Barion Pixel

Január közepére érve a gyerekeknek már valós tapasztalataik is vannak arról, milyen is a tél. Naponta tudatosulnak bennük ennek a hideg évszaknak a jellemzői, hiszen reggelente sok-sok ruhát kell felhúzniuk, az arcukat pirosra csípi a hideg, reggel, oviba menet a keményre fagyott pocsolyákon jól lehet csúszkálni. Idén a szerencsésebbek már hóembert is építhettek és egy ideig szánkózni is tudtak. Mindezek a kézzel fogható, átélhető tapasztalatok segítik a gyerekeket abban, hogy a téllel kapcsolatos játékos feladatokat sikeresen megoldják. Játék közben pedig nem csak a téli évszakról szerzett ismereteik, hanem sok-sok képességük is fejlődni fog.

A játékcsomagban 30 nyomtatható oldalt találtok, amelyeken a következő képességfejlesztő feladatokat oldhatjátok meg:

 

Élő, vagy élettelen?

 

A tél jellemzőit feleleveníthetik akár egy kép segítségével is. Elmesélhetitek azt is, mi mindent láttok a képen.

Vajon milyen évszak van és honnét tudjuk ezt? Melyik állat van a kisfiú előtt? Mi látszik a távoli dombokon hátul? És mi az, ami elöl van? Mit csinálhat a kismadár és a nyuszi? Miért nincs levél a fán és miért zöld a fenyőfa? Megfigyelhetitek az örökzöld és lombhullató fák közötti különbséget és észrevehetitek a táplálékot kereső állatokat is. A kérdések segítenek a korábbi élmények felidézésében is (közös téli séták, madáretetés stb.),
így jó lehetőséget adnak az ismeretek összefoglalására.

10 kivágható kártya segítségével, amely a képen egyes részeit ábrázolja kiválogathatjátok az élő és az élettelen dolgokat.

 

 

Mi tartozik össze?

 

Nevezzétek meg a képen látható dolgokat és találjátok ki, hogy melyek tartoznak össze! Az ilyen típusú feladatok a gyerekek gondolkodását fejlesztik és a szókincs bővítésben is segíthetnek.

 

Hópehely felismerés

 

Ha szerencsések vagytok és nálatok esett a hó, akkor sok-sok hópelyhet láthattatok már. Érdemes őket nagyítóval is megnézegetni, hiszen nagyon szép a formájuk. És milyen sokfélék! Az egyik feladat során csak egy fajtát keresünk. Be tudod karikázni a képen látható hópelyhet a sok-sok másik között?

 

Hópelyhes puzzle

 

A hópelyhes kártyákat kettévágva pedig megkereshetik a gyerekek az összetartozó részeket. Ehhez pontosan meg kell figyelniük a hópihék formáját!

 

Hópelyhes forma kártyák

 

A nyomtatható hópelyhes kártyajátékot vágjátok szét a szaggatott vonalak mentén, majd keverjétek össze és keressétek meg az összetartozó formákat. Néhány egyszerű formát meg is nevezhettek: kör, négyzet, háromszög. A bonyolultabbakat ovis korban még nem kell tudniuk a gyerekeknek.

 

 

Hóemberes számolgató

 

Ehhez a játékhoz nyomtasd ki a hóemberes kártyákat, és keressetek valamit, ami megfelelő lesz a hóember gombjának: ez lehet pompon, kisebb gomb, vagy akár gyurmából gyúrt golyó is. Gyermeked feladata az lesz, hogy ugyanannyi gombot készítsen a hóembernek, amennyi
pötty a sapkáján látható.
A játék során segítjük a számfogalom alakulását és az „ugyanannyi” fogalmának a megértését..

 

Számolgató kártyák

 

Nyomtatás után lamináld az oldalt, majd vágd ki a négy kártyát. Mindegyik kártyán különbözo számú képeket láthattok, alatta pedig három lehetséges végeredményt.
A játék egyik megoldási módja, hogy a gyerekek kis csipeszt csíptetnek a helyes megoldásra. A másik megoldási lehetőség, hogy bekarikázzák a helyes eredményt.

A játékhoz tartozó első oldalon pöttyök jelzik a végeredményt, míg a másik oldalon számjegyek. Az iskolába készülő gyerekek közül már sokan érdeklődnek a számjegyek iránt, az ő kedvükért készült ez a második változat.

 

Hóemberes mátrix játék

 

A hóemberes mátrix játék megoldásához nélkülözhetetlen a jó megfigyelőképesség, a pontos számlálás és a logikai gondolkodás megfelelő fejlettségi szintje is. Iskolába készülő gyerekek már valószínűleg meg tudják oldani egyedül is, ha mégsem, akkor érdemes gyakorolni. A két nyomtatható oldal közül egyiken a játék táblát találod, a másikról pedig ki kell vágni a hóemberes képeket – ezeket kell majd elhelyezni a mátrix tábla megfelelő helyére.

 

Hóemberes feladatlap

 

A sok-sok hóembert is jól meg kell figyelni, hiszen nem egyformák! Csak azoknak a kalapját és orrát kell kiszínezni, amelyeknek három gombja és három ujja van!

 

Madárkás labirintusok

 

Hogy az éhes kismadár jóllakjon, vezessétek el a madáretetőhöz a a labirintuson át! A második változat esetén számoljátok össze, mennyi
eleséget gyűjtött a kismadár!
Ezt a játékot is érdemes laminálni, hogy a filccel írt vonalakat könnyen letörölhessétek róla!
Beszélgessetek arról, vajon miért nem találnak eleséget a madárkák télen és mi hogyan segíthetünk nekik? Téli madáretetéshez ötleteket ebben a bejegyzésben találsz.

 

Madárkás feladatlap

 

Ez a feladat többféle nehézségi fokban is megoldható. Rajzolj pont annyi madáreleséget (karikát), hogy minden kismadárnak jusson egy!
Nehezítés: úgy rajzolj, hogy minden kismadárnak kettő-, majd három jusson!

 

Kismadár Sudoku

 

A Sudoku játék lényege, hogy minden sorban, oszlopban és 2×2 négyzetben minden figura csak egyszer szerepelhet. Ebben a játékban a kismadarakat a színes sapkák és sálak különböztetik meg. Az első Sudoku játék még könnyebb, a második változat már kicsit nehezebb.

 

 

Kismadár sorozatok

 

A kismadaras kártyák segítségével a sorozat alkotást is gyakorolhatjátok.Nyomtasd ki az oldalt (ha tudod, lamináld), majd vágd ki a hat sorozatot!
Kisgyermeked feladata lesz a kivágott kismadár kártyákat felhasználva megalkotni a sorozatokat. Találjatok ki ti is hasonló sorozatokat!

 

Néhány feladatlap

 

Ha te is szeretnél csodaszép hópelyheket rajzolni, megpróbálhatod a rajzolgatós feladatlapon. Segítenek a vonalak! Ennek a feladatlapnak a segítségével akár csodaszép téli dekorációt is készíthettek. Itt tudod megnézni.

A rajzok kiegészítésével a rész-egész viszony megértése fejlődik, a színezős feladat pedig a jobb-bal irányok megkülönböztetését segíti.

A bal-jobb irányok gyakorlásához még ezt a játékgyűjteményt is ajánlom.

A téli játékcsomagot megvásárolhatod a webshopban.

feladatok színekről

Készítsd el a

téli évszakkal

kapcsolatos

nyomtatható

játékokat!

Tudd meg, hogy melyek óvodás gyermeked legfontosabb képességei, amelyek fejlődésére szülőként nagyon fontos odafigyelned!

Olvasd el az egyszerű tippeket, amelyeket tehetsz érte a mindennapokban!