A téli időszak a legalkalmasabb arra, hogy az öltözködés témáját előtérbe helyezzük, hiszen ilyenkor húzzuk fel a legtöbb ruhadarabot. Mi mindent tanulhatnak meg a gyerekek a ruhadarabok segítségével? Azok neveit, méretét, hogyan készülnek és miből, mely testrészeinket melegítik és miért. Szót ejthetünk arról is, hol vásároljuk meg a ruhát, cipőt, melyik évszakban mit kell felhúzni és milyen sorrendben. Persze mindezt játékok segítségével! Téli öltözködés – játékok, versek.

Óvodába kerülve a gyerekek fontost lépést tesznek az önállóság terén. Ehhez hozzátartozik az is, hogy szép lassan meg kell tanulniuk egyedül levetkőzni, felöltözni. Természetesen ezt is fokozatosan, lépésről-lépésre sajátítják el. Először csak leveszik a cipőt, sapkát, kesztyűt (ez a legkönnyebb), aztán már bele is tudnak bújni. Amihez eleinte kis segítség kell, azt pár hét, hónap múlva már ügyesen megteszik egyedül. Nemcsak a felnőtteknek jelent ez segítséget, hanem a gyerekek számára is óriási öröm és sikerélmény, ha büszkén jelentik be: “Én ma egyedül öltöztem fel!”

Ahhoz, hogy sikeres legyen ez a folyamat, nélkülözhetetlen, hogy ismerjék a ruhadarabok nevét, funkcióját és azt, milyen sorrendben kell felhúzni őket. Ezeket az ismereteket segítenek megtanulni a következő játékok, versek, dalok, mesék:

 

Kovács Barbara: Hacuka

 

Hacuka pacuka, minek ez a sok ruha?

Mire mindet fölveszem, szép kövérre növekszem.

Olyan leszek, mint egy medve,

Aki ki van kerekedve.

 

téli öltözködés nyomtatható feladatlapok

 

 

 

Devecsery László: Dani különös ötlete (részlet)

 

Reggel jókor, fürgén kelek,
oviba megy minden gyerek.

Bugyit veszek, zoknit, szoknyát,
blúzból is szép, színes formát.

Nyáron szandál, ősszel cipő:
nem tréfál meg a rossz idő.

Télen sapkát, hozzá sálat:
megnézem a ruhatárat.

Hóviharban, hideg szélben:
csizmában a lábam nékem.

 

 

 

téli öltözködés nyomtatható feladatlapok

 

 

 

Kiss Dénes: Mondóka

Akármerre keresgetem,
Nem találom meg a zsebem!
Itt volt elől a nadrágon,
Most meg sehol nem találom.
Megvan, megvan! Látom, látom!
Fordítva van a nadrágom!

 

Devecsery László: Mese a kabátról

 

Felöltözött a kabát,
magát begombolta,
seholsincsen fejére
került rá a kucsma.

Seholsincsen nyakára
felkötötte sálját,
lyukas ujjú kesztyűjének
nem lelte a párját
Seholsincsen keze fázott,
azért maradt otthon,
kesztyű nélkül a kabát:
EZÉRT MARADT HOPPON!

 

         Keresd meg a ruhadarabok párját!

téli öltözködés nyomtatható feladatlapok

Játékötletek

 

Baba (maci) öltöztetés

A lányok a kedvenc babát, a fiúk (ha nincs nekik babájuk) a legkedvesebb macit öltöztethetik fel az évszaknak megfelelően. Jó, ha néha leültök kicsit a gyerekszobába babázni, mert játék közben észrevétlenül nagyon sok új ismeretre tehetnek szert a gyerekek. Minél élvezetesebb, izgalmasabb a játék, annál jobban megmaradnak a kis tudás-morzsák a fejecskéjükben. Elmesélhetitek például a maci egy napját, amibe máris beleszőhetitek a napszakok fogalmát (mi történt reggel, délelőtt, délben, délután, este, éjszaka) A főzőcskézés során a különböző zöldségek, gyümölcsök nevét, tulajdonságait sorolhatjátok fel. A mesétekben ha sétálni indul a maci jó melegen öltözzön fel! Meséljétek el, mi mindent kell felhúznia! Figyelnie kell arra is, hogy a cipőbe csak akkor bújjon bele, ha a nadrág már rajta van!

 

Mi változott meg?

Nagyon egyszerű megfigyelő játék, de a gyerekek nagyon szeretik. Az egyik játékos csukja be a szemét, amíg a többiek megváltoztatnak egyikőjük ruházatán valamit. Először csak egy egyszerű dolgot, mondjuk: fordítsátok meg a pólót, vagy tegyetek valaki fejére egy sapkát. A lényeg, hogy a változás eleinte feltűnő, jól felismerhető legyen. Aztán egyre rafináltabbak lehettek és apróbb dolgokat is változtathattok. Például: félig lehúzzátok a kardigán cipzárját, feltűritek a pulóver ujját stb.

 

Pakoljunk a bőröndbe!

Mi lenne, ha játszásiból nyaralni indulnátok? Vegyetek elő egy bőröndöt és válogassatok ki egy kupac ruhát. Mit kell magunkkal vinni, ha a tengerparta indulunk? És mit csomagoljunk, ha síelni utazunk? (Ez a játék még jól is jöhet, ha a szekrényben selejtezést akartok tartani! Na igen, egyéb alkalmakkor egy kis rendetlenséget eredményez!) A ruhadarabokon kívül felsorolhatjátok a szükséges tárgyakat, felszereléseket is!

 

Mi van a kezemben?

Tegyetek egy tornazsákba (vagy más szatyorba, táskába) kisebb ruhadarabokat: zokni, alsónadrág, trikó, papucs, fürdőruha, úszósapka, rövidnadrág, vagy még ami belefér. A lényeg, hogy aki belenyúl kissé meg tudja fogni, tapogatni a kezében. Mielőtt még kihúzná a zsákból, ki kell találnia, hogy mi van a kezében? Játszhatjátok úgy is, hogy takaróval takarjátok le a ruhadarabokat!

 

További ötleteket itt is találsz!

 

Sok nyomtatható játékot találsz az Öltözködés játékcsomagban is!

 

öltzöködés nyomtatható játékok

Jó játékot!