Barion Pixel

Gyorsan, egyszerűen készíthettek húsvéti dekorációt némi festék és az otthon található sütikiszúró formák segítségével. A gyerekeknek biztosan tetszeni fog a sokféle színnel való nyomdázás, és a színekkel-formákkal való ismerkedésen kívül a finom-motorika és akár a soralkotás képességének fejlődését is segíthetitek. Húsvéti dekoráció gyerekekkel:

Először is vágjatok ki tojásformákat sokféle színes papírból. Ehhez itt találtok sablont. A festéshez-nyomdázáshoz a legjobb a temperafesték, ami sokkal élénkebb színeket eredményez, mint a vízfesték. Tegyétek akkor tálkákba, hogy a kiválasztott formákat kényelmesen bele lehessen nyomkodni. Akár több színt keverékét is kipróbálhatjátok.

 

húsvéti dekoráció gyerekekkel

 

Először akár egy nagy darab csomagolópapírt is adhattok a gyerekeknek, hogy próbálgathassák a nyomdázás technikáját – milyen erősen kell a papírra nyomni és hogyan kell elengedni a formát, hogy ne csússzon el. Kisebbek valószínűleg csak kedvük szerint össze-vissza pecsételgetnek majd – és ez egyáltalán nem baj! 6-7 évesek már képesek mintákat is alkotni a formákból.

 

húsvéti dekoráció gyerekekkel

 

Használhattok fültisztító pálcikát is, amivel kis pöttyöket tudtok nyomdázni – akár a virágok belsejébe is. Ugyanezt kipróbálhatjátok vastagabb színes ceruzák végével is.

 

húsvéti dekoráció gyerekekkel

 

Ha hiszitek,  ha nem, ez a fajta festegetés még abban is segít, hogy a gyerekek megtanulják elkülöníteni egymástól az egyes formákat – fejlesztve ezzel a vizuális észlelésüket. Ehhez a szemükkel végig kell követniük az egyes virágok határvonalát, így tudnak minden virág közepébe egy sárga pöttyöt tenni. Az olvasásnál majd nagy hasznát fogják venni ennek a képességnek, hiszen a betűket is így kell tudniuk majd felismerni.

 

húsvéti dekoráció gyerekekkel

 

A szívecskés forma is jól mutat a húsvét tojáson:

 

húsvéti dekoráció gyerekekkel

 

A szivárvány színnel való nyomdázás is nagyon érdekes eredményt ad:

A kis pöttyöket akár sorban is elhelyezhetitek. Ehhez nem baj, ha előtte halványan meghúztok ceruzával egy vonalat – száradás után ki lehet radírozni.

 

húsvéti dekoráció gyerekekkel

 

Ha belejöttetek a festegetésbe, próbáljátok ki a középen látható nyomdázós technikát is. Itt tudod megnézni, hogyan kell.

 

húsvéti dekoráció gyerekekkel

 

 

  • Nagyon jó alkalom a festegetés a színek megnevezésére, sőt a kevergetés során létrejött árnyalatokat is felismerhetjük.
  • Maga a festés egyszerűen örömforrás is a gyerekek számára, hiszen átélhetik az alkotás örömét, azt, hogy saját maguk a saját elképzeléseik alapján létrehoznak valami szépet, színeset, egyedit. (Ha te is kipróbálod, te is részesülhetsz ebben az élményben!)
  • A sorminták létrehozásával alakul a soralkotás képessége és a vizuális észlelés.
  • Az egyik legeslegfontosabb dolog pedig az, ha együtt készültök az ünnepre, alkotás közben beszélgetve arról, mi is az a húsvét. Kinek-kinek a saját meggyőződése szerint lehet ez egy keresztény jeles nap, vagy egyszerűen kinevezhetitek az újjászületés örömünnepének.

Jó ünnepvárást és örömteli közös alkotás kívánok!

Játék a ruhadarabokkal

Készíts 

húsvétra

nyomtatható

játékokat

a gyerekeknek!

Tudd meg, hogy melyek óvodás gyermeked legfontosabb képességei, amelyek fejlődésére szülőként nagyon fontos odafigyelned!

Olvasd el az egyszerű tippeket, amelyeket tehetsz érte a mindennapokban!