Barion Pixel
A novemberi-decemberi időszak nagyon alkalmas arra, hogy a gyerekek sokféle tapasztalatot szerezzenek a tűzről. Gyújtottunk már gyertyát a temetőben, a Márton napi lámpásban, nemsokára az adventi gyertyán is fellobban a láng. Közben tüzet rakunk a kályhában, égetjük az avart, így nap, mint nap szembesülhetnek azzal, milyen nélkülözhetetlen is életünkben a tűz. Fontos, hogy már a kicsi gyerekek is megismerjék a tűz hasznos és veszélyes oldalát is. Legjobban akkor értik meg, hogy miért is kell óvatosan bánni a tűzzel, ha maguk is részesei lesznek a “tüzes”játékoknak. Játékötletek ovisoknak a tűz témakörhöz

 

Játékötletek a tűzzel való ismerkedéshez
 
Az én gyerekeim már nem olyan picik, de még most is teljesen lázba jönnek, ha valami miatt elmegy az áram. Nagyon izgalmas, hogy teljes sötétségben tapogatózva keressük egymást, meg valami fényforrást: gyufát, gyertyát, vagy zseblámpát. Ha tartósan megmarad ez a helyzet, akkor mindig meghitt, kellemes perceket töltünk el együtt, hiszen nagyon jó gyertyafény mellett üldögélni, semmit nem csinálni, csak beszélgetni – hangos zene, TV és számítógép nélkül. De gondoljatok csak bele: miért ne lehetne ezt a helyzetet bármikor megteremteni?

  • Most már hamar sötétedik, bármelyik este gyújthattok egy gyertyát, sőt többet is! Mutassátok meg a gyerekeknek, ha óvatosan közelítik a láng felé a kezüket, egyre melegebbet fognak érezni.
  • Kápráztassátok el őket a jó öreg bűvészmutatvánnyal: az ujjatokat gyorsan húzzátok át a lángon! (Persze ennek megvan az a veszélye, hogy ők is megpróbálják – de szerintem felügyelet mellett ez  még megengedhető.)
  •  

  • Óvatosan tartsatok egy papírlapot a lángba (természetesen ez felnőtt dolga) és figyeljétek meg, hogy mi történik! A papír nagyon hamar lángra kap és ezek a lángok már sokkal nagyobbak lesznek, mint a gyertya lángja. Tegyétek egy hamutartóba, vagy konzervdobozba, amíg ég: nézzétek meg együtt, milyen érdekesen változtatja a színét! Piros, sárgás, sőt még kék is látható benne. Az elégett papír pedig először fekete, majd szürke lesz.
  • Nézhetitek, amíg magától elalszik, vagy el is fújhatjátok (hú, de füstöl!). Egy másik darabnál locsoljatok rá vizet! Melyik aludt el leghamarabb? Vajon hogyan tudtuk volna még eloltani?
  • Végezzetek el egy egyszerű kísérletet!

 

 

A fiúkat általában lenyűgözik a tűzoltóautók. Biztosan örülni fognak, ha megpróbáltok együtt készíteni egyet! Persze közben beszélgessetek róla, mit is csinálnak a tűzoltók!

 

Játékötletek ovisoknak a tűz témakörhöz

 

Ez az autó tojástartóból készült!

Ide kattintva részletes képes elkészítési útmutatót találtok!

 

Játékötletek ovisoknak a tűz témakörhöz

 

Szeretitek a joghurtot? Akkor a kis piros dobozkákat ne dobjátok el!

Kattints ide az elkészítéshez!

 

kreatív ötletek gyerekeknek

 

Ezt a szülinapi üdvözlőlapot egy anyuka készítette. Nekem az tetszik benne, hogy csupa geometriai formából áll az autó, így nagyon jól lehet vele gyakorolni a különböző alakzatokat (kör, négyzet, téglalap…az eleje trapézból készült, de azt még nem kell tudnia egy ovisnak!)

 

kreatív ötletek gyerekeknek

 

Ezen az oldalon kinyomtatható tűzoltóautót találsz: csak meg kell hajtogatni és összeragasztani!

Itt pedig egy másfajta tűzoltóautót nyomtathatsz ki!

 

Ha készen vagytok a barkácsolással, nézzetek tűzoltós mesét!  

 

Készítsd el a közlekedéssel kapcsolatos játékokat is!

Legyél a Játéktár tagja!

Tudd meg, hogy melyek óvodás gyermeked legfontosabb képességei, amelyek fejlődésére szülőként nagyon fontos odafigyelned!

Olvasd el az egyszerű tippeket, amelyeket tehetsz érte a mindennapokban!