Barion Pixel

Szeptemberben sok kis gyerkőc először lépi át az óvoda küszöbét. Ha te is azok közé a szülők közé tartozol, aki éppen a beszoktatás napjait éli át, akkor segítségedre lehet egy-két játékötlet is abban, hogy megkönnyítsd az első ovis heteket kisgyermekednek.

Amikor én még kissrác voltam…

A gyerekek nagyon szívesen hallgatnak történeteket arról, milyen volt apa és anya, amikor kicsi volt. Ha megvannak még a saját ovis fényképeitek, vegyétek elő és meséljetek arról, milyen volt óvodásnak lenni! Természetesen a rossz emlékeket ne most elevenítsétek fel! Próbáljatok a vicces, érdekes és szerethető dolgokra visszaemlékezni! Mi volt a kedvenc ételetek, mivel játszottatok szívesen, ki volt a legkedvesebb óvónéni, dadus néni? Esetleg eszetekbe juthat egy-egy régi ovis dal is! (Csigabiga…, süss fel, nap…)

 

Már három éves vagyok!

Aki óvodás lesz, az (általában) már 3 éves nagyfiú, vagy nagylány! Ha már elővettétek a fotóalbumokat, keressetek elő régi képeket az újdonsült kis ovisról is! Kérjétek meg, próbálja meg ő sorba rendezni a fotókat a születésétől mostanáig. Közben nevezzétek is meg az adott életkort: “Itt újszülött voltál, …itt kisbaba,…itt egy éves,…itt már két éves…” Ha sorba tudtatok rakni egypár fotót, keverjétek össze, majd kérjétek meg, rakja ő sorba megint. Ha sikerül, figyeljétek meg együtt, mi mindenben változott meg a három év alatt! Kinőtt a haja, magasabb lett, megtanult ülni, mászni, állni, járni, sőt szaladni, ugrani is. Tud már beszélni, énekelni, sőt háromig számolni is. Igazi nagyfiú/nagylány lett belőle, elindulhat az óvodába!

 

 

 

 

1, 2, 3…

 

A következő számolós játék a matematikai képességeket fejleszti. Ültessetek az ágyra három babát, vagy mackót, közben számoljátok is meg: 1,2,3. Kérd meg a gyerkőcöt, hozzon mindegyiknek egy-egy mesekönyvet, hogy ne unatkozzanak. Ha megvan, azt is számoljátok meg: 1,2,3. Kapjon mindegyik baba egy-egy szem cukrot, kekszet, tányért, poharat, vagy ami még eszetekbe jut. Mindegyiket számoljátok meg külön-külön. Miután így többször is elszámoltatok háromig, kérd meg, hogy csukja be a szemét. Tegyél az asztalra sok-sok játékot (fakockát, kis állatokat, autókat, golyókat stb.), de ügyelj rá, hogy mindenből egy, vagy kettő, vagy három legyen. Amikor gyermeked kinyitotta a szemét, kérd meg, hogy azokat a játékokat válogassa ki, amelyekből három van.

 

Egy, kettő, három,

te vagy az én párom!

 

Egy, kettő, három, négy,

te kis cipő hová mégy?

Kipp-kopp-kopogok,

óvodába indulok.

 

  • Az óvodába induló kisgyerek olyan érzésekkel várja az első ovis napot, amilyen érzéseket a szülei közvetítenek felé ezzel kapcsolatban. Ha az édesanya szorong, nehezen válik meg a picitől, ő is nehezen fog elszakadni az anyától. Szülőként akkor tesszük a legtöbbet a sikeres ovikezdésért, ha sikerül legyőznünk a bizonytalanságunkat. Ebben segít, ha a saját pozitív emlékeinket felelevenítjük.

  • Természetes dolog, hogy ami ismeretlen számunkra, attól félünk, tartunk egy kicsit. A gyerekek ugyanígy vannak az óvodakezdéssel. Ha elmesélitek, mi minden történik az oviban, máris oldódik ez a szorongás. (Elmesélés után/vagy helyette el is játszhatjátok: lásd a lenti játékot!)

  • Fontos dolog, hogy erősítsük meg az újdonsült kisovist abban, hogy alkalmas a nagy feladatra, ügyes, okos, bátor nagylány, nagyfiú. A gyerekek egészséges önbizalmát a szülei tudják megalapozni!

  • A képek időbeli sorbarendezése már fontos gondolkodási művelet, pontos megfigyelést és összetett gondolkodást kíván, nem könnyű feladat! A fotók látványosabbá is teszik azt a nagy változást, amin 3 év alatt keresztülmegy egy kisgyerek – a gyerekek számára a képek jobban érthetők, mint a magyarázat.

  • A számolásos játékban nemcsak a tárgyak megszámlálása, hanem a tárgyak egymáshoz rendelése, a párosítás is fellelhető (minden baba, maci kap egy mesekönyvet), ezek a tevékenységek a matematikai gondolkodást fejlesztik.

 

 

 

Játsszunk óvodásat!

 

Te leszel az óvónéni, az ovisok pedig a babák, macik és persze a leendő ovis gyermeked. Fogadd őket kedvesen, beszélgess velük arról, milyen jó, hogy már ilyen nagyok lettek és óvodába járhatnak. Mutasd meg nekik a sok-sok játékot! Aztán üljetek le tízóraizni (persze előtte tegyetek az asztalra mindenkinek tányért, poharat). Evés után énekeljetek egyet, nézzetek mesekönyvet, tornázzatok, rajzoljatok, majd szaladjatok ki az udvarra játszani! Ugye milyen jó dolgokat lehet csinálni az oviban? Ne feledkezzetek meg az ebéd utáni pihenőről sem! Fektessétek le a babákat és dúdoljatok nekik altatódalt! Például ezt: 

 

Sok-sok kicsiknek szóló, ovikezdéshez kapcsolódó mesekönyvet találtok az “Olvasóvá nevelés” oldalán.

Annyira szeretem ezt az oldalt! Rengeteg hasznos információt és könyvajánlót tartalmaz, valóban értékes olvasnivalóval.

Nézd meg az ovikezdéshez készült nyomtatható játékokat!

✅Napirend képek

✅Játékok helye

✅gyerekek számlálása

✅Jelek párosítása

 

Tudd meg, hogy melyek óvodás gyermeked legfontosabb képességei, amelyek fejlődésére szülőként nagyon fontos odafigyelned!

Olvasd el az egyszerű tippeket, amelyeket tehetsz érte a mindennapokban!