Barion Pixel

Már gyönyörűen színesednek a levelek! Ha tehetitek, tegyetek minél nagyobb sétákat, kirándulásokat a természetben! Ugráljatok az avarban, gyűjtsetek leveleket, terméseket, bogyókat, amiket otthon is sokféleképpen tudtok majd felhasználni. Ha jól megfigyeltétek a fákat, bokrokat, egy-egy esősebb napon felidézhetitek őket egy kis kreatív alkotással.

A legkisebbek nyomdázhatnak, amihez akár a gyűjtött faleveleket, vagy félbevágott almát is felhasználhattok. Legjobb, ha temperát használtok, mert a vízfesték túl híg, lefolyik a levelekről. Először a fát fessétek meg – akár egy nagy ív háztartási csomagolópapírra – aztán jöhetnek a falevelek, vagy az almák.

 

 

2012 ősz 121

 

kreatív ötletek gyerekeknek

 

Őszi fa papírgalacsinokból

 

Kicsit aprólékosabb munka, ha színes kis papírdarabkákat tépkedtek és összegyúrjátok őket kis golyókká. a papír kiválasztásánál egy kicsit figyelnetek kell, mert nem mindegyik fajtát lehet szépen összegyűrni. Legjobb a krepp-papír, de vékonyabb csomagolópapírt is kipróbálhattok.
Egy ötlet: nagyon jól megfelelnek erre a célra az ajándékba kapott virágcsokrokról megmentett gyűrt papírok! A golyócskákat szép sorban fel kell ragasztani egymás mellé. Ha igazi őszi színeket használtok, gyönyörűen fog mutatni a fátok! A lenti képen átlátszó könyvborító fóliára ragasztgattuk a galacsinokat (ez egyik oldalán ragadós), de megtehetitek ezt egy sima papírra is.

 

kreatív ötletek gyerekeknek

 

Gombák dugónyomdázással

 

A fa alá gombák is kerülhetnek, amelyeket kartonpapírból vághattok ki és fehér festékbe mártott dugó-nyomdával díszíthetitek őket. Nagyobb gyerekek akár ki is vághatják a pöttyöket fehér papírból ollóval.

A gomba sablonját innét töltöttem le.

 

Origami fa

 

A hajtogatással készült gyümölcsöket, leveleket a nagyobb (5-6 éves) gyerekek tudják elkészíteni! Ehhez a munkához nagy figyelem és fejlett szem-kéz koordináció szükséges. Sokat kell gyakorolni, amíg megtanulják a papírt pontosan oda hajtogatni, ahová kell.

 

kreatív ötletek gyerekeknek

 

Igaz, ezen a képen most körték hullanak a fáról, de elkészíthetitek őszi levelekkel is. Íme a hajtogatás menete:

 

kreatív ötletek gyerekeknek

kreatív ötletek gyerekeknek

kreatív ötletek gyerekeknek

Forrás:

 

 

  • Nagyon fontos megismertetni a gyerekekkel a természet változását, körforgását, hiszen ez adja az életünk ritmusát is.
  • Remek alkalom az ősz a színek gyakorlására, hiszen a fákon sok-sok árnyalat megtalálható: narancssárga, világos- és sötétbarna, citromsárga, bordó, zöld…Mindezek a festés, nyomdázás, ragasztgatás során is ismételhetők.
  • A levelek, almák befestése során az ecsetfogás, a dugónyomda, a papír tépése, gyűrése, a hajtogatás mind-mind fejlesztik az ujjak aprólékos, finom mozgását, illetve a szem és a kéz együttes müködését, amelyre az írásnál majd nagy szükség lesz.
  • Ha kitartóan dolgoznak és (ha segítséggel is, de ) befejezik az elkezdett művet, dicsérjétek meg őket – így segítitek a feladattudat, a figyelem és kitartás fejlődését.

 

 

 Peregnek a falevelek (ujjainkkal mutatjuk)

ugrándoznak a gyerekek. (ugrálunk)

Hullanak a falevelek, (ujjainkkal mutatjuk)

szedegetik a gyerekek. (lehajolva szedegetjük)

 

Színezz ki annyi falevelet, amennyi pöttyöt látsz a dominón!

színezz annnyit, amennyi a pötty

Készítsd el a legismertebb őszi mesék bábjait!

Gyere az Őszi Játéktárba!

Tudd meg, hogy melyek óvodás gyermeked legfontosabb képességei, amelyek fejlődésére szülőként nagyon fontos odafigyelned!

Olvasd el az egyszerű tippeket, amelyeket tehetsz érte a mindennapokban!