Barion Pixel

Papírt hajtogatni nem könnyű dolog, hiszen a hajtásoknak pontosnak, az éleknek jól lesimítottnak kell lenniük ahhoz, hogy a végeredmény is tetszetős legyen. Óvodáskorban a legegyszerűbb alapformákkal kísérletezünk, azokat is inkább az 5-6 évesek tudják sikeresen elkészíteni. Nagyon nagy figyelmet és az ujjak finom-mozgásának megfelelő fejlettségét igényli ez a tevékenység. A gyerekek többsége azonban szereti, és nagycsoportban már nem is egy közülük önmagától elkészíti a már ismert formákat: pénztárcát, hajót, kutyust és a házikót is! Tanuljátok meg ti is! Papírházikók hajtogatással:

Amikor gyerekekkel hajtogatunk, mindig egyszerre csináljuk a mozdulatokat. Ilyenkor nem jó, ha szemben ülünk egymással, hiszen akkor még nehezebb utánozni hajtást, hiszen fejben még “tükrözni” is kell – erre pedig a gyerekek még nem képesek. Ezért üljetek egymás mellett és haladjatok mindig egyszerre lépésről-lépésre.

Többféle házikó hajtogatás létezik, ezt a képen láthatót kis segítséggel (főleg a 4-5 lépésnél) nagycsoportos ovisok is elkészíthetik. A kiindulási alap egy téglalap, amit először kétoldalról a középvonalig behajtunk:

 

papírházikók hajtogatással

 

Ha készen van a házikó, rajzoljatok rá ablakokat, ajtókat is:

 

papírházikók hajtogatással

 

Ha a 6. lépésnél megálltok, kinyitható ablakot is készíthettek kis bevágásokkal (ekkor egy kicsit levághattok a házikó aljából):

 

papírházikók hajtogatással

 

Egy másik módszerrel kéményes házikót is készíthettek. Ekkor is egy téglalap alakú lapból indulunk ki, amelyet először hosszában félbehajtunk, majd kinyitjuk. Ezután jön a 2. lépés, amikor lefelé is félbehajtjuk:

 

papírházikók hajtogatással

 

Akár a 6. lépésnél is megállhattok, ez is egy érdekes házikó forma. Ha folytatjátok, akkor a két kis házikót jobbra-balra hajtva “csukjátok össze”, majd az így kapott formát (7) félbe kell hajtani. A 9. lépésnél balról egy csíkot behajtunk, majd a jobb oldalnál újra szétnyitva készen lesz a kéményes házikónk. A 9-10 lépés – bár a képeken nem annyira látszik – igazából könnyen adja magát a gyakorlatban. Ezen a képen a citromsárga házikó készült így:

 

papírházikók hajtogatással

 

Ha egy kicsit összeragasztjátok a háztetőt, de az alját nem, akkor szépen megáll az asztalon. Ezen a képen a narancssárga ház is így készült el:

 

papírházikók hajtogatással

 

Még egy ötlet, hogy biztosan megtaláljátok a számotokra legmegfelelőbb megoldást. Ez is nagyon egyszerű – kiindulási alap egy négyzet:

 

origami házak 1-4 origami házak 5-7

Íme a végeredmény:

papírházikók hajtogatással

 

Ha sok-sok házikót hajtogattok, akár egy kis várost is berendezhettek. A házak egyszerűen megállnak, ha papírgurigára ragasztjátok őket. Vegyétek elő a pici kis játékfigurákat, állatokat, kisautókat és kezdődhet a mese.

 

origati óvodásoknak

 

Kereshettek minden kis szereplőnek egy házat és elmesélhetitek mit csináltak aznap. A nyuszi például azért lakik a narancssárga házikóban, mert az hasonlít a kedvence, a sárgarépa színére. Felkelés után az első dolga, hogy elugrándozzon a répaföldre egy kis harapnivalóért. A karácsonyi kismanó háza zöld színű, mint a bocskora és a pulcsija. Nem véletlen, hogy kedveli ezt a színt, hiszen kedvenc ünnepe jelképe, a fenyőfa is ilyen.  (Kismanót és a fenyőfákat a Mikulás játékcsomagban találjátok.)

origami házikó

 

Ma reggel nagy a sürgés-forgás a városban! Nyuszi figyelmetlenül akar átugrani az úton, de szerencsére kismanó még idejében figyelmezteti – vajon mit mond neki? 

papírházikók hajtogatással

 

Úgy látszik, mégis baj történt: hová lett a kis kék autó kereke? Talán malacka tudja a választ!

 

 

  • Ha odafigyeltek, hogyan szövik a történetet a gyerekek, sok dologra fény derülhet. Vajon milyen események azok, amiket szeretnének megvalósítani, vajon melyik szereplővel azonosulnak leginkább? Persze nem kell sas-szemmel lesni minden mozdulatukat, hiszen így elveszik a játék öröme, de lehet, hogy éppen játék közben figyeltek fel valami érdekes dologra.
  • Mint már írtam, a hajtogatás nagyon jól ügyesíti a pici ujjakat, ráadásul az irányok megtanulását is segíti: fel-, vagy lefelé, esetleg középre hajtunk, a jobb-, vagy bal oldali sarkot hajtjuk be – ezek a fogalmak mind értelmet nyernek hajtogatás közben.
  • Miközben készülnek a házikók, látványosan megalkotjuk a négyzetet, téglalapot, háromszöget is. Így, tevékenykedve sokkal könnyebben és gyorsabban rögzülnek ezek az ismeretek.
  • Bár most utolsó a sorban, egyáltalán nem mellékes az alkotás és a közös játék öröme – talán a sor legelejére kellett volna tennem! Játsszatok, barkácsoljatok, beszélgessetek sokat – ezzel a lehető legtöbbet adjátok a gyerekeknek abból, amire valójában szükségük van!

Jó játékot!

Játék a ruhadarabokkal

Finommotorika

fejlesztés

10 érdekes játékos

tevékenységgel!

Tudd meg, hogy melyek óvodás gyermeked legfontosabb képességei, amelyek fejlődésére szülőként nagyon fontos odafigyelned!

Olvasd el az egyszerű tippeket, amelyeket tehetsz érte a mindennapokban!