Barion Pixel

Sok dolgot készítettünk már elhullott botokból, vagy levágott virágok segítségével, de van még valami a kertben, amit fel tudtok használni egy egyszerű kis időtöltésre: ezek pedig a virágszirmok. Természetesen azokra gondolok, amelyek már lepotyogtak, de még nem száradtak, fonnyadtak el. Ha összegyűjtötök párat, nekiállhattok egyszerűen felragasztgatni őket egy lapra – aszerint ami éppen eszetekbe jut. Lehet belőlük szirom-tündér, vagy akár duci halacskák is. A virágszirom képek nem olyan tartósak, hiszen hamar elfonnyadnak, de ez a nyári játékötlet mégis sok érdekességet rejt magában. Nézd meg az ötletet!

A ragasztgatáshoz bármilyen egyszerű papírragasztó megfelel. Elég csak egy-egy kis pöttyöt tenni a szirmokra, így egy kicsit 3D-s hatást érhettek el.

 

virágszirom képek

Jó játék, ha először csak rakosgatjátok a szirmokat, levélkéket, amíg ki nem alakul valami belőlük, és aztán ragasszátok fel. Ha nagyon fúj a szél, az megnehezíti a munkát!

 

nyári játékötlet gyerekeknek

Úgy is készíthettek képet, hogy először rajzoltok valamit, aztán megpróbáljátok ezt kiegészíteni, befedni virágszirmokkal. Mint például ezen a képen:

 

virágszirom képek

Persze – a növényszövéshez hasonlóan – ezek a képek is csak rövid ideig maradnak szépek. De ha lepréselitek a virágszirmokat, akkor tartósabbá válik az alkotás!

 

nyári játékötlet gyerekeknek

 

 

  • Ez a játék elsősorban az érzékszervek játéka. A virágszirmoknak – például a rózsának – csodálatosan puha, bársonyos a tapintása. Meg lehet “simogatni” vele a kezünket, arcunkat. A petúnia vékony szirmát óvatosabban kell megfogni, mert könnyebben elszakad. A fűszálakkal viszont nagyon jól lehet csiklandozni. No és ott van a sok gyönyörű szín (mindegyiknek van neve is), az illatokról nem is beszélve! Miközben jól szórakozunk, észre sem vesszük, hogy megtanultuk: az ujjunkkal tapintunk, az orrunkkal szagolunk, a szemünkkel pedig a színeket nézzük.
  • Nagy szerep jut a fantáziának is. Vajon mit lát bele a gyerkőc az érdekes formájú levélkékbe? Könnyen, vagy nehezen tud kialakítani belőlük valamilyen képet? A forma- és alakészlelés, a rész-egész viszony megértésének alakulása mind megjelennek ebben a játékban.
  • Persze ezek az információk csak a szülőknek szólnak, hogy lássátok, egy egyszerű játék is mennyire fontos dolgokat rejt magában. De mindezeken felül a legfontosabb – mint mindig – az, hogy együtt játszotok, szórakoztok minden teljesítménytől, kényszertől mentesen…csak úgy!

 

Próbáljátok ki! Jó játékot!

Játék a ruhadarabokkal

Készítsd el a

tavaszi virágos 

nyomtatható

játékokat

a gyerekeknek!

 

Fedezzétek fel együtt a természet kincseit 5 érdekes játékon keresztül!

A kipróbált ötletekért ajándék is jár!