A gyerekek nagyon szeretnek festegetni, de az ecset kézben tartása és vezetése a 3-4 éves gyerekeknek még nem mindig sikerül. Ha ez még gondot okoz a számukra, válasszátok először a nyomdázást! Ez a kicsiknek is könnyen megy, főleg ha az ujjaikat márthatják a festékbe. De nagyon jól használhatók erre a célra a marokba fogható eszközök, legyen az krumpli, répa, vastag póréhagyma, vagy akár egy vaskosabb építőkocka, esetleg szivacsdarab. Ha egy kicsit körülnéztek a játékpolcon érdekes dolgokat találhattok, amelyek szintén alkalmasak a nyomdázásra. Akár egy színes anyák napi virágos képet is készíthettek így ajándékba! Vegyük szemügyre most az építőjátékokat!

Duplo

A Duplon (vagy más hasonló jellegű építőjátékon) levő kis lyukak nagyszerűen használhatók karikák nyomdázásához. 

Ha a sok-sok karikából elkészült a virág, a gyerekek az ujjukkal nyomhatnak egy sárga pöttyöt a közepébe. A szárakat, leveleket ecsettel, vagy akár az ujjatokkal is megfesthetitek. Ha nehezen tudják megfogni a kis kockát, építsetek még hozzá pár elemet, így hosszabb lesz, jobban meg tudják markolni a kis kezek!

Tüsi építő

Ha nektek nincs otthon ilyen építőjátékotok, mindenképpen érdemes beszerezni, másfajta technikát igényel a kis tüskékkel kapcsolódó elemek összeillesztése, mint a Lego – nagyon jól ügyesednek általa a kis kezek. Többféle hosszúságú és formájú alkotóeleme van, itt egy hosszúkás elem két végére illesztettünk egy-egy karika formát, így mind a két végét más-más színbe tudtuk mártani.

Bár a nyomat négyzet alakú, így is sikerül megalkotni a virág formát, ami nagyon érdekes a pöttyös-tüskés felület miatt.

A szárak és levelek készülhetnek kézzel, ujjal szabadon!

 

Névtelen építőjáték (?)

Én legalábbis sajnos nem tudom a nevét ennek a szintén kedvelt építőjátéknak. Ezekből a kis elemekből nagyon jól lehet például kockát építeni, mert érdekesen – akár elforgatva is egymáshoz kapcsolhatók a villás végű kis részek. Egy kicsit nehezebben fogható meg, mint a többi, ezért a kicsiknek nem biztos, hogy menni fog az ezzel való pecsételés-nyomdázás.

A virágok szárát a nagyobbacskák megpróbálhatják akár egy kis kartonlappal is nyomdázni.

Egy szép ujjlenyomat-keretbe foglalva nagyszerű anyák napi ajándék válhat belőle!

Építőkocka

A hagyományos fa építőkockából válasszatok egy vastagabb és egy vékonyabb hengert! Először pecsételjetek a vastagabbal nagyobb karikákat, majd a keskenyebbel más színnel kisebbeket!

Hű, ez jól sikerült! 

Járjatok nyitott szemmel, és próbáljatok ki mindenféle használati tárgyat, játékot, zöldséget, amivel nyomdázni lehet! A gyerekek számára nagyon jó móka és közben sok – sok tapasztalatot szereznek!