Barion Pixel

Téli játékötlet gyerekeknek

Ma sokfelé az országban megint leesett a hó. Ha már meguntátok a hócsatát és elkészült a hóember is, készítsetek különböző képeket a hóban! Felhasználhatjátok hozzá a még ősszel gyűjtögetett tobozokat, diót, bogyókat, ágakat, vagy akár egy-két kavicsot is. Ha a kisgyermeked nem szívesen ül le rajzolni, most adj a kezébe egy botot és készítsetek együtt rajzokat a hóba! 

Az iskolaérettség felmérésénél azt is megnézzük, hogy mennyire tudnak a gyerekek embert ábrázolni. Milyen részleteket jelenítenek meg, mennyire határozott és szabályos a vonalvezetésük.

Sok szülő ezért aggódik, ha a kisgyermeke nem szeret rajzolni és szeretnék, ha a 3-4 éves kicsik már több időt töltenének a kisasztal mellett ülve. Ebben az életkorban a legfontosabb azonban az, hogy megszerettessük a gyerekekkel az alkotás örömét és nagyon sokféle technikát kipróbálva, változatos tapasztalatokon át elérjük, hogy kedvük legyen ábrázolni, megjeleníteni az őket körülvevő világot, elsősorban úgy, ahogyan azt ők elképzelik. A hóesés remek alkalom arra, hogy a kisgyerekek egy különleges módon is kipróbálják például az emberábrázolást.

Ha összeszedtek pár – még meglévő – őszi termést, nagyon sokféle érdekes arcot készíthettek:

 

 

Ha már sikerült gesztenyékből, diókból, vagy kövekből kirakni az archoz tartozó kört, legközelebb megpróbálhatjátok egy kis bottal is meghúzni a vonalat. A bot végét a hóba nyomkodva pedig apró pöttyöket készíthettek:

 

 

Lassacskán majd egyre több vonalat sikerül rajzolni:

 

 

A kör formát nem csak kézzel, hanem lábbal taposva is létre lehet hozni. Így aztán olyan nagy mosolygó arcot rajzolhattok, amit akár az ablakból is nézhettek minden nap:

 

 

Nem csak arcokat, hanem bármi mást is alkothattok, például házikót, állatokat, vonatot… Nagyon jól lehet nyomdázni a hóban mindenféle kiürült műanyag dobozzal (margarinos, tejfölös stb.). Így készülhet például ablak a kis házra…

vagy akár egy tekergő-kanyargó hókukac. Ha felváltva rakosgattok bele terméseket, már a sormintákat is gyakoroltátok.

 

 

Tölthettek kis műanyag italos palackba, vagy spriccelős műanyag flakonba híg festéket, ezzel is festegethetnek a gyerekek a hóban.

 

 

A kicsik még „csak” élvezik a fehér felületen a színek megjelenését, nagyobbak már valamilyen formát is megpróbálhatnak létrehozni vele, vagy akár a betűket is próbálgathatják.

 

Jó játékot!

Ha kijátszottátok magatokat a hóban, nézd meg a Téli játékcsomag ovis feladatait is!

 

Téli játékötlet gyerekeknek.

 

Részletesebben olvashatsz a játékokról, feladatokról ebben a bejegyzésben.

Nézd meg a téli évszakkal kapcsolatos

összes ötletet!

Tudd meg, hogy melyek óvodás gyermeked legfontosabb képességei, amelyek fejlődésére szülőként nagyon fontos odafigyelned!

Olvasd el az egyszerű tippeket, amelyeket tehetsz érte a mindennapokban!