Barion Pixel

Talán nem is gondoljátok, ha a kellemes őszi időben kirándulni, sétálni indultok, hogy akarva-akaratlanul is egy komplett környezet-foglalkozást rendeztek meg a gyerekeknek. Az ovis környezetismeret ugyanis nem áll másból, minthogy sok-sok játékkal, mozgással lehetőséget adunk a gyerekeknek arra, hogy az őket körülvevő környezetet minden érzékszervükkel, testükkel-lelkükkel jó alaposan megismerjék. Akkor most mit is csináljunk az erdőben? Mondok egy-két ötletet!

 

Mozogjatok sokat!

 

Na, ez az amit biztosan nem kell kétszer mondani a gyerekeknek! A hosszú gyaloglást kevésbé bírják, mert az egyforma, monoton mozgásból áll, de ha nyargalászni kell, azzal általában nincs problémájuk. Ugye engeded, hogy fára másszanak, árkot ugorjanak, bokrok közt bujkáljanak, kidőlt fatörzsön egyensúlyozzanak? Ilyenkor egy csomó mozgásformát gyakorolhatnak, amelyekre a hétköznapi életben már szinte csak a játszótéren van lehetőségük. A jó levegő miatt még előnyösebb is a szabadban való mozgás. Tudtad, hogy a gyerekek oxigén szükségletét csak úgy tudja biztosítani viszonylag kis tüdejük, ha napi 4-5 órát rohangálásnak a friss levegőn? Ráadásul az esti elalvás is jobban megy majd!

Játéktipp: nézzetek ki egy célpontot nem túl messze. Engedd odáig futni a gyerkőcöt egyedül – ha odaér, integessen, kiáltson vissza, vagy ugrándozzon vissza nyusziugrásban!

 

 

Ismerd meg a természetet!

 

Ezernyi látnivaló van az erdőben: a sokfajta fa, termés és falevél, az avarban megbújó gombák, a mohos fatörzsek, a meredek árokban csordogáló patak – a felnőtteknek már ismerős dolgok, de a gyerekeknek mindez újdonság. Meséld el nekik, mit látnak, keressetek apró élőlényeket, figyeljétek meg hol laknak, hova bújnak a hideg elől?

 

 

Játéktipp:

keressetek valami élőt, valami élettelent, valami zöldet, valami barnát, valami 6 lábút, valami növényt, valami szépet…

 

Érzékelj!

 

Kicsiknél a megismerő folyamatok természetes útja az érzékszervekkel való érzékelés. A hallás és látás fejlesztése ráadásul az iskolába lépéshez is nagyon fontos! Az őszi erdő az érzékszervek kincsestára lehet: beszippanthatjátok az avar összehasonlíthatatlan illatát, megtapogathatjátok az érdes fatörzseket, gyönyörködhettek a fény és az árnyék játékában – esetleg meg is kóstolhattok egy-két ehető bogyót (a csipkebogyót biztosan felismered).

 

Játéktipp:

csendesedjetek el, de tényleg! Még a szemeteket is csukjátok be, csak a fületekkel figyeljetek! Halljátok az állatok neszezését, a szél mozgatta levelek susogását, a madárfüttyöt, vagy az ág roppanást?

 

Énekelj

 

Manapság már nagyon ritkán énekelünk együtt. Mi lenne, ha egyszer tennétek egy kivételt és kipróbálnátok? Egy jó kis kirándulás nagyon jó alkalom erre, hiszen nem hallja senki, ha hamisan énekeltek – és hidd el, a gyerekeknek nem az a legfontosabb (tiszta énekhangot úgyis hallanak az oviban minden nap)! Szóval: gyerünk, nincs kifogás!

 

 

Beszélgessetek!

 

Ugye, erre van a legkevesebb idő hétközben? Akkor most itt az alkalom – a gyerekeknek úgyis ezernyi kérdésük van! De mesélhetsz arról is, mikor jártál utoljára ilyen szép helyen? Kikkel voltál ott, hogy érezted magad?

Játéktipp: gondoltam valamire! Állat, két lába van, tud repülni…  szabad a gazda?

 

 

Majd elfelejtettem! Ne felejtsetek el gyűjtögetni mindenféle kincset: tobozokat, leveleket, botokat, köveket, makkot, diót, madártollat, bogyókat, vagy amit találtok!

Jó kirándulást!

Az erdei séták után feleleveníthetitek az élményeket játékos formában is – például az Őszi falevelek játékcsomag játékaival (ez a játékcsomag letölthető ovis feladatlapokat tartalmaz, melyeket otthon tudsz kinyomtatni):

 

Olvass róla részletesebben ide kattintva!

Készíts érdekes őszi

játékokat a gyerekeknek!

Legyél a Játéktár tagja!

Tudd meg, hogy melyek óvodás gyermeked legfontosabb képességei, amelyek fejlődésére szülőként nagyon fontos odafigyelned!

Olvasd el az egyszerű tippeket, amelyeket tehetsz érte a mindennapokban!