Barion Pixel
Ha kirándultok az erdőbe, vagy csak sétáltok egy nagyot a közeli parkban, járjatok nyitott szemmel! Sok-sok gyűjtögethető termést találhattok, amelyekből akár csodaszép füzéreket is készíthettek. Jó kis elfoglaltság a sötét, hideg, unalmas estékre! Nézd meg hogyan készülnek a füzérek termésekből!

Először is vegyétek szemügyre, mi mindent sikerült összegyűjteni. Válogassátok szét a kincseket külön kis dobozkákba, kosarakba. Mondjátok is el, mit találtatok! Mi csipkebogyót, dióhéjakat, apró tobozokat, vadalmát és a juharfa termését gyűjtögettük össze. Találtunk még megbarnult gesztenyehéjat is és piros bogyókat, ami szerintem madárbirs lehet. Gyönyörű szép leveleket is szedegettünk, azt gyorsan le is préseltük.Természetesen a gesztenye-gyűjtemény is tovább gyarapodott.

 

füzérek termésekből

 

A fűzögetéshez a keményebb terméseket ki kell fúrni előre (ez mindenképp felnőtt dolga). Jól boldogulhattok az ilyen kis kézi fúróval:

 

kézi fúró füzérek termésekből

 

Az előre kifúrt gesztenyéket a kisebbek akár tű nélkül is fűzögethetik vékonyabb drótra, drótos papírszalagra, vagy rafiára, esetleg erősebb damilra.

 

gesztenye füzér

 

A kisebb bogyókhoz muszáj tűt használni, de 6-7 évesek már nyugodtan próbálkozhatnak vele. Mivel a bogyók puhák, a tűt nagyon könnyű rajta átszúrni. A tobozokat viszont előre ki kell fúrni.

toboz füzér

 

A még apróbb kis terméseknél -itt például a csipkebogyó mellett tökmagot is láthatsz – rafia helyett vékonyabb fonal is kerülhet a tűbe.

 

füzérek termésekből

 

A kész füzéreket akár kint is felakaszthatjátok!

 

füzérek termésekből bogyókból

 

Ha több füzért is készítetek, felkötözgethetitek őket egy ágra is.

 

füzérek termésekből

 

De lehet belőlük ilyen girland is:

 

füzérek termésekből tobozból csipkebogyóból

 

Jó fűzögetést!

 

füzérek termésekből

 

 

  • A fűzögetés nagyon jól ügyesíti az ujjak mozgását és a szem-kéz koordinációra is jótékony hatással van. Iskola előtti évben nagyon jó, ha sok ilyen típusú játékot játszotok, mert az írásnál is ugyanezekre a készségekre lesz majd szükség.
  • A különböző füzéreknél más-más sorozatokat alkothattok: 1 gesztenye- 1 vadalma; 2 csipkebogyó – 2 tökmag…stb. A sorozatok szabály szerinti követése jó kis figyelem- és gondolkodásfejlesztő tevékenység.
  • Az érzékszervek is „dolgoznak” a munka közben: tapintják, szagolják, esetleg meg is kóstolják a gyerekek a terméseket – így meg tudják mondani, melyik gömbölyű, lapos, szúrós, melyik a piros, a barna, a zöld, melyik a legnagyobb, legkisebb, vagy éppen a legpuhább, legkeményebb.

 

Fontos: a bogyók között sok a mérgező! A mérgező növények listáját ide kattintva megnézheted! A nevekre kattintva pedig a növény képét is láthatod.

 

Őszi termésekkel és falevelekkel az Őszi játékcsomag letölthető oldalain is találkozhatsz! Olvasd el itt, mely képességek fejlődését segíti a sokféle letölthető, nyomtatható játék: 
 

 
Őszi ovis feladatok

Készíts érdekes őszi

játékokat a gyerekeknek!

Legyél a Játéktár tagja!

Tudd meg, hogy melyek óvodás gyermeked legfontosabb képességei, amelyek fejlődésére szülőként nagyon fontos odafigyelned!

Olvasd el az egyszerű tippeket, amelyeket tehetsz érte a mindennapokban!