Barion Pixel
Farsang utolsó hetében, amikor a legnagyobb, leghangosabb mulatságok zajlanak, még akkor is érdemes kifesteni a gyerekek arcát, ha csak elindultok hétvégén valahova. Hadd érezzék ők is, hogy ez egy különleges időszak, most egy kicsit minden más, mint ahogy általában megszokták! Ötletek arcfestéshez farsangra.

Fontos kérdés, hogy mivel fessünk! Semmi esetre se vízfestékkel, vagy temperával, hiszen ezek irritálják a gyerekek érzékeny arcbőrét, emiatt kipirosodhat, allergiás reakciók alakulhatnak ki  rajta.

 

Házilag elkészíthető arcfesték recept:
 

  • 2 teáskanál kukoricakeményítő,
  • 2 teáskanál testápoló, vagy arckrém (válasszátok azt, amelyiket egyébként is használjátok a gyerekeknél),
  • 1 teáskanál víz,
  • pár csepp ételfesték a színárnyalattól függően.

Ez a fajta festék  főleg otthoni játékos festegetésre való (arra viszont kiváló, hiszen szép színes, de nagyon könnyen lemosható).

Ha jelmezbálba készültök, érdemesebb tartósabb arcfestéket vásárolni. A boltban kapható arcfestékek közül nekem a szivaccsal felvihető vált be leginkább (a ceruzára, krétára hasonlító nem volt olyan élénk színű és nehezebb volt vele bánni).
 

 

Tippek arcfestéshez
 
Ovis gyerekeknél nem kell túlzásba vinni, bőven elegendő egy-két jelképes pötty, vagy bajusz. A gyerekeknek ennyi is elég az „átváltozáshoz”.

A kicsik még evés – ivás közben sűrűn maszatosak lesznek, megtörlik a szájukat, orrot kell fújni nekik, ezért valószínűleg egy komolyabb arcfestés nem sokáig lesz érintetlen az arcukon.

Előfordulhat az is, hogy egyszerűen megunják a jelmezt, inkább másik maskarába akarnak bújni és le akarják törölni az arcukról is a festéket.

Nem beszélve arról, hogy egy pici gyerek nem igazán tud egy helyben ülni, amíg elkészül egy profi smink.

A következő képek csak ötletadónak szolgálnak, egy-egy részletet is kiragadhattok belőlük.

Ebben a videóban egy egyszerű bohóc-arcfestést láthattok. Az ovis gyerekeknek azonban bőven elég egy piros bohócorr :).>

 

 Pillangó arcfestés:

 

arcfestés

Bosslady Of This Crazy House

 

Ennyi is elég egy cicához:

Activity Village

Nyuszika:

arcfestés
 

 
Még több ötlet:
 

 
arcfestés
arcfestés
arcfestés
arcfestés
Így készül a Pókember:

 

 
Arc- és testfestős játékok
 

 
Jobb és bal
 
Fessétek be a jobb kéz ujjait, vagy fessetek a jobb kézfejre egy szívecskét, virágot, vagy egy más kedvenc motívumot. Ezután adj olyan feladatokat a gyerkőcnek, amelyet a jobb kezével, majd a jobb lábával kell elvégeznie. Például: szedje össze az elszórt kockákat, de csak a jobb kezével. Dobjon célba labdával a jobb kezével. Ugráljon végig a szobában egy lábon – a jobb lábán.

Ha ez már megy, akkor felváltva jöhetnek a jobbos és balos feladatok: tornagyakorlatok jobb-, majd bal kézzel és lábbal. Labda, babzsák dobás, gurítás jobb-, majd bal kézzel. A festést úgy is csinálhatjátok, hogy a jobb kézfej mondjuk piros, a bal kézfej pedig kék lesz
 

 
Focimeccs
 
Ezúttal a játékosok a jobb és bal kezeitek lesznek. Nevezzétek is el a játékosokat! A jobb kezes játékosok neve kezdődjön J betűvel, a balosoké pedig B-vel!
 

 
Játékötletek gyerekeknek
 

 
Az arc részei
 

 
Egy piros pötty az orrunkra, egy barna bajusz az orrunk alá, szakáll az állunkra, mérges ráncok a homlokra, sebhely a bal arcra, piros karika a jobb arcra – így is megtanulhatják játék közben a gyerekek az arcuk részeinek elnevezését.

Ha kifestetted a gyerkőcöt, miközben ő mondta, hova mit fessél, kérd meg, hogy ő is fessen ki téged. Persze az utasításokat most te adod: ” Fess egy piros szívet a homlokomra!” ” Kérek egy csillagot a bal arcomra!” Ha már mind a ketten ki vagytok dekorálva, mondókázhattok is:

Kicsi orr, kicsi száj,

(mutatás orra, szájra)

Keretezi kicsi áll,

Kupolája homlok.

(mutatás állra, homlokra)

Piros arc, piros nyár,

(arc simogatása)

Áfonyakék szembogár,

(szem lecsukása)

A pillái lombok.

(a szempilla megcsiklandozása)

 

További játékötleteket az arc- részeinek megismeréséhez itt találsz.

Tudd meg, hogy melyek óvodás gyermeked legfontosabb képességei, amelyek fejlődésére szülőként nagyon fontos odafigyelned!

Olvasd el az egyszerű tippeket, amelyeket tehetsz érte a mindennapokban!