Barion Pixel

Január közepére érve a gyerekeknek már valós tapasztalataik is vannak arról, milyen is a tél. Naponta tudatosulnak bennük ennek a hideg évszaknak a jellemzői, hiszen reggelente sok-sok ruhát kell felhúzniuk, az arcukat pirosra csípi a hideg, reggel, oviba menet a keményre fagyott pocsolyákon jól lehet csúszkálni. Idén a szerencsésebbek már hóembert is építhettek és egy ideig szánkózni is tudtak. Mindezek a kézzel fogható, átélhető tapasztalatok segítik a gyerekeket abban, hogy a téllel kapcsolatos játékos feladatokat sikeresen megoldják. Játék közben pedig nem csak a téli évszakról szerzett ismereteik, hanem sok-sok képességük is fejlődni fog.

A játékcsomagban 26 nyomtatható oldalt találtok, amelyeken a következő képességfejlesztő feladatokat oldhatjátok meg:

1.

A tél jellemzőit feleleveníthetik akár egy kép segítségével is. Elmesélhetitek azt is, mi mindent láttok a képen. Mi az, ami a képen a nyuszitól jobbra helyezkedik el és mit láttok a bal oldalon? Mi látszik a távoli dombokon hátul? És mi az, ami elöl van?Megfigyelhetitek az örökzöld és lombhullató fák közötti különbséget és észrevehetitek a táplálékot kereső állatokat is.

2-3.

Vajon van más élőlény is a képen? 10 kivágható kártya segítségével, amely a képen egyes részeit ábrázolja kiválogathatjátok az élő és az élettelen dolgokat.

4.

Mi tartozik össze? Nevezzétek meg a képen látható dolgokat és találjátok ki, hogy melyek tartoznak össze!

5.

A rajzok kiegészítésével a rész-egész viszony megértése fejlődik,…

6.

…a színezős feladat pedig a jobb-bal irányok megkülönböztetését segíti.

7.

A sok-sok hóembert is jól meg kell figyelni, hiszen nem egyformák! Csak azoknak a kalapját és orrát kell kiszínezni, amelyeknek három gombja és három ujja van!

 

 

8.

Ha szerencsések vagytok és nálatok esett a hó, akkor sok-sok hópelyhet láthattatok már. Érdemes őket nagyítóval is megnézegetni, hiszen nagyon szép a formájuk. És milyen sokfélék! Az első feladatlapon csak egy fajtát keresünk. Be tudod karikázni a képen látható hópelyhet a sok-sok másik között?

9.

A színezős feladatban már két különböző hópihét kell megkeresni és két különböző színnel kiszínezni.

10-11.

Ha te is szeretnél csodaszép hópelyheket rajzolni, megpróbálhatod a rajzolgatós feladatlapon. Segítenek a vonalak! Ennek a feladatlapnak a segítségével akár csodaszép téli dekorációt is készíthettek. Itt tudod megnézni.

 

Téli ovis feladatok

 

12-14.

A nyomtatható hópelyhes kártyajátékot szét kell vágni a szaggatott vonalak mentén, majd összekeverni és megkeresni a összetartozó formákat. Néhány egyszerű formát meg is nevezhettek: kör, négyzet, háromszög. A bonyolultabbakat ovis korban még nem kell tudniuk a gyerekeknek.

15.

Télen a kismadarak is éhesek. Vezesd el a kismadarat a labirintus belsejébe és egy kacskaringós vonallal kösd oda a madáretetőt is!

16.

A fekete-fehér feladatlapon már meg is kell rajzolni a madáreleséget (ez lehet egy karika) mégpedig úgy, hogy minden kismadárnak jusson egy. Nagyobb gyerekeknek nehezíthetitek a feladatot úgy, hogy madaranként kettő-, esetleg három eleséget kell rajzolni, vagy minden kismadárnak két különböző színű eledelt kell adni.

 

17-18.

A hóemberes mátrix játék megoldásához nélkülözhetetlen a jó megfigyelőképesség, a pontos számlálás és a logikai gondolkodás megfelelő fejlettségi szintje is. Iskolába készülő gyerekek már valószínűleg meg tudják oldani egyedül is, ha mégsem, akkor érdemes gyakorolni. A két nyomtatható oldal közül egyiken a játék táblát találod, a másikról pedig ki kell vágni a hóemberes képeket – ezeket kell majd elhelyezni a mátrix tábla megfelelő helyére.

19.

A Sudoku játék lényege, hogy minden sorban, oszlopban és 2×2 négyzetben minden figura csak egyszer szerepelhet. Ebben a játékban a kismadarakat a színes sapkák és sálak különböztetik meg. Az első Sudoku játék még könnyebb…

20. …a második változat már kicsit nehezebb.

21-22. A kismadaras kártyák segítségével a sorozat alkotást is gyakorolhatjátok.

23-24. A logikai gondolkodást, a számlálást és a “sor” “oszlop” fogalmak megismerését is segíti a hópelyhes mátrix játék, ahol a hópihék száma mindig eggyel több lesz ugyanabban a sorban.

 

 

25-26..

A számolgatós kártyák között vannak pöttyel-, illetve számjegyekkel jelzett mennyiségek is. Ha külön-külön vágod ki a kártyákat, egy csipeszt csíptethetnek a gyerekek a helyes megoldásra. Ha egyben hagyod, bekarikázhatják a jó választ.

A színes oldalakat mindenképpen érdemes laminálni, hiszen így tartósabbá válnak és a filccel írt vonalak letörölhetők róla. Így pedig többen is meg tudják oldani a feladatokat.

A téli játékcsomagot megvásárolhatod a webshopban.

Tudd meg, hogy melyek óvodás gyermeked legfontosabb képességei, amelyek fejlődésére szülőként nagyon fontos odafigyelned!

Olvasd el az egyszerű tippeket, amelyeket tehetsz érte a mindennapokban!