Barion Pixel

A nyár a legalkalmasabb időszak arra, hogy a gyerekek sok-sok tapasztalatot szerezzenek a vízről. A strandolás, kirándulás során megismerkedhetnek a vízben élő állatokkal, növényekkel, és megtapasztalhatják a víz tulajdonságait is. A megfigyelések, játékok, élmények ismeretei még jobban elmélyülnek, ha játékos feladatok formájában újra és újra felidézzük azokat. Bár a Vízi világ játékcsomag oldalain elsősorban a tengeri élőlények köszönnek vissza, a nyomtatható játékok számos képesség fejlődését segítik…nem csak nyáron!

 

Kis patak, tó partján, vagy akár egy akváriumban is megfigyelhetitek, hová bújnak el a kis halak. Némelyiket nem is könnyű észrevenni az iszapba fúródva, vagy a kövek, növények között. Két színes feladatlapon is keresgélhettek elrejtőzött állatokat. 5-6 éves korra a gyerekek már elérnek az alakészlelésnek arra a szintjére, hogy képesek legyenek egy kis részlet alapján gondolatban kiegészíteni a képet, így észlelni az egész alakot akkor is, ha annak csak egy része látszik. Ehhez viszont pontos megfigyelés szükséges. A képeken látható ilyen típusú feladat még számolással is kiegészül.

Egy vízi világ pillanatról pillanatra változik, hiszen a benne lévő élőlények mozognak, úszkálnak. Vajon sikerül-e a gyerekeknek időbeli sorrendbe tenni a 4 képet? Ehhez nem csak pontos megfigyelésre, hanem logikai gondolkodásra is szükség van.

Az alakészlelés és a megfigyelőképesség fejlődését célozza a halacskák részletek alapján, illetve árnyékok (körvonal) alapján történő felismerése is. Mindezekre például a betűk tanulásánál is szükség lesz.

 

Nyári ovis feladatlapok

 

Az írás-olvasás elsajátításához nélkülözhetetlen az irányok pontos ismerete, azok megnevezése. Ezt először sok-sok mozgásos játék során és a saját testükön tanulják meg a gyerekek. Iskolás korra azonban fontos, hogy síkban is képesek legyenek mindezt felismerni – hiszen nem mindegy például, merre kanyarítjuk egy betű kampóját: j vagy t lesz belőle.

A bal-jobb irányok megkülönböztetését célzó játék során a nyilaknak megfelelően kell elhelyezni a képeket, megfigyelve milyen irányba úsznak az állatok.

A különböző irányokat bemutató mátrix táblán a nyilaknak megfelelően kell elhelyezni a halacskákat és a teknőst ábrázoló kártyákat. Nagyon hasznos, ha szóban is megnevezitek az adott irányt. Például: a teknős először jobbra felfelé, aztán balra felfelé úszik, majd jobbra lefelé és balra lefelé. Ha ez a játék még nehézséget okoz a gyerkőcnek, lépjetek kicsit vissza és kezdjétek a gyakorlást a Tájékozódás, irányok játékcsomag feladataival.

Az irányoknak is jut szerep az egyik bekarikázós feladatnál, ahol két szempont alapján kell kiválasztani a képek közül az adott élőlényt.

 

Nyári ovis feladatok

 

A vonalvezetős, színezős feladatok a szem-kéz koordináció fejlődését és az ujjak finommozgásának alakulását segítik, hiszen első osztályban már mindennapos dolog lesz kézben tartani a ceruzát.

A sokféle halacska közül pedig nagyon pontos megfigyeléssel lehet csak kiválasztani az egyformákat.

 

Nyári ovis feladatok

 

A nyomtatható oldalak között találsz még számolgatást segítő feladatokat is, valamint 36 memóriakártyát. Minden oldal letölthető PDF formátumban érhető el a számodra, amelyeket otthon, vagy az oviban tudsz kinyomtatni.

 

Vízi világ játékcsomag

 

A Vízi világ játékcsomagot itt tudod megvásárolni!