha ezeket a fogalmakat hallod? Nekem az energikusság, életerő, jókedv, felszabadultság!  Ezért azt javaslom, ha már nagyon szürkék és unalmasak a napok, ha a téli sötét esték hosszúra nyúlnak, ha  a bezártság miatt sok a feszültség mindenkiben, kezdjetek el zenélni, énekelni, táncolni! A fáradtság, unalom, stressz ellen az egyik legjobb megoldás, – akár egyedül is, de még jobb, ha együtt!

Sok-sok olyan egyszerű játék létezik, amely amellett, hogy egyszerűen jó szórakozás és élvezetes együttlétet nyújt, ráadásul nagyon hasznos is a gyerekek (és felnőttek) számára.

 

Ritmusjátékok

 

Ha abba a típusba tartozol, akinek egy zenés-táncos rendezvényen is idő kell ahhoz, hogy a táncparkettre lépjen, vagy éppen kisgyermeked az a típus, aki az új dolgokba nehezen kapcsolódik be, próbáljátok ki az alábbi ráhangolódó ritmusjátékokat. Ezeket ülve is lehet végezni és észrevétlenül terelgetnek majd a felszabadult mozgás felé 🙂 .

Először próbáljátok ki ezt az egyszerű játékot. Kis képek mutatják, hogy milyen mozgást kell végezni a dallamot kísérve: csettintés, taps, dobbantás, vagy éppen „pssszt”, azaz semmit nem csinálunk.

 

 

 

Ez pedig egy nehezebb változat, igazi pörgős zenére!  A gyerekek nem biztos, hogy tudják követni a képernyőn megjelenő jelzéseket, helyette valószínűleg téged fognak utánozni.

 

 

 

Ha szeretitek Ed Sheerant, akkor ezt is kipróbálhatjátok!

A ritmus- és a mozgás összehangolása sok-sok képesség egyidejű működését igényli: szabályozni kell a mozdulatok sorrendjét, időtartamát, tudni kell, hol van a tenyerünk, térdünk, talpunk és ezeket a testrészeinket hogyan tudjuk mozgatni, milyen hangot tudunk kiadni velük – mindez pedig nagy koncentrációt és figyelmet kíván a gyerekektől.

Ha inkább komolyzenéhez van kedvetek, akkor ez a ritmusjáték biztos tetszeni fog. Ovisoknak ez még nehéz, de szerintem őket ez egyáltalán nem zavarja – ha nem megy a tapsolás, majd pörögnek-forognak a zenére 🙂 .

 

 

 

Zene és tánc

 

Akkor most már fel is állhatunk és kezdetnek akár ezt a félig torna – félig tánc mókát is kipróbálhatjátok:

 

 

Most pedig elő a seprűt és jöhet egy keringő 🙂

 

 

Ez pedig már egy igazi tánclecke:

 

 

Táncos játékok

 

Ha már belejöttetek a táncolásba, színesíthetitek a bulit egy-két játékos ötlettel is.

 

Reflektorfény

Ezt a játékot sötétben, vagy hangulatvilágításban tudjátok játszani. Szükséges hozzá egy zseblámpa is. Akinél a zseblámpa van, időnként rávilágít valakire, akinek ekkor mozdulatlanná kell válnia. Amikor a lámpa fénye kialszik, vagy máshová fordul, akkor újra mozoghat. Ez a játék jó kis figyelem fejlesztő, és segít a gyerekeknek megtanulni, hogyan fékezzék le a mozdulataikat.

 

 

Mutasd, mit tudsz!

Ez egy nagyon egyszerű ötlet: valaki mindig a középpontban van, és mindenki az általa mutatott táncos mozdulatokat igyekszik utánozni. Természetesen egy szám közben többször is cserélődik a szerep: mindig más van középen és bemutathatja a saját produkcióját.

 

Táncmemória

Miközben mindenki táncol, valaki középre megy és mutat egy mozdulatot. Például: fenékriszálás, egy tánclépés, taps, vagy bármilyen más mozgás, majd visszaáll a helyére. A következő táncos szintén középre megy, elismétli az előző mozdulatot és hozzátesz még egyet. És így tovább… Minél kisebb gyerekekkel játsszuk, annál egyszerűbbek legyenek a mozdulatok. Szintén jó kis figyelem- és emlékezet fejlesztő játék.

 

Egyensúlyozó tánc

  • Próbáljatok meg úgy táncolni, hogy egy papírzsepi van a fejeteken!
  • Táncoljatok úgy, hogy egy kispárnát egyensúlyoztok a fejeteken!
  • Tegyetek egy lufit egymással szemben a homlokotok közé és figyeljetek rá, hogy tánc közben ne essen le!
  • Próbáljatok meg csak lábujjhegyen állva, vagy egy lábon állva táncolni!

 

 

 

Forgószínpad

Ehhez a játékhoz ki kell találnotok annyi táncmozdulatot, ahányan vagytok. Jó, ha legalább hárman játsszátok. Rajzoljátok fel a mozdulatokat egy-egy papírlapra, vagy jegyezzétek meg, hogy melyik színű lap mit jelent. Például:

  • Ahol a piros lap van, ott körbe kell forogni, miközben a fejünk felett tapsolunk – természetesen az adott zene ritmusára.
  • Ahol a sárga lap van, ott twist mozdulatokkal kell táncolni.
  • Ahol a kék lap van, ott egyet előre, egyet hátra kell lépni, közben  a kezünkkel „tekerni”.

A lapokat helyezzétek a tánctér különböző részeire. Mindenki egy bizonyos helyen kezdi a táncot, és amikor valaki bekiált hogy „csere”, vagy egyéb jelzést ad (taps), akkor mindenki egy másik helyre fut és azt a mozdulatot folytatja.

Ha sokan vagytok, lehet úgy játszani, hogy egy táncosnak nincs helye, és amikor bekiabál, hogy „csere”, akkor igyekszik elfoglalni az egyik helyszínt.

Remélem, sikerült pár ötletet adnom az örömteli együttléthez! Táncoljatok, nevessetek sokat – és ne csak farsang idején! 🙂

 

 

Készítsd el a testrészekkel kapcsolatos  játékokat!

Tudd meg, hogy melyek óvodás gyermeked legfontosabb képességei, amelyek fejlődésére szülőként nagyon fontos odafigyelned!

Olvasd el az egyszerű tippeket, amelyeket tehetsz érte a mindennapokban!