Barion Pixel
Manapság egyre ritkábban van részünk igazi havas napokban-hetekben, pedig a gyerekek tényleg imádják! Számukra már az is egyszerű örömforrás, ha lépegethetnek benne, megérinthetik, gyúrhatják, dobálhatják, építhetnek belőle. Nagyon jó, ha kihasználjátok a havas napokat és minél többet engeditek a gyerekeket a hóban játszani. Ha kiörömködtétek magatokat a hógolyó csatában és építettetek hóembert is, próbáljátok ki az alábbi ötletet is: téli mandalák készítése – játék a hóban.

A hóban való rajzolgatás mellett nagyon jó szórakozás (felnőtteknek is) a hóba rakosgatott mandalák készítése. Hasonlóan az őszi mandalákhoz, középről kiindulva bármilyen körkörös mintát kirakhattok a természetben található apróságokból.

 

téli mandalák hóban

 

Használhattok tobozokat, ősszel gyűjtögetett terméseket (gesztenye, makk, dióhéj), faágakat, kavicsokat, száraz leveleket, fakérget, bogyókat – egyszóval bármit, amit a környezetetekben éppen találtok.

 

játék a hóban mandalák

 

Ezzel a játékkal megtapasztalják a gyerekek a szimmetrikus formákat, lemásolják, követik a mintákat, érzékelik a kör formát és a több részre osztott egészet is.

 

téli játék a hóban gyerekeknek

Rambling for Jewels

 

Akinek belefér, az felhasználhat egy-két csipkebogyót, borbolyát is. A kis termések, kavicsok, bogyók hóba nyomkodása hasonlít a Pötyi játékhoz 🙂 . Ugyanúgy fejlődik általa a szem-kéz koordináció és a finommotorika is (ezt a tevékenységet nem igazán lehet egyujjas kesztyűben végezni, még ötujjas kesztyűben is kicsit nehéz).

 

játék a hóban gyerekeknek

 

Mandala formán kívül készíthettek más mintákat is: például csigavonalat, vagy bármilyen más alakzatot. Segíthet, ha előre meghúzzátok egy bottal a vonalat, amit a gyerekeknek aztán ki kell rakosgatni a termésekkel.

 

téli játék mandalák a hóban

 

A legjobb, ha mielőtt az apró dolgokat elkezditek rakosgatni, a gyerekek még nagyobb formában is megtapasztalják a kör, vagy csigavonal fomáját. Ehhez egyszerűen kitaposhattok egy nagy területen bentről kifelé haladva egy spirál vonalat, amit aztán többször is végigjárhatnak kintről-befelé és fordítva.

 

játék a hóban

forrás

 

Hasonló ötletet ebben a bejegyzésben is találsz. Jó szórakozást! Használjátok ki a havas napokat!

Készíts a gyerekeknek érdekes téli játékokat!

Gyere a Játéktárba!